Βεγγαλικά: 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 58 ακρωτηριάστηκαν .Τι θα γίνει φέτος με τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο;

Βεγγαλικά: 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 58 ακρωτηριάστηκαν .Τι θα γίνει φέτος με τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο;
Eurokinissi

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου εθίμου της χρήσης βεγγαλικών την περίοδο του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα τελευταία 15 χρόνια έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 58 έχουν ακρωτηριαστεί ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά και άλλοι 46 ελαφρότερα, από χρήση αυτοσχέδιων κροτίδων και ειδών πυροτεχνουργίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Παρά τα τραγικά αποτελέσματα της επικίνδυνης συνήθειας η ζήτηση έχει αυξητικές τάσεις όπως και η πώληση. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες, από τις 24 Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου:

Σε 943 ελέγχους καταστημάτων κατασχέθηκαν 1.400 κροτίδες, 7.419 βεγγαλικά και έγιναν δύο συλλήψεις. Ελέγχθηκαν επίσης 3.115 οχήματα και κατασχέθηκαν ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, 1.540 κροτίδες ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα. Σε 145 ελέγχους αποθηκών και άλλων χώρων κατασχέθηκαν εκτοξευτήρας ρουκετών, 19.068 κροτίδες και έγιναν δύο συλλήψεις. Έλεγχοι έγιναν σε 189 μικροπωλητές, 1.697 ιδιώτες και σε δύο οικίες χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποιο είδος πυροτεχνουργίας.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι τα ατυχήματα που οφείλονται στη χρήση βεγγαλικών και έχουν θύματα νεαρά παιδιά σχετίζονται με τη μίμηση των γονιών τους. Γι αυτό το λόγο η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι:

- Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

- Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

- Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

- Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

- Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Στο μεταξύ, αβέβαιη είναι για δεύτερη χρονιά η διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου μετά τις δικαστικές προσφυγές κατοίκων. Μάταιες φαίνεται να είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο επιχειρούμενος διάλογος με κατοίκους που αντιδρούν στην αναβίωση του εθίμου.

Δημοφιλή