Τσίπρας: «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και η ΝΔ θα τις χάσει». Τι είπε για τα θετικά μέτρα και την εξεταστική για την υγεία

Τσίπρας: «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και η ΝΔ θα τις χάσει»
SOOC

Κατηγορηματικός ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και ότι η ΝΔ θα τις χάσει, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία.

Η συζήτηση διήρκεσε περισσότερο από δέκα ώρες και ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ, για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Η Ολομέλεια ψήφισε υπέρ της εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία της περιόδου 1997 - 2014, κάνοντας δεκτή την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με 187 «ναι». «Όχι» ψήφισαν 71 βουλευτές. Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για διερεύνηση των σκανδάλων από το 1996 μέχρι σήμερα, με 107 «ναι» και 151 όχι».

Τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ.
  • Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.
  • Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.
  • Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
  • Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
  • Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.
  • Το Ποτάμι ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο», λέγοντας ότι τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ αισθάνεται αμήχανα που έβαλε όλα τα λεφτά του στην καταστροφή και αυτή δεν ήρθε.

«Κατανοώ το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται η αντιπολίτευση και γι αυτό θα είμαι πιο επιεικής με τον κ. Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη είναι σαν του τζογαδόρου που πάει στο καζίνο και χάνει συνεχώς. «Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μείνει να μετρά τις αντιφάσεις της γραμμής της όλο αυτό το διάστημα«, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας επίσης ότι «η ΝΔ δεν θα μπορούσε να φέρει συμφωνία, και μάλιστα συμφωνία που να προβλέπει θετικά αντίμετρα».

Συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκη κινδυνεύει να είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ζητάει επί 4 χρόνια εκλογές κι αυτές δεν θα γίνονται. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και όταν γίνουν θα τις χάσετε κιόλας» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

Θα καταψηφίσετε και τα θετικά μέτρα;

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα στα θετικά μέτρα και διερωτήθηκε γιατί η ΝΔ θα τα καταψηφίσει όπως είπε. «Γιατί καταψηφίζετε τα θετικά μέτρα όπως η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις; Γιατί καταψηφίζετε το επίδομα ενοικίου, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Θα καταψηφίσετε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί;» ανέφερε.

Το να λέτε «όχι» σε όλα είναι αδιέξοδο και καταστροφικό, συμπλήρωσε και υποστήριξε: «Η ΝΔ θα καταψηφίσει τα μέτρα όχι για τα αρνητικά, αλλά για τα θετικά, γιατί έχει αλλεργία σε οτιδήποτε θετικό φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος δε στα περί ανικανότητας που καταλογίσει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, είπε: «Λέτε ανίκανη μια κυβέρνηση που όταν ανέλαβε είχε ανεργία 27% και τώρα έχει 23%. Εμείς είμαστε οι ανίκανοι που ξεκολλήσαμε τα έργα και τα παραδώσαμε στον ελληνικό λαό, που κάναμε προσλήψεις στην υγεία». Και συμπλήρωσε: «Ανίκανοι είμαστε στις μίζες, στη ρεμούλα και στη διαφθορά. Ικανοί σαν κι εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ στον τόπο».

Το πάρτι στη δημόσια υγεία

«Η λέξη πάρτι είναι μετριοπαθής για να περιγράψει αυτό που συνέβαινε επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην υγεία», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα εάν δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα γινόταν ποτέ εξεταστική και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τακτική αποπροσανατολισμού. «Είστε εξαιρετικά στριμωγμένοι και για να ξεφύγετε προσπαθείτε να μας βάλετε στο ίδιο τσουβάλι», είπε. «Όταν κόβατε συντάξεις το πάρτι στο χώρο της Υγείας συνεχιζόταν» πρόσθεσε.

Το Ντυνάν

«Σε ποια χώρα ένα δημόσιο νοσοκομείο όπως το Ντυνάν θα πέρναγε σε χέρια ιδιώτη με σβησμένα χρέη;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η αντίληψή της ΝΔ τόσο για το κράτος όσο και για την ιδιωτική πρωτοβουλία είναι επικίνδυνη. Και συμπλήρωσε: «Εσείς θέλετε να σας δώσουμε και τιμητικές πλακέτες!».

Όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε ότι εδώ και 20 χρόνια χρηματοδοτείται από το δημόσιο χωρίς να είναι υποχρεωμένο να εμφανίζει στοιχεία και πως τώρα βρίσκεται μεν στη Δικαιοσύνη, αλλά υπάρχουν σοβαρά πολιτικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Δημοφιλή