Ο υπέροχος λόγος που γυναίκες χειρουργοί από όλο τον κόσμο ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους

Ο υπέροχος λόγος που γυναίκες χειρουργοί από όλο τον κόσμο ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους
Twitter

Γυναίκες χειρουργοί σε όλο τον κόσμο μοιράζονται τις φωτογραφίες τους και η αιτία είναι το πρόσφατο εξώφυλλο του New Yorker.

Το τεύχος που κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου κοσμεί μια εικονογράφηση της καλλιτέχνη Malika Favre. Πρόκειται για μια εικόνα τεσσάρων γυναικών χειρουργών οι οποίες είναι ντυμένες με τις στολές και τις μάσκες τους, ενώ κοιτούν πάνω από ένα χειρουργικό τραπέζι.

Η Δρ. Susan Pitt, χειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Winsconsin, ήταν εκείνη που παρατήρησε το εξώφυλλο και είχε μία ωραία ιδέα.

«Μόλις το είδα σκέφτηκα πόσο ωραίο θα ήταν εάν το αναπαριστούσαμε στην αληθινή ζωή,» είπε στο Buzzfeed.

To εξώφυλλο κυκλοφόρησε αμέσως πριν η Pitt πάει στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοκρινολόγων Χειρουργών. Μόλις βρέθηκε εκεί, η Pitt ζήτησε από άλλες τρεις γυναίκες χειρουργούς να αναπαραστήσουν μαζί το εξώφυλλο του περιοδικού. Στις 4 Απριλίου, ανέβασε ένα tweet όπου η δική της φωτογραφία βρίσκεται πλάι πλάι με το αρχικό σκίτσο, μαζί με το hashtag #IlookLikeASurgeon.

«Ελπίζω να δείξω στον κόσμο ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι χειρουργοί και ό,τι άλλο θέλουν να είναι. Να τους δείξω ότι δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούν ο “κόσμος των ανδρών”,» δήλωσε η ίδια στο Buzzfeed, προσθέτοντας ότι νιώθει «μια γροθιά στο στομάχι» όταν οι άνθρωποι υποθέτουν ότι οι γυναίκες στα νοσοκομεία είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από χειρουργοί.

Καθώς ανέβασε αυτή τη φωτογραφία στο Twitter, η Pitt ζήτησε και από άλλες γυναίκες χειρουργούς να κάνουν το ίδιο, αναπαραστήσουν δηλαδή το εξώφυλλο.

Στις ΗΠΑ, ο χειρουργικός κλάδος παραμένει ανδροκρατούμενος, καθώς οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 19% των χειρουργών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση.

Η Pitt βρήκε άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της, καθώς γυναίκες χειρουργοί από τις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και από την Βραζιλία, άρχισαν να ανεβάζουν τις δικές τους φωτογραφίες με στολές και μάσκες.

Δείτε στο Twitter περισσότερα tweets με το hashtag #IlookLikeASurgeon.