Οι προειδοποιήσεις Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα πυροδοτούν απειλές για πυρηνικό πόλεμο. Στρατό στα σύνορα στέλνει η Κίνα

Οι προειδοποιήσεις Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα πυροδοτούν απειλές για πυρηνικό πόλεμο. Στρατό στα σύνορα στέλνει η Κίνα
A North Korean soldier uses his binoculars to look across the Yalu river near Sinuiju, opposite the Chinese border city of Dandong on April 14, 2017.A conflict over North Korea could break out 'at any moment', China's Foreign Minister Wang Yi said on April 14, warning there would be 'no winner' in any war as tensions soar with the US. / AFP PHOTO / Johannes EISELE (Photo credit should read JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)
A North Korean soldier uses his binoculars to look across the Yalu river near Sinuiju, opposite the Chinese border city of Dandong on April 14, 2017.A conflict over North Korea could break out 'at any moment', China's Foreign Minister Wang Yi said on April 14, warning there would be 'no winner' in any war as tensions soar with the US. / AFP PHOTO / Johannes EISELE (Photo credit should read JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)
JOHANNES EISELE via Getty Images

(Upd)- «Μια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» στη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Πιόνγκγιανγκ. Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις της Βορείο Κορέας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, δηλώνουν «οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν».

«Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος», πρόσθεσε ο Ουάνγκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό, μία ημέρα αφού ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» ακόμη και χωρίς την Κίνα.

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί να λάβει μια μη αναστρέψιμη πορεία η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής» από μια αντιπαράθεση.

Όποιος προκαλέσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, «θα πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να πληρώσει το τίμημα», κατήγγειλε ο Ουάνγκ.

«Ο νικητής δεν θα είναι αυτός που κάνει τις πιο σκληρές δηλώσεις ή αυτός που δείχνει την ισχυρότερη πυγμή. Αν ξεσπάσει πόλεμος, το αποτέλεσμα θα είναι μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν θα βγει νικητής», κατάληξε, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις απειλές Τραμπ.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, σύμφωνα με τον Independent, το Πεκίνο έστειλε στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Κορέα 150.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με αναλυτές μια ισχυρή παρουσία Κινέζων στρατιωτών στην περιοχή μπορεί να αποτρέψει μια αμερικανική επιχείρηση καθώς οι ΗΠΑ θα ρίσκαραν να προκαλέσουν σοβαρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχουν με την Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται μια ισχυρή κινεζική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, να είναι μια μορφή πίεσης στον βορειοκορεάτη ηγέτη και να σημαίνει ακόμη και ενδεχόμενη ανατροπή του εάν χρειαστεί. Όπως και να έχει η Κίνα θα διασφαλίσει την ύπαρξη της Βόρειας Κορέας, καθώς αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, ίσως όμως χωρίς να προκαλεί με τόσο έντονο τρόπο τις ΗΠΑ.

Έτσι, το Πεκίνο με την αποστολή στρατευμάτων, μπορεί να διασφαλίσει ότι το κράτος «δορυφόρος» του δεν θα πέσει στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, μπορεί να αποτρέψει μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή στα σύνορά της, ακόμη και να αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Όμως, πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψη ότι η ανάπτυξη κινεζικού στρατού στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι πράγματι ένας μοχλός πίεσης προς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο έδωσε εντολή στις τελωνειακές αρχές της χώρας να μην επιτρέψουν την εισαγωγή άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας σοβαρό πλήγμα στην αιμορροούσα οικονομία του Κιμ Γιονγκ Ουν, αφού το 40% των εσόδων του προέρχεται από την εξαγωγή άνθρακα.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο, την ώρα που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στην περιοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Πιόνγκγιανγκ πρόκειται να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη στη σειρά, δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Ειδικότερα η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και προειδοποίησε πως το καθεστώς θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή όποτε αυτό κρίνει πως είναι αναγκαίο. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Associated Press, σύμφωνα με τον Guardian, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο Han Song-ryol, σχολίασε πως τα «επιθετικά» μηνύματα του Τραμπ στο Twitter προκαλούν προβλήματα και επεσήμανε πως η κλιμακούμενη κρίση στη χερσόνησο τώρα έχει οδηγηθεί σε έναν φαύλο κύκλο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Βόρεια Κορέα δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα σε περίπτωση ενός «αυθαίρετου αμερικανικού χτυπήματος».

Tην ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσαν ότι «συντρίψουν αδίστακτα»τις ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να επιτεθεί. Ειδικότερα, «οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «ειρήνη μέσω της ισχύος».

«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.

Αύριο Σάββατο, είναι η «Ημέρα του Ήλιου» για τη Βόρεια Κορέα, η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους και δεν αποκλείεται το καθεστώς να προβεί σε μια θεαματική ενέργεια όπως για παράδειγμα με μια νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ή ακόμη και με μια έκτη πυρηνική δοκιμή.

Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση που να δείχνει ότι αψηφεί τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος μια κινεζική φιλοκομμουνιστική εφημερίδα, την Global Times και συγκεκριμένα τις δηλώσεις σε αυτή ενός καθηγητή του Li Jiacheng, τα πράγματα μπορούν να εκτραπούν επικίνδυνα καθώς η Βόρεια Κορέα, όπως τονίζει, δεν είναι Συρία και έχει την ικανότητα να χτυπήσει με πυρηνικά τόσο τη Νότια Κορέα, όσο και την Ιαπωνία.

«Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε ένα προληπτικό χτύπημα, η Πιονγιάνγκ θα επιτεθεί στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία όπου υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις» τονίζει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκτιμά πως η σύγκρουση δεν θα είναι βραχύβια αλλά παρατεταμένη. Ο ίδιος θέλει να πιστεύει πως οι πιθανότητες να προκύψει ένας πόλεμος είναι μικρές αν και τον προβληματίζει το γεγονός, όπως λέει, ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος.

Από την πλευρά του ο Στήβεν Γούμπερ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, καθηγητής στο Berkeley των ΗΠΑ, δηλώνει στον Guardian πως η αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα πρέπει να γίνει βάσει σχεδίου και απαιτείται μεταξύ πολλών άλλων μια μακροχρόνια συνεργασία με την Κίνα για να διασφαλίσουν και να συμφωνήσουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα της πτώσης του καθεστώτος. Φυσικά τίποτα απ΄όλα αυτά δεν συμβαίνει, αντίθετα κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή και το βορειοκορεάτικο καθεστώτος αναβιώνει ψυχροπολεμικές πρακτικές.

Για παράδειγμα έχουν καταγραφεί ραδιοφωνικές εκπομπές με την εκφώνηση σειράς αριθμών – κωδικών, προοριζόμενων για τα αυτιά μυστικών πρακτόρων, εκ των οποίων κάποιοι μπορεί να είναι ενεργοί και άλλοι εν υπνώσει. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια ξεπερασμένη πρακτική με την οποία έδιναν εντολές στους πράκτορες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Μπορεί αυτό που συμβαίνει τώρα να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου ή πράγματι να μεταδίδονται εντολές. Όπως και να έχει από τον Ιούνιο έχουν καταγραφεί 32 τέτοιου είδους ραδιοφωνικές εκπομπές με έξαρση το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σοβαρό.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την Κυριακή, ξεκινώντας την πρώτη του περιοδεία ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Ασία, την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και προσοχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters, AP, Euronews, Independent, The Guardian)

Δημοφιλή