Γιατί η «μητέρα όλων των βομβών» που έπεσε στο Αφγανιστάν αποκαλείται έτσι. Τι προκαλεί σε κτήρια και ανθρώπους

Γιατί η «μητέρα όλων των βομβών» που έπεσε στο Αφγανιστάν αποκαλείται έτσι. Τι προκαλεί σε κτήρια και ανθρώπους
The GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB) bomb is pictured in this undated handout photo. Elgin Air Force Base/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
The GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB) bomb is pictured in this undated handout photo. Elgin Air Force Base/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Handout . / Reuters

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την περηφάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

«Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε.

Η βόμβα BGU-43, ή MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς), η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες την περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Συγκεκριμένα έπληξε «μια σειρά από σήραγγες»που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος .

Σημειώνεται ότι η θερμοβαρική βόμβα μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6 του αμερικανικού στρατού το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για ευκολία σε εκσκαφές, κατεδαφίσεις και οχυρώσεις.

Η πρώτη δοκιμή της πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου το 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα. Η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9, 15 μέτρα ενώ κατευθύνεται από δορυφόρο.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.

«Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

Η βόμβα κατέστρεψε ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και σκότωσε τουλάχιστον 36 μαχητές, ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική κυβέρνηση αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

«Μετά τον βομβαρδισμό στρατηγικά καταφύγια του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και ένα σύμπλεγμα τούνελ καταστραφήκαν, ενώ 36 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την αφγανική προεδρία, ελήφθησαν προφυλάξεις ώστε να αποφευχθεί να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ πρόσθεσε ότι είχε ενημερωθεί για το πλήγμα από την Ουάσινγκτον.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.

Η δράση της

Η βόμβα με το που έρχεται σε επαφή με το έδαφος εξαπολύει μια καταστροφική πύρινη που εξαϋλώνει τα πάντα σε μια απόσταση δέκα μέτρων. Στα νανοδευτερόλεπτα, μετά την αρχική έκρηξη στο Αφγανιστάν, όλο το οξυγόνο από τις σήραγγες εξαφανίσθηκε και μαζί τους και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αφού τα πνευμόνια τους κυριολεκτικά διαλύθηκαν.

Επίσης στα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη το ωστικό κύμα πρέπει να «έτρεξε» με την ταχύτητα του ήχου για τουλάχιστον ενάμιση χιλιόμετρο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς σε όποιον βρέθηκε στο δρόμο του, ενώ ισοπέδωσε ότι βρήκε στο δρόμο του όπως για παράδειγμα κτήρια ή δέντρα.

Όπως περιγράφουν ειδικοί οι άτυχοι που επλήγησαν από το ωστικό κύμα θα πρέπει να είχαν αιμορραγία από τα αυτιά, ενώ και τα εσωτερικά όργανά τους θα υπέστησαν ζημιά. Εκτιμάται ότι όσοι βρέθηκαν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την έκρηξη και στην κατεύθυνση του ωστικού κύματος είναι πολύ πιθανό να έχασαν την ακοή τους.

Αυτοί που βρέθηκαν μέσα στα τούνελ πρέπει να συνεθλίβησαν.

Όσοι επέζησαν της έκρηξης θα νιώθουν για πάντα τον τρόμο. Το ψυχολογικό τραύμα είναι πιθανό να μην επουλωθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατήρας που άνοιξε η βόμβα πρέπει να ξεπερνά σε διάμετρο τα 90 μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βόμβα εκρηγνύεται σε δύο στάδια από το εκρηκτικό H6 το ο οποίο περιέχει αλουμίνιο σε μορφή σκόνης. Έτσι κατά την πρώτη έκρηξη, λίγο πριν η βόμβα ακουμπήσει το έδαφος, η εύφλεκτη σκόνη του αλουμινίου εξαπλώνεται με καταστροφικές συνέπειες για ότι βρει μπροστά της, ενώ η δεύτερη έκρηξη προκαλεί ένα βαρομετρικό σοκ, μια πίεση που κινείται, από το σημείο μηδέν, με την ταχύτητα του ήχου. Αυτή η «βαρομετρική» έκρηξη κυριολεκτικά αφαιρεί το οξυγόνο από τις σήραγγες. Έτσι όσοι δεν αποτεφρώθηκαν από την πρώτη έκρηξη θα υπέστησαν και θα πέθαναν από την σύνθλιψη των εσωτερικών τους οργάνων. Όσοι βρέθηκαν σε απόσταση 150 μεταξύ άλλων πρέπει να ακρωτηριάστηκαν ή να υπέστησαν εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Δημοφιλή