31χρονη γυναίκα που δεν κάπνισε ποτέ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Οι γιατροί της έλεγαν πως έχει άγχος

31χρονη γυναίκα που δεν κάπνισε ποτέ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Οι γιατροί της έλεγαν πως έχει άγχος

Μια νεαρή γυναίκα που δεν είχε καπνίσει ποτέ στη ζωή της πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 31 ετών, αφού όμως αρχικά οι γιατροί είχαν αποδώσει τα συμπτώματα της σε «άγχος».

Η Andrea Flint πέθανε αφού είχε αναπτύξει καρκίνο (στο τέταρτο στάδιο) και ο οποίος, μέχρι να γίνει η τελική διάγνωση, είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλό της.

Η γυναίκα υπέφερε από πόνους στην πλάτη και ναυτία ενώ ο σύζυγός της ισχυρίζεται πως είχε επισκεφθεί γιατρούς περίπου πέντε φορές σε διάστημα τεσσάρων μηνών, αλλά της είχαν πει πως έπασχε από στρες. Στη συνέχεια βέβαια αποκαλύφθηκε πως είχε καρκίνο στον πνεύμονα, σε μέγεθος μανταρινιού και τελικά πέθανε τον Μάρτιο του 2016.

«Οι γιατροί της είπαν πως είχε στρες. Αλλά εκείνη ήταν πεπεισμένη πως είχε το ίδιο πρόβλημα με τη μητέρα της, Sue, η οποία πέθανε από καρκίνο στο πνεύμονα και στον εγκέφαλο τον Δεκέμβριο του 2010» είπε ο 39χρονος σύζυγος της άτυχης γυναίκας, Alistair.

Και ο Alistair είχε μια σοβαρή περιπέτεια υγείας και όπως αποδείχθηκε ήταν η επιμονή της Andrea που του έσωσε τη ζωή αφού τον πίεσε να επισκεφθεί έναν γιατρό όταν πρόσεξε, το 2006, πως είχε ένα εξόγκωμα στον δεξιό του όρχι. Ο Alistair υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου και όπως αποδείχθηκε έπασχε από καρκίνο.

Το ζευγάρι που ήταν μαζί από το 2005 πίστευε πως τα προβλήματα υγείας είχαν ξεπεραστεί αλλά το 2011 η γυναίκα διαγνώστηκε και η ίδια με καρκίνο αφού υπέστη μια κρίση ενώ ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Η διάγνωση καρκίνου στον πνεύμονα σόκαρε και τους δύο αφού η Andrea δεν είχε καπνίσει ποτέ και ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. Σύμφωνα δε με το κέντρο έρευνας για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο η περίπτωσή της είναι σπάνια αφού 8 στους 10 καρκίνους στους πνεύμονες συνδέονται με το κάπνισμα.

«Η Andrea παραπονιόταν πως είχε ναυτίες και πόνους στην πλάτη και μετά από ακτινογραφίες οι γιατροί μας είπαν τα δυσάρεστα νέα, πως είχε καρκίνο τελικού σταδίου στους πνεύμονες και όγκο στον εγκέφαλο», λέει ο σύζυγός της.

Τον Μάρτιο του 2011 αφαίρεσε τον όγκο από τον εγκέφαλο. Ο μέχρι τότε σύντροφός της, που της είχε κάνει πρόταση γάμου από το 2007, επέμεινε πως ήταν η κατάλληλη περίοδος να παντρευτούν. «Ήλπιζα πως σχεδιάζοντας τη μεγάλη μέρα θα της έδινε τη δυνατότητα να εστιάσει σε κάτι θετικό». Τρεις μήνες μετά το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Essex.

Αν και εξαντλημένη από τις χημειοθεραπείες η Andrea έλαμπε την ημέρα του γάμου της. «Είμασταν πραγματικά ευτυχισμένοι αν και υπήρχαν δάκρυα θλίψης. Η Andrea ήταν πανέμορφη. Την αγαπούσα τόσο πολύ».

Μετά και από ένα σύντομο ταξίδι του μέλιτος, η Andrea επέστρεψε στο νοσοκομείο ενώ το ζευγάρι έκανε ότι μπορούσε για έχει καλή ψυχολογία. «Έγινε κάτι σαν παράδοση μεταξύ μας. Εάν είχαμε άσχημα νέα φροντίζαμε να κλείνουμε ένα ταξίδι πριν την επόμενη θεραπεία. Εάν είχαμε καλά νέα αγοράζαμε κάτι, όπως μια τσάντα».

Μέσα σε πέντε χρόνια κατά τα οποία η Andrea έκανε 50 γύρους χημειοθεραπείας και 48 ακτινοβολίες, το ζευγάρι πήγε διακοπές 25 φορές.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2016 ο Alistair κατάλαβε πως η σύζυγός τους αισθανόταν πως το τέλος είναι κοντά.

Στις 18 Μαρτίου 2016 άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Cromwell.

«Η Andrea έζησε για πέντε χρόνια και ένα μήνα-έναν μήνα περισσότερο απ' ότι είχαν πει οι γιατροί. Νομίζω πως ήθελε να πάει κόντρα στις προβλέψεις και να τους αποδείξει πως έκαναν λάθος. Μετά κουράστηκε και όλο αυτό ήταν πολύ για το σώμα της».

Η σορός της Andrea αποτεφρώθηκε και το τεφροδόχος με τις στάχτες της βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού.

Ο Alistair, που στηρίζει ενεργά την φιλανθρωπική οργάνωση κατά του καρκίνου των όρχεων «Orchid», αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία αυτή με την ελπίδα να παρακινήσει όλους εμάς να κάνουμε τακτικές εξετάσεις που σώζουν ζωές. Παράλληλα συγκεντρώνει χρήματα στη μνήμη της Andrea για να δοθούν προς ενίσχυση των ερευνών κατά του καρκίνου.

To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στην βρετανική έκδοση της Ηuffington Post και έγινε απόδοση του κειμένου και προσαρμογή αυτού για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.