Αν κοιτάξετε σε αυτή τη φωτογραφία, θα παίρνετε καλύτερες αποφάσεις στη ζωή σας

Αν κοιτάξετε σε αυτή τη φωτογραφία, θα παίρνετε καλύτερες αποφάσεις στη ζωή σας

Όλοι μας παίρνουμε κακές αποφάσεις κάποια στιγμή στη ζωή μας -κάποιες στιγμές, για την ακρίβεια. Ξοδεύουμε λεφτά σε πράγματα που δε χρειαζόμαστε, μιλάμε άσχημα σε ανθρώπους που αγαπάμε, λέμε το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή κλπ.

Ίσως, όμως, οι μέρες των λανθασμένων αποφάσεών μας να τελείωσαν, αν πάρουμε στα σοβαρά μια νέα έρευνα από το Ben Gurion University στη Beersheba του Ισραήλ.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου διεξήγαγαν μια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας αποκάλυψαν πως, αν κοιτάζουμε σε φωτογραφίες παγωμένων σκηνικών μπορούμε να αναπτύξουμε «μεγαλύτερο γνωστικό έλεγχο», σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που παρουσιάζουν θερμά κλίματα.

Ως γνωστικός έλεγχος περιγράφεται από τους επιστήμονες «η ικανότητα να αναστέλλουμε σκόπιμα τις απαντήσεις ή να κάνουμε επιλογές που μεγιστοποιούν τα μακροχρόνια συμφέροντά μας».

Η επιστημονική ομάδα ζήτησε από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να εκτελέσουν μια «αντί-σακκαδική κίνηση», κατά την οποία θα έπρεπε να κοιτάξουν προς την αντίθετη κατεύθυνση ενός κινούμενου αντικειμένου (το οποίο είναι αρκετά πιο δύσκολο από όσο ακούγεται). Στα υποκείμενα που έδειξαν εικόνες με «χειμωνιάτικα τοπία» και τους ζήτησαν να φανταστούν τους εαυτούς τους εκεί, η απόδοσή τους ήταν πολύ καλύτερη από αυτούς που τους έδειξαν εικόνες «δρόμων με ουδέτερη θερμοκρασία» και «ηλιόλουστων τοπίων».

«Το αποτέλεσμα έδειξε πως εκείνοι που βλέπουν ένα κρύο τοπίο αποδίδουν καλύτερα και πως, χωρίς κάποια φυσική παρότρυνση, μπορούν να ενεργοποιήσουν το γνωστικό τους έλεγχο μέσω μόνο της εννοιολογικής διαδικασίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr. Idit Shalev.

«Παρότι τα σημάδια της ζέστης προκαλούν μια χαλαρή συμπεριφορά, τα δροσερά σημάδια ενεργοποιούν την εγρήγορση και την ενδεχόμενη ανάγκη για μεγαλύτερο γνωστικό έλεγχο», πρόσθεσε.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα πρέπει να πάρετε μια σημαντική απόφαση, ρίξτε μια ματιά πρώτα σε ένα χειμερινό, ή και πολικό, τοπίο. Μπορεί να σας σταματήσει από το να κάνετε ένα μοιραίο λάθος που θα μετανιώσετε αργότερα. Μπορεί και όχι, αλλά τουλάχιστον θα έχετε προσπαθήσει.