Βρετανία: Εκλογές στις 8 Ιουνίου ανήγγειλε η Τερέζα Μέι

Βρετανία: Εκλογές στις 8 Ιουνίου ανήγγειλε η Τερέζα Μέι
LONDON, ENGLAND - APRIL 18: Prime Minister Theresa May makes a statement to the nation in Downing Street on April 18, 2017 in London, United Kingdom. The Prime Minister has called a general election for the United Kingdom to be held on June 8, the last election was held in 2015 with a Conservative party majority win. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - APRIL 18: Prime Minister Theresa May makes a statement to the nation in Downing Street on April 18, 2017 in London, United Kingdom. The Prime Minister has called a general election for the United Kingdom to be held on June 8, the last election was held in 2015 with a Conservative party majority win. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Dan Kitwood via Getty Images

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως καλεί σε πρόωρες εκλογές, στις 8 Ιουνίου, σε δηλώσεις της έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από τακτική συνάντηση με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της.

Εξηγώντας την απόφασή της, είπε πως, όταν έγινε πρωθυπουργός, η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα- και το κατάφερε αυτό. Μιλώντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, είπε ότι απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η Βρετανία βγαίνει από την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό.

Όπως είπε, απαιτούνται εκλογές τώρα επειδή τα άλλα κόμματα τάσσονται εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για το Brexit, συμπληρώνοντας πως το κυβερνητικό πλάνο θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων και των συνόρων του. «Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, αλλά τα άλλα κόμματα είναι αντίθετα σε αυτήν» είπε, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως οι Εργατικοί απειλούν να καταψηφίσουν την τελική συμφωνία, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) θέλουν να κάνουν τις κοινοβουλευτικές διεργασίες να βαλτώσουν και το σκωτσέζικο SNP αντιτίθεται σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση- ενώ και άλλοι έχουν πει πως θα πάνε κόντρα σε όλη τη διαδρομή. «Η χώρα ενώνεται, αλλά το Γουέστμινστερ όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, αν δεν γίνουν εκλογές τώρα, τα «παιχνίδια» θα συνεχιστούν- και κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μόλις πρόσφατα. Κατ'επέκταση, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει το σχετικό αίτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, εισηγούμενη εκλογές στις 8 Ιουνίου. Οι εκλογές θα δώσουν στη χώρα την ισχυρή ηγεσία την οποία χρειάζεται, υποστήριξε, λέγοντας πως είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στα επερχόμενα χρόνια, ενώ η χώρα διαπραγματεύεται το Brexit.

«Έλαβα με δυσκολία την απόφαση ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά λέω με ισχυρή πεποίθηση ότι είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα, για να πάμε στο Brexit και παραπέρα».

Σημειώνεται πως, υπό κανονικές συνθήκες, νέες εκλογές δεν αναμένονταν πριν το 2020. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί της Μέι, που ήταν διχασμένοι όσον αφορά στο θέμα της παραμονής στην ΕΕ ή της εξόδου, έχουν προβάδισμα έναντι των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλούσε, αντικατοπτρίζοντας την ανακούφιση των επενδυτών, που είχαν ανησυχήσει για το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής παραίτησης.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Καλωσορίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα δώσει προτεραιότητα στο συμφέρον της πλειοψηφίας. Οι Εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μια κυβέρνηση που απέτυχε να αναστηλώσει την οικονομία, οδήγησε σε πτώση το βιοτικό επίπεδο και βλαβερές περικοπές στα σχολεία μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, οι Εργατικοί παρουσίασαν πολιτικές που προσφέρουν μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα μας. Ανυπομονούμε να δείξουμε πώς οι Εργατικοί θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για τον βρετανικό λαό» δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την προσφυγή στις εκλογές, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο «κλειδώνουν», καθώς, με 330 Συντηρητικούς και 229 Εργατικούς να υπερψηφίζουν, η Μέι έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Γουέστμινστερ για να προχωρήσει (χρειάζεται τουλάχιστον 434 για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή των Κοινοτήτων).

Ο Τιμ Φάρον, αρχηγός των Φιλελευθέρων- Δημοκρατών,δήλωσε πως «οι εκλογές αυτές είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό "σκληρό" Brexit. Αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία που είναι ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορούν να αποτρέψουν μια πλειοψηφία των Συντηρητικών».

Η Καρολάιν Λούκας, εκ των ηγετών των Πρασίνων, υποστήριξε πως «η Βρετανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, και η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει πως στους πολίτες δίνεται η δυνατότητα να εκφέρουν άποψη για την πορεία στην οποία θα κινηθεί αυτή η χώρα. Μόνο το κόμμα των Πρασίνων παρέχει ένα τολμηρό, θετικό όραμα για μια διαφορετική Βρετανία. Σε αυτές τις εκλογές θα εκπροσωπήσουμε μια οικονομία που δουλεύει για όλους, όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους, μια Βρετανία που είναι ανοιχτή στον κόσμο και την προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντός μας. Θα αντισταθούμε στις πολιτικές μίσους και διχασμού που στιγματίζουν τις κοινότητές μας και θα δώσουμε στους πολίτες ανά τη χώρα μια ευκαιρία να ψηφίσουν για μια καλύτερη Βρετανία».

Από πλευράς της, η Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του σκωτσέζικου SNP και πρώτη υπουργός της Σκωτίας, έγραψε στο Twitter πως «οι Τόρις (Συντηρητικοί) βλέπουν μια ευκαιρία να κινήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα δεξιά, να περάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές. Ας ορθώσουμε ανάστημα για τη Σκωτία».

Δημοφιλή