Ερντογάν: Ο Ομπάμα με εξαπάτησε, ελπίζω σε στενότερες σχέσεις με τον Τραμπ

Ερντογάν: Ο Ομπάμα με εξαπάτησε, ελπίζω σε στενότερες σχέσεις με τον Τραμπ
Youtube/Al Jazeera

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Al Jazeera, όπου τόνισε πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον εξαπάτησε.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα για στενότερες σχέσεις με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Ο Τραμπ μας συνεχάρη για το δημοψήφισμα και το τελικό αποτέλεσμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό ζήτημα που συζητήσαμε ήταν οι εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Σκοπεύουμε να συναντηθούμε τον Μάιο, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα συζητήσουμε πιο διεξοδικά. Από εδώ και στο εξής οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ θα είναι πιο ισχυρές και ελπίζω πως το ίδιο επιθυμεί και ο κ. Τραμπ».

Ο Ερντογάν στη συνέντευξή του άσκησε κριτική στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο τους αναφορικά με την καταπολέμηση, όπως είπε, των «τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Τουρκία».

«Με τον πρόεδρο Ομπάμα είχαμε μια συμφωνία για το PKK, όμως ο Ομπάμα μας εξαπάτησε. Δεν πιστεύω ότι θα κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση του Τραμπ» είπε.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το στρατιωτικό σκέλος του PKK, το YPG, το οποίο μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους και έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, λέγοντας πως το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό.

«Δεν μπορείς να καταστρέψεις μια τρομοκρατική οργάνωση με μια άλλη. Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ» τόνισε.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο Al Jazeera πως μίλησε και με τον Ρώσο ομόλογό του, τον κ. Πούτιν ο οποίος του διεμήνυσε ότι θα βρεθεί μια λύση.

Δημοφιλή