Ανησυχία για τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας εκφράζει η Κίνα

Ανησυχία για τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας εκφράζει η Κίνα
EFE

Η Κίνα εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με την πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες αφού ο Βορειοκορεάτης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο BBC πως η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει τις πυραυλικές δοκιμές και πως δεν θα δίσταζε να προβεί σε προληπτικό πυρηνικό πλήγμα εάν θεωρούσε πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιτεθούν.

Όπως αναφέρει το BBC, ο αντιπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται σε ρητορική ή πράξεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις.

Σημειώνεται ότι η ρητορική των τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή, να προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα να μη δοκιμάσει την Ουάσινγκτον, και να λέει πως η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ έχει τελειώσει.

Ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο υποστηρίζει ότι η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται όλο και πιο ενοχλημένη από τη Βόρεια Κορέα (η Κίνα είναι ο παραδοσιακός, μοναδικός σύμμαχος της χώρας).

«Υπέπεσε στην αντίληψή μου η πρόσφατη αναφορά» είπε ο Λου, σύμφωνα με το BBC. «Η Κίνα εκφράζει σοβαρούς προβληματισμούς για τις πρόσφατες τάσεις γύρω από την πυρηνική και πυραυλική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας».

«Η Κίνα δεν παρεκκλίνει από τη δέσμευσή της για την υλοποίηση της αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο και τη συνέχιση της επίλυσης ζητημάτων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Όπως πρόσθεσε ο Λου, οι εντάσεις ήταν ήδη υψηλές στην περιοχή, και πριν τα πρόσφατα σχόλια από την Πιονγκγιάνγκ- η οποία πραγματοποίησε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος σε παρέλαση το Σαββατοκύριακο και δοκίμασε, χωρίς επιτυχία, άλλον έναν πύραυλο την Κυριακή.

Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται πως ενδέχεται να πραγματοποιεί πυραυλικές δοκιμών σε εβδομαδιαία βάση, και προειδοποίησε για «γενικευμένο πόλεμο» σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή