Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία εν όψει εκλογών, λόγω φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία εν όψει εκλογών, λόγω φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις
Jean-Marc Romain via Getty Images

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε πολιτικές συγκεντρώσεις και συναντήσεις στη Γαλλία, εν μέσω φόβων περί πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης, λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Guardian, οι πέντε κύριοι υποψήφιοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, ενώ έγινε γνωστό πως η γαλλική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών πέρασαν αρκετές εβδομάδες παρακολουθώντας τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν την Τρίτη επειδή θεωρείται πως σχεδίαζαν επίθεση, εν όψει της Κυριακής. Σημειώνεται πως, όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου, ένας από τους δύο άνδρες καταζητούνταν επίσης από τις βελγικές αρχές.

Ο Κλεμέν Μπορ, 23 ετών, ήταν ένας από τους δύο άνδρες που συνελήθησαν στη Μασσαλία και οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζαν μια «άμεση και βίαιη επίθεση».

«Ο Κλεμέν Μπ. καταζητούνταν για να ανακριθεί. Ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του στο Βέλγιο από το τέλος του 2015», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βέλγιο συνεργαζόταν με τις γαλλικές αρχές για τον εντοπισμό του Μπορ, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες ή να εξηγήσει για ποιο λόγο καταζητούνταν.

Αξιωματούχοι αναφέρουν πως διερευνάται ακόμα το ποιοι ήταν οι πιθανοί στόχοι των δύο ανδρών και υποστηρίζουν ότι αυτό που επιδίωκαν ήταν να «έχουν επιπτώσεις στην εκλογική περίοδο», ενώ είχαν συγκεντρώσει ένα πραγματικό οπλοστάσιο, με όπλα και εξοπλισμό κατασκευής βομβών- περιλαμβανομένων τριών κιλών «σπιτικού» (αυτοσχέδιου- που μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι) εκρηκτικού που βρέθηκε στο διαμέρισμα όπου διέμεναν.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο του Παρισιού άρχισε προκαταρκτική έρευνα πάνω στον ύποπτο Μαχιεντίν Μεραμπέ, 29 ετών, στις 5 Απριλίου, μετά από ενημέρωση από βρετανικές υπηρεσίες πως είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με το ISIS προκειμένου να αποστείλει βίντεο όπου εξέφραζε την υποστήριξή του προς την οργάνωση. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μεραμπέ είχε στείλει την ταυτότητά του και την κάρτα τράπεζάς του στο αστυνομικό τμήμα κοντά στην τελευταία γνωστή κατοικία του στο Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας, μαζί με ένα σημείωμα, όπου έλεγε πως «εξαιτίας σας δεν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω. Θα παραδοθώ μόνος μου σύντομα και θα μιλήσουμε. Τι θέλετε εσείς οι αστυνομικοί μαζί μου; Αφήστε με ήσυχο, δεν έχω τίποτα να σας πω».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ήδη υπόψιν τους τον Μεραμπέ, μετά από επιδρομή τον Δεκέμβριο του 2016 στο διαμέρισμα στο Ρουμπέ, όπου φέρεται να εντοπίστηκαν σημαία του ISIS και προπαγανδιστικό υλικό. Ο ίδιος εξαφανίστηκε, και ο συγκάτοικός του είχε δώσει ψεύτικο όνομα. Μόνο μετά από ανάκριση μελών της οικογένειας του Μεραμπέ στη Μασσαλία η αστυνομία συνειδητοποίησε πως ο δεύτερος άνδρας στο διαμέρισμα ήταν ο Κλεμέντ Μπορ, με τον οποίο είχαν συναντηθεί στη φυλακή το 2015 (ήταν στο ίδιο κελί). Η αστυνομία ενέτεινε τις έρευνες στις 12 Απριλίου, μετά τον εντοπισμό ενός βίντεο που φερόταν να έχει καταγραφεί σε διαμέρισμα της Μασαλίας, όπου ο Μεραμπέ εμφανιζόταν με υποπολυβόλο Uzi, πυρομαχικά, σημαία του ISIS και φωτογραφίες παιδιών που υποτίθεται πως είχαν σκοτωθεί σε γαλλικούς και αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία. Ο τίτλος του φιλμ ήταν «ο νόμος των αντιποίνων» δήλωσε αστυνομική πηγή σε Γάλλους δημοσιογράφους.

Δημοφιλή