22 μαθήματα ζωής από τον Anthony Bourdain από τα οποία όλοι μας μπορούμε να μάθουμε κάτι

22 μαθήματα ζωής από τον Anthony Bourdain από τα οποία όλοι μας μπορούμε να μάθουμε κάτι

Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους όχι μόνο στην τηλεόραση αλλά και στη ζωή, έχοντας ξεκινήσει από τα σκοτεινά βάθη κουζινών στην Νέα Υόρκη για να έχει φτάσει σήμερα να είναι πολυβραβευμένος παρουσιαστής ταξιδιωτικών εκπομπών γαστρονομίας και αναγνωρισμένος συγγραφέας.

Φυσικά, εκτός όλων αυτών, ο Anthony Bourdain είναι η πιο αυθεντική προσωποποίηση του «rock 'n roll» και του «αβίαστου coolness».

Ποιος δεν θα ήθελε, λοιπόν, να πάρει μερικά μαθήματα ζωής από τον Bourdain, και να προσπαθήσει να τα εφαρμόσει στη καθημερινότητά του; Σίγουρα όχι εμείς και, αν είστε έξυπνοι, ούτε εσείς.

Ορίστε 22 αποστάγματα σοφίας από τον σπουδαιότερο όλων, όπως τα συγκέντρωσε το Thrillist:

  1. «Για εμένα, μια ζωή χωρίς μοσχαρίσιο ζωμό, χοιρινό λίπος, λουκάνικα, κρέας οργάνων, ντεμί γκλας ή ακόμη και βρωμερό τυρί, είναι μια ζωή που δεν αξίζει να ζει κανείς»
  2. «Όταν σου ζητάνε να πεις τους λόγους που άφησες την προηγούμενη δουλειά σου, μην πεις ποτέ τον πραγματικό λόγο εκτός κι αν είναι τα χρήματα ή η φιλοδοξία»
  3. «Το σώμα σου δεν είναι ναός, είναι ένα πάρκο αναψυχής. Απόλαυσε τη βόλτα»
  4. «Αν υπερασπίζομαι κάτι, αυτό είναι το να κινείσαι. Όσο πιο μακριά μπορείς, όσο περισσότερο μπορείς. Πέρα από τον ωκεανό ή έστω πέρα από το ποτάμι. Μπες στη θέση κάποιου άλλου ή έστω φάε το φαγητό τους. Όλοι κερδίζουν έτσι»
  5. «Οι ικανότητες μαθαίνονται. Τον χαρακτήρα όμως, είτε τον έχεις είτε όχι»
  6. «Όλη η ουσία του ταξιδιού είναι το υπέροχο συναίσθημα του να ταλαντεύεσαι μέσα στο άγνωστο»
  7. «Υπέθεσε το χειρότερο, για τον καθένα. Μην αφήνεις όμως αυτή τη δηλητηριασμένη προοπτική να επηρεάζει την απόδοσή σου στη δουλειά. Άστα όλα να κυλήσουν από πάνω σου. Αγνόησέ τα. Διασκέδασε με όσα βλέπεις και υποπτεύεσαι. Το γεγονός πως κάποιος συνεργάτης σου μπορεί να είναι ένας άθλιος, ύπουλος, εγωιστής, ιδιότροπος και διεφθαρμένος μ@λ@κ@ς δεν πρέπει να σε εμποδίζει από το να απολαμβάνεις την παρέα του, το να δουλεύεις μαζί του ή και να τον βρίσκεις διασκεδαστικό»
  8. «Δε χρειάζεται να συμφωνώ μαζί σου για να σε συμπαθώ ή να σε σέβομαι»
  9. «Όσο κινείσαι σε αυτή τη ζωή και σε αυτόν τον κόσμο, αλλάζεις αμυδρά τα πράγματα, αφήνεις σημάδια πίσω σου, όσο μικρά κι αν είναι. Και ως ανταπόδοση, η ζωή -και τα ταξίδια- αφήνουν σημάδια πάνω σου. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα σημάδια -στο σώμα ή στη καρδιά σου- είναι όμορφα. Αρκετά συχνά, ωστόσο, πονάνε»

  • «Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεις μια ομελέτα αποκαλύπτει το χαρακτήρα σου»
  • «Το να έχεις συνείδηση, σπάνια είναι μια καλή κίνηση καριέρας»
  • «Οι βασικές δεξιότητες στη μαγειρική είναι μια αρετή... η ικανότητα να θρέφεις με επάρκεια τον εαυτό σου και μερικούς άλλους ακόμα θα έπρεπε να διδάσκεται σε κάθε νέο άντρα και γυναίκα ως βασική δεξιότητα. Είναι τόσο ζωτικής σημασίας στην ανατροφή μας, όσο το να σκουπίζουμε τον κώλο μας, το να περνάμε το δρόμο μόνοι μας ή το να μας εμπιστεύονται χρήματα»
  • «Η τύχη δεν είναι επιχειρηματικό μοντέλο»
  • «Όταν αντιμετωπίζεις πολύπλοκα ζητήματα μετακίνησης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κάτσεις στην άκρη με μια παγωμένη μπύρα και να αφήσεις κάποιον άλλο να βγάλει άκρη»
  • «Χωρίς πειραματισμούς και την προθυμία να κάνουμε ερωτήσεις και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, θα γίνουμε σίγουρα στατικοί, επαναλαμβανόμενοι και ετοιμοθάνατοι»
  • «Ίσως αυτή να είναι αρκετή φώτιση: το να ξέρεις πως δεν υπάρχει κάποιος τελικός τόπος αναπαύσεως στο μυαλό, καμία στιγμή αυτάρεσκης σαφήνειας. Ίσως η σοφία είναι να αντιλαμβάνεσαι πόσο μικρός είσαι, πόσο ασύνετος και πόσο δρόμο έχεις ακόμη μπροστά σου»
  • «Υπάρχει κάτι καταπληκτικό στο να πίνεις το απόγευμα. Μια όχι-πολύ-κρύα μπύρα, εντελώς μόνος σου στο μπαρ -ακόμη και σε αυτή τη ψευτό-ιρλανδική παμπ»
  • «Δε φοβάμαι να φανώ ηλίθιος»
  • «Χωρίς νέες ιδέες, η επιτυχία μπορεί να μπαγιατέψει»
  • «Έμαθα πριν πολύ καιρό πως κάθε προσπάθεια εξονυχιστικής διαχείρισης των τέλειων διακοπών καταλήγει πάντα σε αποτυχία. Και αυτό οδηγεί σε απαίσιες διακοπές»
  • «Πιστεύω σθεναρά στον αυτοσχεδιασμό. Πιστεύω φανατικά πως δεν πρόκειται ποτέ να βρεις την τέλεια ταξιδιωτική εμπειρία σε μια πόλη ή το τέλειο γεύμα χωρίς να έχεις μια συνεχή προθυμία να βιώσεις μια κακή εμπειρία. Πιστεύω πως αυτό που λείπει από πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς είναι η συμβουλή να αφήσεις το ευτυχές ατύχημα να συμβεί και πάντα ωθώ τους ανθρώπους στο να επιτρέψουν σε αυτά τα ατυχήματα να συμβούν παρά να μείνουν κολλημένοι σε ένα άκαμπτο πρόγραμμα»
  • «Μην αγγίζεις το πέος μου, μην αγγίζεις το μαχαίρι μου»
  • Για περισσότερο Bourdain, επισκεφθείτε το νέο, φανταστικό site του explorepartsunknown.com