Τι κατέθεσε ο Τούρκος δικηγόρος που έφτασε με διακινητή στη Σύμη

Τι κατέθεσε ο Τούρκος δικηγόρος που έφτασε με διακινητή στη Σύμη
Eurokinissi

Κατάθεση στις Αρχές έδωσε ο 27χρονος Τούρκος, ο οποίος αποβιβάστηκε στη νησίδα «Νίμος» στη Σύμη την Κυριακή του Πάσχα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 27χρονος, ο οποίος δηλώνει δικηγόρος, φέρεται να είπε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος:

«Η βίζα μου έληγε στις 23 Απριλίου 2017. Ήθελα να έρθω Ελλάδα και μετά να πάω στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου θα ζητούσα πολιτικό άσυλο. Τώρα μάλλον θα το υποβάλλω σε εσάς. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα μου δεν μου επέτρεπε να φύγω νόμιμα. Κινδύνευα να συλληφθώ στην Τουρκία γιατί συμμετείχα στην διαδικτυακή εφαρμογή ByLock, η οποία θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων».

Το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα, ωστόσο ο ίδιος κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και το διοικητικό σκέλος.

Ο 27χρονος αποβιβάστηκε από ομοεθνή του διακινητή στη νησίδα «Νίμος» της Σύμης την Κυριακή του Πάσχα,. Ο διακινητής τον παραπλάνησε λέγοντας του πως βρισκόταν στη Σύμη. Μετά τη σύλληψή του έφθασαν στη Ρόδο όπου οδηγήθηκε, ο πατέρας του και ο αδερφός του, προκειμένου να τον βοηθήσουν στη δικαστική διαδικασία.

Ο 27χρονος ισχυρίστηκε ότι είναι ανάμεσα σε εκείνους, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν διότι έκανε χρήση της εφαρμογής Bylock για smartphone τηλέφωνα, εφαρμογή που απαγορεύθηκε διότι κρίθηκε ότι μέσω αυτής αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα οι «πραξικοπηματίες». Υποστήριξε επίσης ότι αν τον είχαν συλλάβει στην Τουρκία δεν θα τύχαινε δίκαιης δίκης γι’ αυτό αποφάσισε να έρθει παράνομα στη χώρα μας.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η παραπάνω εφαρμογή χρησιμοποίησε το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Έχουν συλληφθεί 189 δικαστές και εισαγγελείς στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ByLock για την επικοινωνία εντός του κινήματος.

Δημοφιλή