Ρομπότ θα μελετήσουν καρχαρίες που ζουν σε υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Ειρηνικό

Ρομπότ θα μελετήσουν καρχαρίες που ζουν σε υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Ειρηνικό
Hammerhead approaching
Hammerhead approaching
JFibu via Getty Images

Οι καρχαρίες εκ των πραγμάτων θεωρούνται ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που συναντώνται στο ζωικό βασίλειο – κορυφαία αρπακτικά και τρομεροί κυνηγοί του βυθού. Επίσης, τα ηφαίστεια θεωρούνται (δικαίως) ως κάποια από τα πιο αφιλόξενα και επικίνδυνα περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να ζει ένα πλάσμα. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός αυτών των δύο παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον, καθώς η ιδέα των καρχαριών που ζουν σε ηφαίστειο ακούγεται, αν μη τι άλλο...«ζόρικο» πράγμα!

Το 2015, επιστήμονες σε αποστολή του National Geographic εντόπισαν καρχαρίες που ζούσαν μέσα σε ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Για την περαιτέρω διερεύνηση αυτού του φαινομένου, αποφασίστηκε (όπως ήταν λογικό, εξαιτίας της επικινδυνότητας μιας τέτοιας αποστολής) η χρήση ρομπότ.

Για τους σκοπούς της αποστολής, στην περιοχή σπεύδουν ο εξερευνητής του National Geographic Μπρέναν Φίλιπς, ο Άλιστερ Γκρίναμ (University of Queensland) και ο Μάθιου Ντούνμπαμπιν (Queensland University of Technology- GFB Robotics), για να μελετήσουν περαιτέρω το ηφαίστειο Καβάτσι, στα ανοιχτά των Νήσων του Σολομώντα στον Ειρηνικό.

Όπως αναφέρει ο Ντούνμπαμπιν, τα ρομπότ είναι μικρού μεγέθους και αναλώσιμα, για να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες συνθήκες. Όσον αφορά στους καρχαρίες, ο Φίλιπς σημειώνει πως «υπάρχει λόγος που δεν θα έπρεπε εκεί να ζει τίποτε άλλο πέρα από, ίσως, βακτήρια. Υπάρχει πολλή ζέστη και οξύτητα. Επίσης, είναι πολύ θολά...τίποτα από αυτά δεν είναι καλό για ψάρια. Το αν είναι καλά για τους καρχαρίες, είναι υπό συζήτηση. Ωστόσο είδαμε καρχαρίες που ανάμεσα σε εκρήξεις μπαινοβγαίνουν στα νέφη. Οπότε πρόκειται για ένα ερωτηματικό που εξακολουθεί να υφίσταται».

Δημοφιλή