Σπάνιες φωτογραφίες από τη Χρυσή Εποχή του Hollywood βλέπουν για πρώτη φορά το φως

Σπάνιες φωτογραφίες από τη Χρυσή Εποχή του Hollywood βλέπουν για πρώτη φορά το φως

Εδώ και δεκαετίες, η Twentieth Century Fox είχε τη συνήθεια να τραβά πορτρέτα των μεγαλύτερων σταρ της από τα παρασκήνια διάσημων ταινιών. Το 1997, αποφάσισε να τα συγκεντρώσει όλα σε ένα αρχείο. Οι φωτογραφίες -όπως τις απαθανάτισαν διάφοροι φωτογράφοι κατά το πέρασμα των χρόνων- απεικονίζουν σταρ όπως η Marilyn Monroe, η Lena Horne, ο Cary Grant και η Doris Day σε διαλείμματα από τα γυρίσματα ταινιών να ποζάρουν μέσα σε λαμπερά κοστούμια ή να περιμένουν να περάσουν για το απαραίτητο μακιγιάζ, φορώντας απλές ρόμπες.

Σε μια φωτογραφία, η Monroe κοιτάζει αφηρημένα πέρα από την κάμερα του φωτογράφου, ακουμπώντας μια χτένα στο πηγούνι της και με τα μαλλιά της τυλιγμένα σε μια πετσέτα. Με τα γατίσια γυαλιά της και μια υποψία των διάσημων κατάξανθων μαλλιών της να ξεπροβάλλουν από το τυρμπάν, δείχνει πιο εκθαμβωτική από ποτέ. Δεν ποζάρει ούτε χαμογελά με νόημα, απλά χαζεύει προς το άγνωστο. Χωρίς το χαρακτηριστικό της σκέρτσο, μοιάζει πιο ανθρώπινη από ποτέ.

Περισσότερες από 150 τέτοιες φωτογραφίες, που ξεχειλίζουν από την αίγλη της Χρυσής Εποχής του Hollywood, περιέχονται στο βιβλίο «Styling the Stars: Lost Treasures From the Twentieth Century Fox Archive». Συγγραφείς του βιβλίου είναι το πρώην παιδί-θαύμα του Hollywood, Angela Cartwright και ο ηθοποιός Tom McLaren, ενώ η σπουδαία Maureen O'Hara έχει γράψει τον πρόλογο. Ο τόμος είναι ένας φόρος τιμής στις ξεχασμένες φωτογραφίες από τα πλατό, οι οποίες αφηγούνται ιστορίες δεκαετιών που το κοινό δεν είχε ποτέ την άδεια να δει.

Σήμερα, οι ηθοποιοί και τα συνεργεία των χολιγουντιανών ταινιών μοιράζονται αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο από τα γυρίσματα και τα παρασκήνια, δίνοντας στους φαν μια γερή γεύση από το ιδιωτικό περιβάλλον ενός κινηματογραφικού πλατό. Το 1930 ή το 1970 όμως, αυτές οι «φωτογραφίες συνέχειας» όπως ονομάζονταν, συλλαμβάνονταν από φωτογράφους που βρίσκονταν στο πλατό προκειμένου να διασφαλιστεί το ότι οι ηθοποιοί φορούσαν τα ίδια ρούχα και είχαν το ίδιο μακιγιάζ από την προηγούμενη στην επόμενη σκηνή, και ήταν τα μοναδικά ντοκουμέντα από τα γυρίσματα που είχαν στη διάθεσή τους τα στούντιο. Τα σπάνια απομεινάρια από μια χρονική περίοδο όπου τα κινηματογραφικά στούντιο λειτουργούσαν ως μικρές, ανεξάρτητες πόλεις.

Σύμφωνα με την Cartwright, με το πέρασμα του χρόνου πολλές φωτογραφίες που προορίζονταν για το αρχείο, χάθηκαν ή κλάπηκαν. Το 1973 η Twentieth Century Fox έκλεισε μια συμφωνία με το UCLA, παρέχοντας στο πανεπιστήμιο πρόσβαση σε 6.500 κουτιά με «φωτογραφίες συνέχειας» και λοιπό υλικό με αντάλλαγμα αποθηκευτικό χώρο, αλλά μόλις στο τέλος της δεκαετίας του '90 κατάφεραν να οργανώσουν πλήρως το αρχείο.

Το «Styling The Stars» είναι διαθέσιμο προς αγορά στο Amazon, ενώ παρακάτω μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε μερικούς από τους φωτογραφικούς θησαυρούς που περιέχει.

Styling The Stars

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη Huffington Post US.

Δημοφιλή