Πυροβολισμοί στο Παρίσι. Νεκρός αστυνομικός και ο εξτρεμιστής δράστης. Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Πυροβολισμοί στο Παρίσι. Νεκρός αστυνομικός και ο εξτρεμιστής δράστης. Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη
Police secure the Champs Elysee Avenue after one policeman was killed and another wounded in a shooting incident in Paris, France, April 20, 2017. REUTERS/Christian Hartmann
Police secure the Champs Elysee Avenue after one policeman was killed and another wounded in a shooting incident in Paris, France, April 20, 2017. REUTERS/Christian Hartmann
Christian Hartmann / Reuters

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν σε μια ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε περίπου στις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο κέντρο του Παρισιού. Νεκρός και ο ένας εκ των δύο δραστών. Η ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε ανέλαβε την ευθύνη όπως μεταδίδoυν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Την αναβολή των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή ζητεί ο Φιγιόν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να διευκρινιστούν τα κίνητρα της επίθεσης, όμως o Γάλλος πρόεδρος, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι το κίνητρο είναι η τρομοκρατία» και στη συνέχεια προέκυψε η ανάληψη ευθύνης.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι σήμερα θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών.

Ο Ολάντ, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος για τις εκλογές - των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή - είπε, «Θα βρισκόμαστε σε άκρα επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές».

Όσον αφορά στην επίθεση. Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε την πληροφορία που μεταδόθηκε ευρέως από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι και ο δεύτερος αστυνομικός που είχε τραυματισθεί εξέπνευσε κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ο ένας ένοπλος δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στον ανατολικό τομέα του Παρισιού στο σπίτι του δράστη που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης. Επίσης η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη. Πληροφορίες θέλουν τον δεύτερο ύποπτο να έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.

Όπως ανέφερε η Ένωση Αστυνομικών στο λογαριασμό της στο twitter, ο αστυνομικός σκοτώθηκε από τα πυρά του δράστη καθώς βρισκόταν μέσα στο όχημα του σταματημένο στον κόκκινο σηματοδότη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ένας άνδρας βγήκε από το όχημα του και άρχισε να πυροβολεί με ένα «καλάσνικοφ» προς τον αστυνομικό.

Οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή και στις έρευνες έχει εμπλακεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως είδε ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις πάνω από το κεντρικό Παρίσι, σε μια κατά τα φαινόμενα επιχείρηση της αστυνομίας.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί και στο σημείο έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην πλησιάζουν την περιοχή.

Η Γαλλία ζει υπό τον φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς τα τελευταία δύο χρόνια οι επιθέσεις τζιχαντιστών έχουν προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 230 ανθρώπους. Η χώρα βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και όπως έχει γίνει γνωστό περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φιγιόν και η Λεπέν ανακοίνωσαν πως ακυρώνουν τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Ο Μακρόν κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε πως είναι προτεραιότητα και υποχρέωση του προέδρου να προστατεύσει τη χώρα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην αστυνομία.

Η Λεπέν σε μήνυμά της στο twitter έγραψε: «Συμπάσχω και στέκομαι στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας. Γίναμε πάλι στόχος».

Ο Φιγιόν επίσης με μήνυμά του στο Twitter απέτισε φόρο τιμής «στις δυνάμεις ασφαλείας που δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τις δικέ μας».

Ο Μελανσόν με μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους και σε αυτούς που τραυματίσθηκαν. «Οι πράξεις των τρομοκρατών δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Η περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων είναι μια πολυσύχναστη περιοχή και προσελκύει πλήθος τουριστών με αποτέλεσμα οι αρχές να την έχουν κατατάξει στους πιθανούς στόχους τρομοκρατών.

Kelly • Now

Το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (στις 23 Απριλίου) και ενώ ήταν σε εξέλιξη η τελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για την γαλλική προεδρία.

Τραμπ: Μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση

Η ένοπλη επίθεση που συνέβη αργά σήμερα στο κεντρικό Παρίσι μοιάζει με μια «τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα «συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας».

«Αυτό είναι ένα πραγματικό φρικτό πράγμα που συμβαίνει, φαίνεται να είναι μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στον Λευκό Οίκο.

«Απλά δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε ο Τραμπ, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε δυνατοί».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, BBC, France24, AFP)

Δημοφιλή