Η ΕΕ θέλει να κρατήσει τη Βρετανία υπό τη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών δικαστηρίων, σύμφωνα με έγγραφα

Η ΕΕ θέλει να κρατήσει τη Βρετανία υπό τη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών δικαστηρίων, σύμφωνα με έγγραφα
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι
LEON NEAL via Getty Images

Η Βρετανία θα πρέπει να αποπληρώνει υποχρεώσεις προς τις Βρυξέλλες για χρόνια μετά το Brexit, να παραμείνει εντός της δικαιοδοσίας δικαστηρίων της ΕΕ και να συνεχίσει να επιτρέπει σε συγγενείς Ευρωπαίων μεταναστών να μετακομίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ευρωπαϊκά έγγραφα προσχεδίων για τη διαπραγμάτευση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian.

Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε ένα έγγραφο που έφτασε στο Reuters, όπου παρουσιάζονται βασικές διαπραγματευτικές γραμμές για τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, ο οποίος θα αρχίσει συνομιλίες για τη συμφωνία του Brexit μετά τις εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου.

Η παύση της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων από χώρες της ΕΕ, οι εισφορές στον προϋπολογισμό των Βρυξελλών και η επίβλεψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) είναι βασικοί πυλώνες στα σχέδια της Τερέζα Μέι για την έξοδο από την ΕΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019, μετά από διετή διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας γλώσσα η οποία απηχεί τη σκληρή γραμμή που ακολουθείται από τους ηγέτες των 27 άλλων χωρών της ΕΕ, οι οποίοι θα υιοθετήσουν μια κοινή θέση σε σύνοδο στις 29 Απριλίου, το έγγραφο παρουσιάζει τον στόχο των Βρυξελλών να προστατευτούν τα δικαιώματα τριών εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, να πληρώσει το Λονδίνο για να καλυφθεί ένα μεγάλο έργο υπαρχουσών δεσμεύσεων και να διασφαλιστεί πως οι δικαστές της ΕΕ θα μπορούν να διατηρούν τη Βρετανία υπόλογη μετά το Brexit.

Στο έγγραφο δεν ορίζεται το ποσό που μπορεί να χρωστά η Βρετανία- έχει αναφερθεί το ποσό των 60 δισ. ευρώ- αλλά σημειώνεται πως η συνθήκη της εξόδου θα έπρεπε να θέτει ένα «συνολικό ποσό» για να τηρηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις, που υπόκειται σε μελλοντικές ρυθμίσεις, και να τίθεται επίσης ένα χρονοδιάγραμμα ετησίων πληρωμών, που θα αντικατοπτρίζει το γεγονός πως τα δάνεια και οι εγγυήσεις από την ΕΕ ενώ η Βρετανία παραμένει μέλος επεκτείνονται και πέρα από το 2019.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, την τήρηση των κανόνων θα επιβλέπει το ECJ, αναφέρεται στο έγγραφο, σε μια από τις πολλαπλές αναφορές στη δικαιοδοσία των δικαστών επί της Βρετανίας.

Όπως σημειώνει ο Guardian, εάν η Μέι συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, θα αθετεί τη δέσμευσή της να δώσει τέλος στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων επί της Βρετανίας.

Δημοφιλή