Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967
Greek army tanks and soldiers take position in Omnia Place, 27 April 1967, after the military coup of 4 colonels of the Greek army. On 21 April 1967, a group of right-wing army officers led by Brigadier Stylianos Pattakos and Colonels Georgios Papadopoulos and Nikolaos Makarezos seized power in a coup d'etat and installed a military junta, also called 'The Regime of the Colonels, that ended in 1974. (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)
Greek army tanks and soldiers take position in Omnia Place, 27 April 1967, after the military coup of 4 colonels of the Greek army. On 21 April 1967, a group of right-wing army officers led by Brigadier Stylianos Pattakos and Colonels Georgios Papadopoulos and Nikolaos Makarezos seized power in a coup d'etat and installed a military junta, also called 'The Regime of the Colonels, that ended in 1974. (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)
- via Getty Images

«Πενήντα χρόνια μετά, η μνήμη των Ελλήνων παραμένει -και θα παραμένει στο διηνεκές- σ’ εθνική εγρήγορση για το στυγερό έγκλημα κατά της Δημοκρατίας που συντελέσθηκε την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου 1967» αναφέρεται στο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

«Εμείς, οι Έλληνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε αφενός ότι η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο της Δημοκρατίας, άρα οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, αδιαλείπτως και αενάως, ως θεματοφύλακες ενός αναντικατάστατου θεσμικού και πολιτικού αγαθού, το οποίο, από την φύση του, είναι εύθραυστο. Και, αφετέρου, ότι κάθε φορά που η Ελλάδα στερήθηκε το αγαθό της Δημοκρατίας, το “τίμημα” υπήρξε εξαιρετικά επώδυνο όχι μόνο για τους Θεσμούς και τον Άνθρωπο αλλά ακόμη και για τον Εθνικό μας Κορμό. Η μαρτυρική Κύπρος, θύμα της ιταμής τουρκικής εισβολής και κατοχής, μας το θυμίζει ως σήμερα».

«Το Εθνικό μας Χρέος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας γίνεται, μέσα στην σημερινή συγκυρία ιδίως για την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, τόσο περισσότερο επιτακτικό, όσον οι ύπουλες δυνάμεις που απεργάζονται την κατάλυση των Δημοκρατικών Θεσμών -με αποκορύφωμα τα ναζιστικά κατάλοιπα, τα οποία ξυπνούν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- αναβιώνουν απειλητικά.Αιωνία η μνήμη εκείνων που έπεσαν θύματα των αδίστακτων πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967 και παντοτινή τιμή σ’ εκείνους που αντιστάθηκαν και βασανίσθηκαν, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία όπως ταιριάζει στους Έλληνες» καταλήγει το μήνυμα.

«Η 21η Απριλίου 1967 είναι η ημέρα κατά την οποία στη χώρα μας καταλύθηκε η Δημοκρατία και κατεστάλησαν ολοκληρωτικά οι πολιτικές ελευθερίες. Χρειάστηκαν εφτά χρόνια αγώνων για να αποκατασταθεί ο κοινοβουλευτισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Χρειάστηκαν ακόμα περισσότερα, για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις, που σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά, για μικροπολιτικούς λόγους» αναφέρεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα.

«Σήμερα οφείλουμε έναν φόρο τιμής σε αυτούς που συνεισέφεραν, με οποιονδήποτε τόπο, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οφείλουμε όμως και να επαγρυπνούμε, καθώς η πολύπλευρη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μιας σοβαρής οπισθοδρόμησης, τόσο για το δημοκρατικό κεκτημένο, όσο και για τα κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η επέτειος της 21ης Απριλίου πρέπει να μας θυμίζει ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

«Tιμούμε τους αγώνες του λαού μας, την αλληλεγγύη και τη διεθνή συμπαράσταση, που επέφεραν την πτώση της χούντας επτά χρόνια αργότερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Eduardo Rodriguez Parilla.

«Είμαστε ευτυχείς που για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο υποδεχόμαστε τον υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας, της Κούβας. Η σημερινή ημέρα είναι σημαδιακή γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της επιβολής της επτάχρονης δικτατορίας το 1967 στη χώρα μας και γι' αυτό τιμούμε τους αγώνες του λαού μας και την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τη διεθνή, που επέφεραν την πτώση της χούντας επτά χρόνια αργότερα», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η παραδειγματική αντίσταση του ελληνικού λαού στη μαύρη επταετία είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, εφόδιο και φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του.

«Πέρασε κιόλας μισός αιώνας από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, μία νύχτα που κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια αφήνοντας πίσω της εφιάλτες, καταστροφές, και την τραγωδία της Κύπρου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει: «50 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε. Θυμόμαστε τους ακατάλυτους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία. Τιμούμε τους αγωνιστές της Αριστεράς, καθώς και όλους τους αγωνιστές κι όλες τις αγωνίστριες της δημοκρατίας, που δεν δίστασαν, δεν φοβήθηκαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά, αντίθετα, υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αξίες και τα ύψιστα ιδανικά».

Σε σχετικά tweet προέβησαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας.

Στη συμπλήρωση 50 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα αναφέρθηκε ο Δ΄αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της διάκρισης, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις» υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης και αναφέρθηκε στην συμπλήρωση σήμερα 50 χρόνων «από εκείνη τη μοιραία νύχτα όπου η κατάλυση της Δημοκρατίας από τη χούντα των Συνταγματαρχών, έβαλε την Ελλάδα στον γύψο για μια επταετία».

«Η μέρα αυτή ξυπνάει μνήμες με μια σειρά από δραματικά γεγονότα που θα κορυφωθούν με τον Αττίλα και την εισβολή στην Κύπρο και θα λήξουν με την επιστροφή του μεγάλου πολιτικού της νεώτερης Ελλάδος Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, οδήγησε τη χώρα μας και τη δημοκρατία στην αποκατάστασή της αναίμακτα» σημείωσε.

«Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα ομάδας συνταγματαρχών και την επιβολή επταετούς δικτατορίας, η οποία κατέρρευσε μέσα σε συνθήκες που οδήγησαν στο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν της μισής Κύπρου, ένα είναι βέβαιο: Ότι στη συνείδηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων έχει εμπεδωθεί και πλέον κυριαρχεί το πρόταγμα υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα πρόταγμα του οποίου η σημασία είναι ανυπολόγιστη». Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Σε σχετική ανάρτηση προέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού,Σταύρος Θεοδωράκης, στο Facebook.

«Μόνο η γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία» υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά, σε μήνυμά της για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Η κ. Γεννηματά τονίζει ακόμη ότι σήμερα «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και αυτό αποτελεί ιστορικό νόμο. Χρειαζόμαστε διαρκή ετοιμότητα και θέληση. Και σθεναρή αντίσταση σε ό,τι υπονομεύει τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράτακης επισημαίνει πως «βλέποντας τριγύρω μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι μεγάλη απειλή των ελευθεριών μας είναι ο αχαλίνωτος λαϊκισμός τα ψέματα και η δημαγωγία».

Στο μήνυμα της, η Ένωση Κεντρώων τονίζει τα ακόλουθα: «Στην 21η Απριλίου του "67 κάποιοι επίορκοι αξιωματικοί κατέλυσαν την δημοκρατία στην Ελλάδα, επί επτάμισι χρόνια η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι. Η νεολαία όμως εργαζόμενη και φοιτητιώσα ενισχυόμενη από ολόκληρη την κοινωνία, αντιστάθηκε και ανέτρεψε τους δικτάτορες. Τότε η νεολαία οραματίστηκε μια Ελλάδα δικαιοσύνης, ισοπολιτείας και δημοκρατίας. Στη συνέχεια όμως η πολιτική ζωή διεφθάρει συν τω χρόνω και τα οράματα έμειναν μόνο οράματα και το όνειρο όλων μας για μια νέα Ελλάδα, συγκρούονται σήμερα με πελατειακές νοοτροπίες, κρατικοδίαιτα βολέματα μνημόνια και απελπισία. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος γύρος αντίστασης, αντίστασης κατά των ελαττωμάτων της φυλής μας και κατά των κόμπλεξ με τα οποία μάθαμε να ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα είμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι ή κάνουμε μεταρρυθμίσεις να ανορθώσουμε τη χώρα ή δραπετεύουμε από την Ευρώπη και γινόμαστε τριτοκοσμικοί. Στο νέο αυτό κύκλο της αντίστασης , η Ένωση Κεντρώων καλεί ξανά να είναι πρωτοπόρος η ελληνική νεολαία».

«Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν, όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” υπό τον Κ. Καραμανλή (24 Ιούλη 1974), προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, χρήσιμα στους σύγχρονους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες. Αποδείχνουν ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Δημοφιλή