Αυτές είναι οι εικόνες από τη Βενεζουέλα, μια χώρα που πεθαίνει. Βία, οργή, αίμα, θάνατος και θρήνος

H Βενεζουέλα είναι μια χώρα που ψυχορραγεί. Αυτές είναι οι οι ωμές εικόνες βίας, οργής, θανάτου και θρήνου

Επί εβδομάδες η Βενεζουέλα και κυρίως το Καράκας έχει παραδοθεί στις βία, την οργή και τον θρήνο. Διαρκείς συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αρχές, λεηλασίες σούπερ μάρκετ και φούρνων σε αναζήτηση τροφίμων, κορμιά αιμόφυρτα στους δρόμους, φωνές απελπισίας και οργής, θρήνος για τους νεκρούς που αυξάνουν καθημερινά.

Μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα 13 άνθρωποι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους και σήμερα Σάββατο οι διαδηλωτές που πλέον αποκαλούν δικτάτορα τον πρόεδρο της χώρας Νικολά Μαδούρο έχουν δώσει ραντεβού στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, ντυμένοι στα λευκά για αποδώσουν φόρο τιμής στα θύματα αυτής σύγκρουσης στα σπλάχνα της ταραγμένης χώρας που έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί αμέτρητες φορές, τα τρόφιμα είναι λιγοστά, η ηλεκτροδότηση είναι μόνο για λίγες ώρες την ημέρα.

Εννέα από τα θύματα αναφέρεται πως υπέστησαν ηλεκτροπληξία όταν μπήκαν σε ένα φούρνο κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα από σφαίρες ενώ δεν έχουν διεικρνιστεί ακόμη τα αίτια ενός ακόμη θανάτου και έξι ακόμη πολίτες έχουν τραυματιστεί επίσης σοβαρά από σφαίρες. Συνολικά τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 22.

Η χώρα έχει παραδοθεί στο χάος από τις αρχές Απριλίου και η βία σταδιακά κλιμακώνεται. Στις 29 Μαρτίου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέλυσε τη Βουλή και μετέφερε όλες τις νομοθετικές εξουσίες στο ίδιο. Τελικά η απόφαση ανατράπηκε αλλά οι διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο είχαν ήδη ξεκινήσει με τον ίδιο να αποκαλεί όσους του αντιτίθενται «βάνδαλους και τρομοκράτες». Οι δε δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση κανονιών που ρίχνουν νερού και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Το Οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζει σε ανακοίνωσή του πως ο «δημοκρατικός κόσμος πρέπει να σταθεί σθεναρά υπέρ των νέων ανδρών και γυναικών στη Βενεζουέλα που ρισκάρουν τις ζωές τους για τη ελευθερία και τη Δημοκρατία απορρίπτοντας τη δικτατορία του Νικολά Μαδούρο».

Βενεζουέλα

Πηγές: CNN, Guardian, BBC

Δημοφιλή