Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου, η κόρη μεταναστών απ' τη Θεσσαλονίκη που κατεβαίνει υποψήφια στις γερμανικές εκλογές

Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου, η κόρη μεταναστών απ' τη Θεσσαλονίκη που διεκδικεί μια θέση στη γερμανική Βουλή
amna.gr

Η Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου είναι Ελληνίδα- υποψήφια με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Παιδί οικονομικών μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Ζίχνη Σερρών, η κ. Κυργιανέ βρέθηκε στη Γερμανία 20 ημερών. Όπως περιγράφει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ζωή των οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία της δεκαετίας του ΄60 ήταν πολύ δύσκολη. «Τα πρώτα χρόνια στο σχολείο ήταν εξ ίσου δύσκολα. Είχαμε τις πρώτες εμπειρίες από ανθρώπους που δεν μας ήθελαν», λέει χαρακτηριστικά η Στέλλα Κυριανέ-Εφραιμίδου. Η ίδια είχε όνειρο να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επέστρεψε και δούλεψε δύο χρόνια ως δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα στην Επανομή και μετά αποφάσισε να γυρίσει πίσω.

Στο SPD, όπως εξιστορεί, μπήκε μετά από μία συνάντηση που είχε με τον Βίλλυ Μπραντ ο οποίος και της είπε όπως μας λέει: "Κορίτσι μου τι θα πει αλλοδαπός; Είτε είστε Γερμανίδα, είτε ξένη ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με ό,τι θέλει".

Για 18 χρόνια ήταν στο δημοτικό συμβούλιο του Βάινχαϊμ και στο ΔΣ του κόμματος της Βάδη-Βυρτεμβέργης. Το 2012 την ρώτησαν, αναφέρει, από πολλές εκλογικές περιφέρειες εάν θα ήθελε να είναι υποψήφια για τις βουλευτικές εκλογές. Κατέβηκε στο Σικμαρίνκεν, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί για λίγους ψήφους και έτσι ξανακατεβαίνει πάλι στο Σικμαρίνκεν.

Για τον υποψήφιο του SPD Μάρτιν Σουλτς λέει ότι είναι «ένα άτομο που αγγίζει τον κόσμο και μέχρι σήμερα τα ποσοστά από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ήταν μια πολύ καλή επιλογή».

Ερωτηθείσα εάν εκτιμά ότι «μία νίκη Σουλτς θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος της Ελλάδας», η κ. Κυργιανέ απαντά ότι «η πολιτική δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο θα υπάρξει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα», και υποστηρίζει ότι η Σοσιαλδημοκρατία της Γερμανίας πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

Ωστόσο επισημαίνει ότι «και οι αρχές στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά». «Εάν δεν αλλάξουμε το σύστημα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κυργιανέ-Εφραιμίδου και υπογραμμίζει ότι χρειάζεται "κούρεμα" του χρέους καθώς όπως όλα δείχνουν «δίχως ένα κούρεμα δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από τα μνημόνια».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Στέλλας Κυργιανέ-Εφραιμίδου στην Ευτυχία Αδηλίνη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κυρία Κυργιανέ, πώς βρεθήκατε στη Γερμανία; Ζείτε από μικρή εκεί;

Οι γονείς μου ήλθαν μετανάστες στη Γερμανία το 1965. Η μητέρα μου κατάγεται από τη Επανομή Θεσσαλονίκης και ο πατέρας μου από τη Νέα Ζίχνη Σερρών. Βρεθήκαμε στην περιοχή Σικμαρίνκεν. Εκεί βρήκε δουλειά ο πατέρας μου σε ξυλουργείο και η μητέρα μου σε υφαντουργείο. Σε μια παράγκα ζούσαμε τρεις οικογένειες.

Ερ. Συνεπώς είστε από γονείς οικονομικούς μετανάστες. Σε τι ηλικία πήγατε στην Γερμανία;

Το 1965 η μητέρα μου ταξίδεψε μόνη της, λίγο πριν την ημερομηνία του τοκετού, με το τρένο για Ελλάδα. Με έφερε στην Γερμανία 20 ημερών.

Ερ. Αλήθεια πώς ήταν η ζωή παιδιών οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία;

Με δύο παιδιά η κατάσταση στην παράγκα ήταν πολύ δύσκολη. Έτσι, οι γονείς μου ψάξανε για διαμέρισμα. Με πολύ τύχη βρήκανε ένα σπίτι. Αυτοί που είχαν το διαμέρισμα, δύο ηλικιωμένοι, όχι μόνο τους το νοίκιασαν αλλά τους βοηθούσαν σε πολλά, όπως να προσέχουν εμάς τα παιδιά όταν οι γονείς μας δούλευαν. Έτσι τα πρώτα μου λόγια ήταν γερμανικά. Τα πρώτα χρόνια στο σχολείο ήταν πολύ δύσκολα. Είχαμε τις πρώτες εμπειρίες από ανθρώπους που δεν μας ήθελαν. Θυμάμαι έναν οδηγό λεωφορείου που δεν ήθελε να μας πάρει, και έτσι έπρεπε να περπατήσουμε 3,5 χιλιόμετρα με τα πόδια. Είχαμε δασκάλους που δεν μας ήθελαν, αλλά και δασκάλους που μας βοηθούσαν.

Θυμάμαι έναν καθηγητή μου που με βοήθησε πάρα πολύ και μου έδωσε να καταλάβω ότι μπορώ να κάνω στη ζωή μου ό,τι θέλω αρκεί να το δουλέψω σκληρά. Και αυτό έκανα.

Ερ. Βρεθήκατε ποτέ στην Ελλάδα για δουλειά;

Το όνειρό μου ήταν να ζήσω και να δουλέψω στην Ελλάδα ως δημοσιογράφος. Δύο χρόνια δούλεψα στον Θερμαϊκό (τοπική εφημερίδα στην Επανομή) και στο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη. Και μετά πήρα την απόφαση να γυρίσω στη Γερμανία. Με τον σύζυγό μου έχουμε τρία υπέροχα παιδιά. Εδώ και 33 χρόνια έχουμε εστιατόριο στο Βάινχαϊμ. Ενδιάμεσα δούλεψα για τρία περίπου χρόνια στην τοπική εφημερίδα Βάινχαιμερ-Ναχρίχτεν, μέχρι που έμπλεξα με τα πολιτικά.

Ερ. Αλήθεια, πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Στο κόμμα μου μπήκα μετά από μία συνάντηση με τον αξέχαστο Βίλλυ Μπραντ, και εκείνος μου είπε θυμάμαι: Κορίτσι μου τι θα πει αλλοδαπός; Είτε είστε Γερμανίδα, είτε είστε ξένη, ο καθένας μας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να ασχοληθεί με ό,τι θέλει. Έτσι κατέληξα στη Σοσιαλδημοκρατία. Όταν ο μεγάλος μου γιος έφτασε σε ηλικία να πάει παιδικό σταθμό, δεν βρίσκαμε θέση. Και έτσι ξεκίνησα τον πολιτικό μου αγώνα και κατέληξα να είμαι εδώ και 18 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο του Βάινχαϊμ (με τους περισσότερους ψήφους από όλους) να είμαι σύμβουλος, να είμαι πρόεδρος σε 4 συλλόγους και να είναι και στο ΔΣ του κόμματος της Βάδη- Βυρτεμβέργης.

Το 2012 με ρώτησαν από πολλές εκλογικές περιφέρειες εάν θα ήθελα να είμαι υποψήφια για τις βουλευτικές εκλογές του 2013. Μια περιφέρεια ήταν το Σικμαρίνκεν. Μόλις το έμαθε ο πατέρας μου με παρακάλεσε να το κάνω γιατί θα ήταν ένα μικρό «ευχαριστώ» για την βοήθεια που είχαν δεχτεί τότε από τους ανθρώπους εκεί. Έτσι πήραμε την απόφαση οικογενειακά να το κάνω. Δυστυχώς, ο πατέρας μου πέθανε μετά από λίγο, ξαφνικά. Τότε, για λίγους ψήφους δεν κατάφερα να εκλεγώ και έτσι ξανακατεβαίνω πάλι στο Σικμαρίνκεν.

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας για τον Μάρτιν Σουλτς;

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι ένα άτομο που αγγίζει τον κόσμο. Που μιλάει τη γλώσσα του απλού λαού. Είναι Ευρωπαίος. Μέχρι στιγμής τα ποσοστά δείχνουν ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Ερ. Πιστεύετε ότι μία νίκη Σουλτς θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος για την Ελλάδα;

Κοιτάξτε, η πολιτική της Γερμανίας δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Το ότι θα υπάρξει ένα τελείως άλλο κλίμα, αυτό το πιστεύω. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι με τον Σουλτς θα βρούμε μια καλή λύση για την Ελλάδα. Ανέκαθεν η Σοσιαλδημοκρατία υποστήριζε την προσπάθεια για μια καλή λύση. Τώρα πλέον πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αυτό λέει ο Σουλτς. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Το κλίμα, όμως, και η θέληση της κυβέρνησης από μόνα τους δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα για το μέλλον της χώρας. Βεβαίως, οι αρχές στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά. Οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν μήνες-χρόνια μέχρι να πάρουν τις απαιτούμενες άδεις. Στη Γερμανία όλες οι διαδικασίες τελειώνουν μέσα σε λίγες μέρες. Στην Ελλάδα κρατάνε μήνες. Εάν δεν αλλάξουμε το σύστημα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ευρώπη σημαίνει να είμαστε και λίγο πιο Ευρωπαίοι και να μάθουμε πώς δουλεύουν και αλλού.

Ερ. Έχετε συζητήσει με τον Μάρτιν Σουλτς για την Ελλάδα; Τι προτίθεται να κάνει διαφορετικό από τη σημερινή πολιτική Μέρκελ-Σόιμπλε;

Όχι πρόσφατα. Συζήτησα μαζί του πριν μερικούς μήνες. Αυτό που θέλουμε είναι να προσπαθήσουμε μαζί να φέρουμε την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Θα πρέπει να σκεφτούμε και το θέμα «κούρεμα». Όλα δείχνουν πως δίχως ένα «κούρεμα» δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από τα μνημόνια.

Ερ. Έχει ευθύνες η Γερμανία για την παραμονή μας 7 χρόνια στα μνημόνια;

Γιατί μόνο η Γερμανία; Πιστεύω πως όλοι έχουνε ευθύνες. Στην Ελλάδα ίσως να έλειπε προγραμματισμός και συντονισμός. Από τη Γερμανία ερχόταν η αυστηρότητα, και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ δεν αντισταθήκανε στην πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας, οπότε σε αυτήν την περίπτωση έδειξε η ΕΕ ότι δεν έχει πρόγραμμα κρίσης μέχρι και σήμερα. Αυτή είναι η κριτική που πρέπει να κάνουμε και να προγραμματίσουμε να αλλάξουμε.

Ερ. Επιρρίπτετε ευθύνες στην πολιτική Σόιμπλε και αναφορικά με την Ελλάδα και γενικά για την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες του Νότου;

Μέχρι ένα σημείο ναι, γιατί ο Σόιμπλε ζήτησε από την Ελλάδα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η Γερμανία στην κρίση. Εμείς τότε κάναμε αναπτυξιακά προγράμματα για να μην χάσουμε θέσεις εργασίας και να μην καταρρεύσει η οικονομία του κράτους. Η αυστηρότητα δεν βοηθάει ούτε τα κράτη του Νότου, αλλά ούτε τη Γερμανία.

Ερ.Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας;

Ναι, γιατί η ΕΕ δεν μπορεί και δεν θέλει να χάσει και άλλο μέλος της. Για αυτό μπορεί να βρεθεί επιτέλους μία καλή λύση.

Ερ. Πιστεύετε στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, κάτι το οποίο υπονοεί η Μέρκελ σε τοποθετήσεις της;

Ναι. Μόνο εάν καταλάβουμε πως δεν είναι όλα τα κράτη της ΕΕ ίδια, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία σωστή και ειλικρινή ΕΕ. Φυσικά θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί αυτή η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Ερ. Πώς σας αντιμετωπίζουν ως υποψήφια βουλευτή με καταγωγή από την Ελλάδα οι Γερμανοί;

Χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι περισσότεροι, μάλιστα, το βλέπουν και πολύ θετικά. Φυσικά πάντα υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν άλλες αντιλήψεις, αλλά αυτοί είναι λίγοι.

Ερ. Πώς βλέπετε το κλίμα στη Γερμανία για τον Μάρτιν Σουλτς; Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να εκλεγεί καγκελάριος;

Το κλίμα είναι πολύ θετικό. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη. Φυσικά σαν Σοσιαλδημοκράτισσα θα το ήθελα πολύ, αλλά η αλήθεια είναι πως μόνοι δεν θα το καταφέρουμε- και εδώ μέχρι στιγμής μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι Πράσινοι έχουν πέσει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι για το μέλλον οι εταίροι μας για μια κυβέρνηση.

Ερ.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η κάλπη που στήθηκε ήδη έδωσε μεγάλη διαφορά υπέρ της Μέρκελ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Μιλάτε για την κάλπη στο Σάαρλαντ. Μιλάμε για ένα κρατίδιο που είναι κυβέρνηση CDU/SPD και ο κόσμος ήταν πολύ ευχαριστημένος από την πρωθυπουργό, οπότε για μένα η κάλπη δεν ήταν τόσο σημαντική. Οι επόμενες δύο εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και στο Σλέσβιγκ Χολστάιν είναι πιο σημαντικές και θα μας δείξουν πώς είναι το κλίμα για τον Σουλτς και για το SPD.

Ερ.Αν τελικά ο Μάρτιν Σουλτς δεν καταφέρει να κερδίσει, βλέπετε να γίνεται μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκτρατών-Σοσιαλιστών;

Ελπίζω όχι.

Ερ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για το μεγάλο πρόβλημα, το προσφυγικό. Και ρωτώ εσάς που οι γονείς σας πήγαν οικονομικοί μετανάστες στη Γερμανία. Ποια είναι η γνώμη μας για το μεγάλο αυτό πρόβλημα;

Δυστυχώς η Ευρώπη δεν μπόρεσε να βρει μια κοινή λύση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εάν όλα τα κράτη της ΕΕ μπορούσαν να συνεννοηθούν σωστά τότε δεν θα υπήρχε μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Ερ. Θεωρείτε ότι η Ευρώπη γενικά, και η Γερμανία ειδικότερα, χειρίζονται σωστά το μεταναστευτικό πρόβλημα και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα;

Όχι. Η αλήθεια να λέγεται. Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούσαν τη βοήθεια από την EΕ για τους πρόσφυγες τότε όλοι, και η Γερμανία, κάνανε πως δεν ακούνε και το σπρώξανε στο πρόγραμμα Δουβλίνο 3. Τώρα βλέπουν ότι και η Γερμανία έχει πρόβλημα και θα ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Το μοίρασμα, για παράδειγμα, των ανθρώπων σε όλα τα κράτη. Αλλά τώρα οι άλλοι δεν έχουν κατανόηση. Τι μας δείχνει αυτό; Δυστυχώς τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν καταλάβει ότι η ΕΕ είναι βασισμένη στην αλληλεγγύη.

Ερ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα;

Να συντονιστεί, πρώτα από όλα. Πολλές φορές έχω την εντύπωση πως δεν υπάρχει συντονισμός. Οι Δήμοι χρειάζονται οργανωτική και οικονομική υποστήριξη. Η αλήθεια είναι, όμως, πως όλοι μας ψάχνουμε για τη σωστή λύση και ακόμα και η Γερμανία δεν την έχει βρει.

Ερ. Πώς είδατε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία;

Το ότι μετά από μία τέτοια εκστρατεία, τόσο πίεση προς τους πολίτες, τόσες συλλήψεις δημοσιογράφων, τόση βία απέναντι στους ανθρώπους που ήταν κατά των σχεδίων του Ερντογάν, ένα αποτέλεσμα μόνο 51%, θα έλεγα εγώ ότι είναι μία ήττα για τον Ερνογάν. Πιστεύω, όμως, ότι οι δύσκολες στιγμές και για τον τουρκικό λαό και για τη Γερμανία τώρα θα ξεκινήσουν. Το 63% των Τούρκων εδώ στη Γερμανία ψήφισαν το «Ναι». Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα με την ένταξη και πρέπει να ψάξουμε και ένα μέρος του σφάλματος στη Γερμανία.

Όταν 50 χρόνια δεν έχεις μια πολιτική για να κάνεις να αισθανόμαστε όλοι ίσιοι, ότι ζούμε σε ένα κράτος σαν πολίτες, τότε κάτι δεν πάει καλά. Εδώ πρέπει αν δώσουμε το βάρος και να προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε όλους.

Όσο για την ευρωπαϊκή πολιτική της Άγκυρας, δεν μπορώ να πιστέψω πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι. Η Τουρκία πήρε πλέον τον δρόμο προς μια δικτατορία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι βασισμένη στη δημοκρατία, δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτή την τουρκική κυβέρνηση.

Δημοφιλή