Aegean Ηerbs: Άφησαν την Αθήνα για να καλλιεργήσουν στην Αμοργό βότανα χωρίς χημικά και λιπάσματα

Aegean Ηerbs: Άφησαν την Αθήνα για να καλλιεργήσουν στην Αμοργό βότανα χωρίς χημικά και λιπάσματα

Στην Αμοργό βρέθηκα πριν δύο καλοκαίρια, για πρώτη φορά στη ζωή μου. Οι εικόνες, τα αρώματα, οι γεύσεις παραμένουν όμως μέσα μου τόσο ζωντανές, σαν να πήγα εκεί μόλις χθες. Αν και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το νησί παραμένει αυθεντικό και καθαρό από ανθρώπινες επιρροές. Για αυτό ίσως εν μέρη ευθύνεται και η «αγριάδα» του, αφού μόνο για να πας από το λιμάνι στην Αιγιάλη θα χρειαστεί να ανέβεις τόσο ψηλά και κοντά στο βουνό που δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσεις χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη ή βροχή.

Από αυτό το μέρος που μαγεύει λοιπόν με την αλήθεια του δεν θα μπορούσαν παρά μόνο να βγαίνουν προϊόντα εξίσου γνήσια και μοναδικά. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η Aegean Herbs, μία μικρή μονάδα καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νησί, δημιούργημα του Αλέξανδρου Καλουτά και της Φανής Βογιατζή, οι οποίοι το 2012 πήραν την μεγάλη απόφαση να αφήσουν την Αθήνα πίσω τους. Βότανα, μείγματα, αφεψήματα. ανθός αλατιού από φυσικές αλυκές και αιθέρια έλαια από τη φύση του Αιγαίου, όλα αναπτύσσονται σε συνθήκες φυσικής καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και με έμφαση στην ενδημικότητα των ειδών.

Το ζευγάρι έχει επιλέξει να κάνει τη συγκομιδή μόνο με το χέρι χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα, ενώ η διαδικασία της ξήρανσης γίνεται σε σκοτεινό χώρο, με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα. Περισσότερα όμως είπαν οι ίδιοι στην HuffPost Greece, εξηγώντας πώς άρχισαν όλα, τι δυσκολίες αντιμετώπισαν και τι είναι αυτό που κάνει τελικά την Αμοργό και τα βότανα της τόσο ξεχωριστά.

Τι αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της εταιρείας σας;

Το 2012 αποφασίσαμε με την κοπέλα μου να φύγουμε από την Αθήνα και να ξαναδούμε τη ζωή μας από μια άλλη σκοπιά. Η Aegean Herbs είναι το όχημα αλλά και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης.

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν απλώς το κατευθύνεις και δεν προσπαθείς να το εκβιάσεις. Η απόφαση της μετοίκησης από τα Εξάρχεια σε ένα χωριό 100 κατοίκων που βλέπει τουρισμό μόνο για 40 - 50 μέρες το χρόνο, είναι μία τόσο ριζική αλλαγή που δεν επιτρέπει να σκεφτείς τη δουλειά σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι με τις δικές του δυσκολίες. Εξ' άλλου, η δουλειά μας πρέπει να υπηρετεί τη ζωή μας και όχι το αντίθετο.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ακόμα ως Έλληνες παραγωγοί;

Όπως σε κάθε παραγωγικό επάγγελμα, η βασική δυσκολία, τουλάχιστον στην αρχή, είναι η εύρεση αγοράς για το προϊόν μας.

Όσο αφορά, τώρα, τις δυσκολίες στην παραγωγή, η όποια δικά μας αναποδιά έχει να κάνει με την βροχή, τον αέρα και τις σεληνιακές φάσεις. Επειδή δεν χρησιμοποιούμε κανενός είδους λίπασμα, φυτοφάρμακο η μηχάνημα, δεν έχουμε προβλήματα που έχουν οι άλλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με τις τιμές και τους φόρους για την προμήθεια τους. Επίσης, επειδή δεν έχουμε επιδοτήσεις και δάνεια, μένουμε μακριά και από τη γραφειοκρατία.

Τι προσφέρει η εταιρεία σας στους καταναλωτές;

Μοναδικά προϊόντα από αυτοφυή φυτά της Αμοργού, ακριβώς στην μορφή που βρίσκονται στη φύση. Και δεν είναι καθόλου αυτονόητο αυτό που λέω. Η φυσική καλλιέργεια έχει σαν στόχο να παράξει ένα προϊόν ακριβώς με τα χαρακτηριστικά που θα ανέπτυσσε στη φύση, έτσι, οποιαδήποτε βοηθήματα και «δυναμωτικά» είναι κόντρα σε αυτή τη φιλοσοφία.

Αυτή η πρακτική παράγει σαφώς λιγότερο προϊόν, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι ασύγκριτα. Τα ωφέλιμα για εμάς στοιχεία που αναπτύσσονται στα φυτά, είναι ο δικός τους τρόπος να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Αν με τεχνητές μεθόδους, ακόμα και βιολογικές, βοηθάμε την ανάπτυξή τους, τα κάνουμε «τεμπέλικα» και τα εμποδίζουμε να εξελίξουν όσο μπορούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Που αναπτύσσονται τα φυτά σας και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για την παραγωγή των προϊόντων σας;

Τα περιβολάκια μας βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού, τα περισσότερα στα ορεινά της περιοχής της Αιγιάλης. Το κάθε φυτό αγαπάει άλλο τόπο, η αγριορίγανη θέλει να βλέπει τη δύση, το δεντρολίβανο τον νοτιά, το φασκόμηλο να μην κοιτάζει τη θάλασσα, ο αμάραντος αγαπάει τον άνεμο. Έτσι, δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα αν τα είχαμε συγκεντρώσει όλα σε μια μεγάλη έκταση.

Η διαδικασία είναι αυτή που μας επιβάλλει η φύση. Δεν «εκβιάζουμε» το αποτέλεσμα, δεν οργώνουμε, δεν λιπαίνουμε, δεν κάνουμε ζιζανιοκτονία. Φυτοφάρμακα δεν χρειάζονται για τον απλό λόγο ότι τα φυτά μας είναι ενδημικά του νησιού, άρα απόλυτα προσαρμοσμένα στο Αμοργιανό μικροκλίμα και υπάρχουν αρμονικά στη φύση του τόπου.

Η συγκομιδή γίνεται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, μόνο χειρωνακτικά, χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα. Το ενεργειακό αποτύπωμα των προϊόντων μας είναι μηδενικό, δεν καταναλώνεται δηλαδή καθόλου ρεύμα η καύσιμο για την παραγωγή τους.

Η επεξεργασία μετά την ξήρανση γίνεται επίσης μόνο με το χέρι, αυτό είναι και το πιο άχαρο και χρονοβόρο κομμάτι της δουλειάς, έτσι όμως κάνουμε σωστή διαλογή.

Τι είναι αυτό που κάνει τα φυτά που μεγαλώνουν στο υπέροχο νησί της Αμοργού ξεχωριστά;

Στο δύσκολο κλίμα των Κυκλάδων, με το φτωχό έδαφος και την ξηρασία, τα φυτά που ευδοκιμούν είναι πρωταθλητές. Από την άλλη, εδώ είναι ίσως ένα από τα τελευταία μέρη που δεν έχει επιβαρυνθεί με λιπάσματα και χημικά.

Ποια είναι τα οφέλη των Aegean Herbs;

Η παρατήρηση χιλιάδων ετών αλλά και η σύγχρονη έρευνα έχουν δείξει την ευεργετική δράση των βοτάνων και την υποστηρικτική τους επίδραση στον οργανισμό. Πάνω από τα μισά φάρμακα, χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που προέρχονται από φυτά, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε κι εμείς. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν «θαυματουργά» σκευάσματα. Τα βότανα απλώς βοηθούν στην αυτοθεραπεία του οργανισμού και λειτουργούν μακροπρόθεσμα προληπτικά και ενισχυτικά, αν τα βάλουμε στη ζωή μας σαν μια υγιεινή συνήθεια.

Πόσο μεγάλη είναι η ετήσια παραγωγή σας και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να σας βρει κάποιος;

Η παραγωγή μας είναι μικρή και έτσι θα παραμείνει. Μας βρίσκετε σε e-shops, μέσα από το site μας και σε λίγα καταστήματα.

Εξάγετε τα προϊόντα σας;

Πελάτες λιανικής, έχουμε από όλο τον κόσμο. Χονδρική κάνουμε, για την ώρα, στην Ελβετία. Ελπίζουμε στο μέλλον και αλλού.