Παραμένει αμείωτη η ένταση στη Κορεατική Χερσόνησο

Παραμένει αμείωτη η ένταση στη Κορεατική Χερσόνησο
The aircraft carrier USS Carl Vinson transits the South China Sea while conducting flight operations on April 9, 2017. The Carl Vinson Carrier Strike Group is on a scheduled western Pacific deployment as part of the U.S. Pacific Fleet-led initiative to extend the command and control functions of U.S. 3rd Fleet. Picture taken on April 9, 2017 Z.A. Landers/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
The aircraft carrier USS Carl Vinson transits the South China Sea while conducting flight operations on April 9, 2017. The Carl Vinson Carrier Strike Group is on a scheduled western Pacific deployment as part of the U.S. Pacific Fleet-led initiative to extend the command and control functions of U.S. 3rd Fleet. Picture taken on April 9, 2017 Z.A. Landers/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Handout . / Reuters

Κλιμακώνεται η ένταση στη Κορεατική Χερσόνησο γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν διατάξει ναυτική νηοπομπή υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, να κινηθεί προς τα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, προκαλώντας την Πιονγιάνγκ να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να το βυθίσει με ένα πλήγμα.

«Οι επαναστατικές στρατιωτικές δυνάμεις μας είναι ετοιμοπόλεμες, προκειμένου να βυθίσουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο με ένα πλήγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχόλιο της η εφημερίδα “Rodong Sinmun” που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα στην Πιονγιάνγκ.

Η εφημερίδα απέδωσε “χαρακτηριστικά ζώου” στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, τονίζοντας ότι μία επίθεση σε βάρος του θα είναι “ένα πρακτικό παράδειγμα για την αμυντική ισχύ των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.” Το σχόλιο της εφημερίδας είχε δημοσιευτεί στη σελίδα 3, ενώ ακολουθούσε δισέλιδο αφιέρωμα για την επίσκεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν σε μονάδα εκτροφής χοίρων, δίνοντας έμφαση στον προφανή λογικό συνειρμό.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν (άμεσα) την επικοινωνία τους σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, απαιτώντας από την Πιονγιάνγκ να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, ότι εκτιμά τη στάση του Αμερικανού προέδρου, που δηλώνει ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, σχετικά με την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Σε μία επίδειξη αμυντικής αλληλεγγύης και ναυτικής αμυντικής ισχύος τον αμερικανικό ναυτικό σχηματισμό συνοδεύουν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στα δυτικά του Ειρηνικού ωκεανού.

Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων, καθώς η αμερικανική ναυτική αρμάδα πλησιάζει στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Από την άλλη μεριά, εκφράζονται φόβοι στη Σεούλ αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, δεν γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, αναφορικά με τη διεξαγωγή των ασκήσεων, ωστόσο έχει θέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε ύψιστη επιφυλακή.

Εν τω μεταξύ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την ελπίδα του, ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος Σι στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τραμπ, τόνισε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει ν' αποφύγουν κινήσεις που θα κλιμάκωναν την ένταση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας.

Επίσης ο υποψήφιος για την προεδρία της Νότιας Κορέας, Αχν Τσέολ Σου θα επιδιώξει την επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων από την Κορεατική Χερσόνησο, στην περίπτωση που θα εκλεγεί (9 Μαΐου) σύμφωνα με γραπτή συνέντευξή του στο Reuters. Οι εξαμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας, της Νότιας Κορέας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, αλλά και της Ρωσίας κατέρρευσαν το 2008, με τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, τόνισε ότι το Πεκίνο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε ενέργεια που καταπατάει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταδίδουν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις προβληματισμό προκαλείη είδηση της σύλληψης από το βορειοκορεάτικο καθεστώς ενός τρίτου Αμερικανού πολίτη. Πρόκειται για έναν αμερικανο-κορεάτη καθηγητή του οποίου του οποίου το όνομα είναι Τόνι Κιμ και ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές της Βόρειας Κορέας στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ καθώς έφευγε από τη χώρα, δήλωσε στο πρακτορείο της Νότιας Κορέας, πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Αν Τσαν Ιλ, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών για τη Βόρεια Κορέα στη Σεούλ, είπε ότι η Πιόνγιανγκ «φαίνεται να επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον καθηγητή Κιμ ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα», την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να τιμήσει αύριο την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων της δυνάμεων. Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές δίνοντας έμφαση σε ιστορικές επετείους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Xinhua

Δημοφιλή