Ο άνδρας που παραβίασε τον Νόμο και τώρα διδάσκει Νομική στην Ουάσινγκτον

Ο άνδρας που παραβίασε τον Νόμο και τώρα διδάσκει Νομική στην Ουάσινγκτον
Facebook

Την απίστευτη ιστορία του Σον Χόπγουντ, ενός Αμερικανού που κάποτε παραβίασε τον Νόμο και τώρα τον διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν της Ουάσινγκτον, δημοσίευσε η Washington Post.

Ο Χόπγουντ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη της Νεμπράσκα. Οι γονείς του ήταν αγρότες και ο ίδιος, αν και ήθελε να ζήσει σε μια μεγαλύτερη πόλη, σιχαινόταν το σχολείο και προτιμούσε να παίζει μπάσκετ. Χάρη σε μια υποτροφία για αθλητές, μπήκε στο Πανεπιστήμιο, όμως δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε και δεν παρευρισκόταν στα μαθήματα. Ο Χόπγουντ διεγράφη από την Σχολή του και πέρασε δύο χρόνια στο αμερικανικό Ναυτικό.

Όταν γύρισε στην Νεμπράσκα, ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης. Περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους φτυαρίζοντας κοπριά και τα βράδια έπινε και έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ένα τέτοιο βράδυ, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ένας φίλος του πρότεινε την ιδέα να ληστέψουν μια τράπεζα. Τον Αύγουστο του 1997, οι δύο τους εισέβαλαν ένοπλοι στην τράπεζα και διέφυγαν με 50.000 δολάρια. Αν και αργότερα ο φίλος του του πρότεινε να επιστρέψουν τα χρήματα μαζί με ένα σημείωμα, εκείνος προχώρησε σε τέσσερις ακόμα ληστείες.

Ο Χόπγουντ, μόλις 23 ετών, συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για τις πέντε ληστείες. Ο δικαστής ήταν σκληρός μαζί του. Έδειξε δυσπιστία στα λεγόμενά του ότι «θα αλλάξει την ζωή του» και του είπε ότι «θα το δούμε σε 13 χρόνια». Περισσότεροι από 30 συγγενείς του νεαρού παρακολουθούσαν δακρυσμένοι την καταδίκη του. Ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι θα αλλάξει την ζωή του και τα κατάφερε.

Στην φυλακή, ο Χόπγουντ άρχισε να εργάζεται στην βιβλιοθήκη, όπου είχε πρόσβαση σε πολλά νομικά βιβλία. Μετά από ώρες μελέτης, ο νεαρός διαπίστωσε ότι είχε καταδικαστεί με βάση τις οδηγίες που αφορούν στις ένοπλες ληστείες, ενώ ο ίδιος είχε ομολογήσει ότι είχε ληστέψει τις τράπεζες χωρίς όπλο. Μπορεί αυτό να αποτελούσε μια μικρή λεπτομέρεια, όμως θα μπορούσε να τον βοηθήσει να βγει νωρίτερα από την φυλακή. Εξάλλου, είχε έναν σημαντικό λόγο: είχε αρχίσει να αλληλογραφεί με την κοπέλα με την οποία ήταν ερωτευμένος όταν πήγαινε σχολείο και ήθελε να δημιουργήσει μια σχέση μαζί της.

Μετά από μήνες μελέτης, ο 23χρονος απέστειλε αίτημα στον δικαστή που τον είχε καταδικάσει, Ρίτσαρντ Κοπφ, να επανεξετάσει την ποινή του. Αν και αυτό απορρίφθηκε, ο ίδιος άρχισε να προσφέρει συμβουλές στους δικηγόρους των συγκρατούμενών του, πρότεινε στρατηγικές και έγραφε ενημερώσεις. Πολλές φορές εντόπιζε λάθη από μέρους των υπερφορτωμένων συνηγόρων και βοηθούσε στην αποφυγή άδικων καταδικών. Για παράδειγμα, βοήθησε έναν χρήστη ναρκωτικών να μειώσει κατά δέκα χρόνια την ποινή του, καθώς συνειδητοποίησε ότι είχε αντιμετωπιστεί με βάση τις οδηγίες που ισχύουν για τους εμπόρους.

Μετά από μια επιτυχία του ως σύμβουλος δικηγόρων μέσα από την φυλακή, ο ίδιος άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σε Νομικές Σχολές και μελετούσε ακόμα πιο συστηματικά. Ο Χόπγουντ είχε εντοπίσει τα μεγαλύτερα λάθη του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης και σωφρονιστικού συστήματος και ήταν ικανός να μεταδώσει τις γνώσεις του. Όταν τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 2008, και αφότου πέρασε ένα διάστημα πλένοντας αυτοκίνητα, μια μικρή εκδοτική εταιρεία δέχτηκε να τον προσλάβει για την σύνταξη των briefs με νομικό περιεχόμενο.

Σύντομα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον του παρείχε υποτροφία για να σπουδάσει στο Τμήμα Νομικής. Ο ίδιος είχε γίνει πατέρας δύο παιδιών και ζούσε με τον παιδικό του έρωτα. Όταν αποφοίτησε, αρνήθηκε μια πρόταση να εργαστεί για μια δικηγορική εταιρεία έναντι 400.000 δολαρίων τον χρόνο και προτίμησε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν. Εξάλλου, στόχος του ήταν να αλλάξει το δικαστικό σύστημα, να κάνει τον κόσμο λίγο πιο δίκαιο και να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νέους δικηγόρους. Έλαβε μάλιστα έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα ως δώρο από τον Κοπφ, τον άνδρα που τον είχε καταδικάσει.

Δημοφιλή