Αρχαία ανάγλυφα υποδεικνύουν πτώση κομήτη στη Γη και «μίνι» εποχή των παγετώνων πριν 13.000 χρόνια

Αρχαία ανάγλυφα υποδεικνύουν πτώση κομήτη στη Γη και «μίνι» εποχή των παγετώνων πριν 13.000 χρόνια
Elements of this image furnished by NASA.
Elements of this image furnished by NASA.
Trifonov_Evgeniy via Getty Images

Αρχαία σύμβολα που είχαν χαραχτεί σε τοίχο σε αρχαιολογικό χώρο στη σύγχρονη Τουρκία φέρονται να απεικονίζουν την ιστορία μιας συνάντησης του πλανήτη μας με έναν κομήτη, που προκάλεσε μια «μίνι» εποχή των παγετώνων πάνω από 13.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Τα στοιχεία από τα ανάγλυφα, που είχαν γίνει σε μια στήλη γνωστή ως «Πέτρα του Γύπα», υποδεικνύουν πως μια «βροχή» από θραύσματα κομήτη χτύπησε τη Γη γύρω στο 11000 πΧ. Μία αναπαράσταση ενός αποκεφαλισμένου άνδρα θεωρείται ότι συμβολίζει την καταστροφή και τη μεγάλη απώλεια ζωών- ενώ εκτιμάται πως η «μίνι» εποχή των παγετώνων που ακολούθησε, διάρκειας 1.000 ετών είχε αποτέλεσμα, πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς ανθρώπους, να εξαφανιστούν και πολλά είδη μεγάλων ζώων.

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο σημερινό Γκομπεκλί Τεπέ στη νότια Τουρκία, που πλέον θεωρείται πως ήταν αρχαίο αστεροσκοπείο. Ειδικό λογισμικό υπολογιστή χρησιμοποιήθηκε για να γίνει αντιστοίχιση των αναγλύφων που αναπαριστούν ζώα (ερμηνεύονται ως αστρονομικά σύμβολα) με τις θέσεις των αστεριών, προσδιορίζοντας έτσι τη χρονολογία γύρω στο 10950 πΧ. Άλλα στοιχεία που υποδεικνύουν αυτό το γεγονός, από πυρήνα πάγου από τη Γροιλανδία, υποδεικνύουν παρεμφερές χρονικό πλαίσιο (για την ακρίβεια, το 10890 πΧ).

Το συγκεκριμένο γεγονός εκτιμάται ότι οφείλεται στη διάσπαση ενός γιγαντιαίου κομήτη στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα.

«Φαίνεται πως το Γκομπεκλί Τεπέ ήταν, μεταξύ άλλων, ένα παρατηρητήριο για την παρακολούθηση του νυχτερινού ουρανού» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Μάρτιν Σουΐτμαν, της Σχολής Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπως αναφέρει το New Scientist. «Μία από τις στήλες του φαίνεται πως ήταν μνημείο σε αυτό το τρομερό γεγονός- πιθανότατα τη χειρότερη ημέρα της ιστορίας από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ανάγλυφα αυτά φαίνεται πως παρέμειναν σημαντικά για τους κατοίκους της περιοχής για χιλιετίες, υποδεικνύοντας ένα γεγονός που είχε πολύ σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις, εκτιμούν οι επιστήμονες. Αρκετά από τα σύμβολα δείχνουν πως μακροπρόθεσμες αλλαγές στον άξονα περιστροφής της Γης κατεγράφησαν από τους πρώτους εκείνους αστρονόμους, μέσω μιας πρώιμης μορφής γραφής.

Η ανακάλυψη αυτή επίσης υποστηρίζει τη θεωρία πως η Γη βιώνει περιόδους κατά τις οποίες οι πτώσεις κομήτη είναι πιο πιθανές, εξαιτίας της διασταύρωσης της τροχιάς του κομήτη με τροχιές θραυσμάτων κομητών.

Δημοφιλή