Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό: Νέα τμήματα, μετονομασίες, επανεντάξεις και καταργήσεις στις Πανελλαδικές

Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό: Νέα τμήματα, μετονομασίες, επανεντάξεις και καταργήσεις στις Πανελλαδικές
Eurokinissi

Επαναφορά τμημάτων που είχαν καταργηθεί με το σχέδιο Αθηνά, μετονομασία ορισμένων τμημάτων και νέα τμήματα περιλαμβάνουν οι αλλαγές στο μηχανογραφικό της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Οι αλλαγές που θα έχει το φετινό μηχανογραφικό, σύμφωνα με το «Έθνος», έχουν ως εξής:

Επανένταξη τμημάτων

1) Στο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών προστίθεται το τμήμα:

Κοινωνικής Εργασίας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): Το τμήμα της Πάτρας έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα δύο ΤΕΙ, αυξάνοντας έτσι τις θέσεις και τις πιθανότητες όσων μαθητών ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού.

2) Στο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών προστίθενται τα τμήματα:

Αρχιτεκτονικής Τοπίου (ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης): Το τμήμα αυτό εδρεύει στην πόλη της Δράμας και έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό και τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων, την αισθητική αναβάθμισή τους κ.ά.

Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (ΤΕΙ Θεσσαλίας): Μαζί με τα άλλα δύο σχετικά ΤΕΙ, το τμήμα της Καρδίτσας επανεντάσσεται στο μηχανογραφικό με σκοπό να προετοιμάσει εξειδικευμένους τεχνολόγους δασοπόνους που θα ασχοληθούν με τη διαχείριση και τη βελτίωση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με τη δασική παραγωγή και τα έργα.

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας): Το τμήμα των Σερρών ασχολείται με ντιζάιν είτε εσωτερικών χώρων είτε βιομηχανικό, αλλά και γενικότερα με τη διακόσμηση και αποτελεί δημοφιλή κλάδο σπουδών για μαθητές που ενδιαφέρονται για πιο δημιουργικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Το τμήμα προσφέρεται και στο 5ο επιστημονικό πεδίο πέρα από το 2ο.

3) Στο επιστημονικό πεδίο Υγείας και Ζωής προστίθενται τα τμήματα:

Οπτικής και Οπτομετρίας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): Μετά την επανένταξη του τμήματος του Αιγίου, οι μαθητές που ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του οπτομέτρη έχουν και μια δεύτερη επιλογή πέρα από το τμήμα της Αθήνας.

Πέρα από την προφανή λειτουργία ενός καταστήματος οπτικών, ο οπτομέτρης είναι ένας εξειδικευμένος επιστήμονας που έχει ως αντικείμενο την πρωτοβάθμια εξέταση της όρασης και της οφθαλμικής λειτουργίας και αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη του οφθαλμίατρου.

Λογοθεραπείας (ΤΕΙ Πελοποννήσου): Η επιστήμη της λογοθεραπείας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για αρκετούς μαθητές όχι μόνο της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών αλλά και της ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών. Σχετίζεται με την αξιολόγηση της ανθρώπινης επικοινωνίας και τη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών λόγου και φώνησης.

Μετά τα τμήματα της Πάτρας και των Ιωαννίνων, οι μαθητές έχουν και μία τρίτη επιλογή πλέον στην πόλη της Καλαμάτας με την επανένταξη του συγκεκριμένου τμήματος.

4) Στο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής προστίθενται τα τμήματα:

Εμπορίας και Διαφήμισης (ΤΕΙ Αθήνας): Στο παρελθόν υπήρχαν 4-5 ΤΕΙ στο συγκεκριμένο πεδίο, τα οποία έπειτα από το σχέδιο Αθήνα καταργήθηκαν ή μετονομάστηκαν σε τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Με την επανένταξη του συγκεκριμένου τμήματος, πρακτικά επαναφέρεται ένα τμήμα το οποίο στοχεύει κατά κύριο λόγο στη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών στους κλάδους του μάρκετινγκ και της διαφήμισης αλλά και στελεχών με εξειδικευμένες εμπορικές γνώσεις.

Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): Ενα τεχνολογικό τμήμα το οποίο αποσκοπεί στην προετοιμασία κυρίως οικονομικοδιοικητικών στελεχών για τον κλάδο του τουρισμού και όχι εξειδικευμένων τουριστικών επαγγελματιών (ρεσέψιονιστ, σεφ κ.λπ.) όπως, ενδεχομένως, πολλές φορές εσφαλμένα πιστεύουν οι μαθητές.

Διεθνούς Εμπορίου (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας): Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, το τμήμα της Καστοριάς επανέρχεται με στόχο να προάγει τη διεθνή διοίκηση και τα διεθνή οικονομικά παρέχοντας γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο.

ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Τουριστικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) - Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): Μία σημαντική εξέλιξη στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί η ίδρυση και πανεπιστημιακών τμημάτων για τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας. Το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τα νέα αυτά τα τμήματα είναι ένα μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών και η άμεση σύνδεση με το τουριστικό επιχειρείν στον ελλαδικό -και όχι μόνο- χώρο.

Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ): Έπειτα από την κατάργηση των σχετικών τμημάτων υπαξιωματικών της Αεροπορίας (ΣΤΥΑ, ΣΙΡ, ΣΥΔ) από το μηχανογραφικό, εντάσσεται μία νέα σχολή υπαξιωματικών αεροπορίας με τρεις προσφερόμενες κατευθύνσεις: 1 Τεχνολογικής Υποστήριξης, 2 Επιχειρησιακής Υποστήριξης, 3 Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης.

Μετονομασία και κατάργηση τμημάτων

Τμήμα Σλαβικών Σπουδών (ΕΚΠΑ): Το τμήμα αυτό μετονομάζεται σε Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών και προβλέπεται να λειτουργήσει η πρώτη μόνο εκ των δύο ιδρυθεισών εισαγωγικών κατευθύνσεων, δηλαδή η εισαγωγική κατεύθυνση Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): Το τμήμα, αφού αρχικά μετονομάστηκε σε Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό του 2017 και οι εξετάσεις θα διενεργούνται όπως και στα υπόλοιπα τμήματα εικαστικών τεχνών εκτός διαδικασιών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δημοφιλή