Γνώσεις και δεξιότητες που σε εξελίσσουν

Γνώσεις και δεξιότητες που σε εξελίσσουν
PG

Τι ενώνει την AIESEC, τον μεγαλύτερο φοιτητικό οργανισμό παγκοσμίως με μια διεθνή εταιρεία όπως η P&G; Στόχος και των δύο απ’ότι φαίνεται είναι η ανάπτυξή των δεξιοτήτων των νέων φοιτητών που ετοιμάζονται να μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Μέσα από το πρόγραμμα της P&G «Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον σου» η συνεργασία με την ΑΙΕSEC θα επιτρέπει στο δυναμικότερο κομμάτι των νέων να έρθει σε επαφή με μια εταιρεία που έχει πλούσια γνώση και διάθεση να την προσφέρει για να πιάσει τόπο.

Η Αρχοντούλα Τσολομύτη είναι φοιτήτρια και μέλος του Ελληνικού Διοικητικού Συμβουλίου του μεγαλύτερου φοιτητικού οργανισμού στον κόσμο, την AIESEC. Μιλά στη Huffington Post για τις εργασιακές και προσωπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και πώς μέσα από την AIESEC μπορούν να έρθουν σε επαφή με μεγάλες εταιρείες όπως η P&G, που βοηθούν στην ανάπτυξη των νέων.

Τι είναι η AIESEC

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος φοιτητικός οργανισμός παγκοσμίως, με δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από 110 χώρες - και την Ελλάδα, με παρουσία σε 9 ελληνικά ΑΕΙ. Σταθερό όραμά της, από την ίδρυσή της, αποτελεί η προαγωγή της ειρήνης και της διαπολιτισμικής κατανόησης. Υπηρετώντας έμπρακτα αυτό το στόχο, παρέχει συνεχώς ευκαιρίες στα μέλη της ώστε να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα και να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία. Μέσω του προγράμματος διεθνούς πρακτικής άσκησης, τα μέλη της AIESEC μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στις χώρες του δικτύου της, να γνωρίσουν τον πολιτισμό τους και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους, αναπτύσσοντας παράλληλα τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα, η AIESEC έχει προσφέρει περισσότερες από 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 18.000 νέους κι έχει αναπτύξει συνεργασίες με περισσότερους από 6.000 φορείς από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

-Πώς ήρθες σε επαφή με την AIESEC;

Ήδη από το πρώτο έτος είχα αρχίσει να ακούω από συμφοιτητές μου για την AIESEC και το "παράθυρο" που ανοίγει στην εξέλιξη των φοιτητών και έκανα αίτηση για να γίνω μέλος. Κάπως έτσι μπήκα και ενθουσιάστηκα. Ένα εντελώς θεωρητικό τμήμα σαν κι αυτό στο οποίο σπούδαζα, μπορεί να σου δημιουργήσει ανασφάλεια για την πρακτική εξάσκηση ενός επαγγέλματος. Οπότε το γεγονός ότι είχα να δουλέψω σε μία ομάδα, το ότι είχαμε συγκεκριμένους στόχους και μετά το ότι βρέθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τοπικής επιτροπής με γέμισε εμπειρίες.

-Και να εργαστείς για ένα μεγάλο όραμα...

Ναι, το όραμα της AIESEC είναι φιλόδοξο και μεγάλο. Είναι η ειρήνη και η μεγιστοποίηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Και πιστεύω πως αυτό θα επιτευχθεί αν επικεντρωθούμε στους νέους και αναπτύξουμε τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά. Γιατί οι νέοι είναι αυτοί που πραγματικά έχουν το πάθος, την όρεξη, τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα. Το αν θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον βασίζεται πάρα πολύ στις δράσεις που θα αναλάβουν οι νέοι αυτή τη στιγμή και στην ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών τους.

-Φέτος ξεκινήσατε μια συνεργασία με την P&G, στο πλαίσιο του προγράμματός της Μαζί Χτίζουμε το Μέλλον Σου. Τι σας ενώνει με την P&G και τι σας προσφέρει αυτή η συνεργασία;

Μοιραζόμαστε κάτι πολύ σημαντικό: την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν τα ηγετικά χαρακτηριστικά των νέων. Συζητήσαμε πολύ, γιατί είναι πολύ ανοικτοί άνθρωποι στο να ακούσουν ιδέες και δομήσαμε μία πολύ καλή συνεργασία. Τους εξηγούμε πράγματα και διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας, και καταλάβουν αμέσως τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να μας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές. Δεν αναφέρομαι σε κάτι αόριστο. Μιλάμε συγκεκριμένα, όπως για παράδειγμα, για το οικονομικό μοντέλο που έχουμε ή για τη στελέχωσή μας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι θέλουν να μας μεταφέρουν γνώση και εργαλεία προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες. Για αυτό πολλές φορές μας ρώταγαν "πείτε μας τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πείτε μας τι παραπάνω θέλετε. Αυτό που ετοιμάσαμε ήταν πάνω στις δικές σας ανάγκες;" Δεν το περιμένεις αυτό, είναι αλήθεια, από μία μεγάλη εταιρεία.

-Σε ποια πεδία ιδιαίτερα βοηθηθήκατε;

Η P&G είναι μια εταιρεία γνωστή και ως «σχολείο» με θέληση να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες. Αυτές τις δεξιότητες δεν τις αναπτύσσεις εύκολα στο πανεπιστήμιο. Και πολλές φορές αναρωτιόμαστε "Οι εταιρείες πώς αναπτύσσουν τα στελέχη τους; Πώς αναπτύσσουν τους νέους;" Οι εταιρείες χρειάζονται νέους με δεξιότητες. Να ξέρουν να δουλέψουν σε μία ομάδα. Να επικοινωνήσουν την ιδέα τους. Να μάθουν γρήγορα. Να βρούν λύση σε ένα πρόβλημα. Δεν είναι ζητούμενο πια μόνο τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και οι ξένες γλώσσες. Ζητούν περισσότερες δεξιότητες και ικανότητες και ίσως εμείς οι νέοι να μην το έχουμε αντιληφθεί ακόμη αυτό.

-Υπήρξε κάποια "απροσδόκητη γνώση" που αποκομίσατε ως AIESEC από αυτή τη συνεργασία με την P&G;

Ναι, για παράδειγμα, ο τρόπος που στελεχώνουμε τον οργανισμό μας. Τους δώσαμε όλη την εικόνα για το πώς τρέχουμε εμείς τη διαδικασία και ζητήσαμε να δούμε πώς μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη κουλτούρα, ώστε να υπηρετήσουμε το όραμά μας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μία από τις συμβουλές που μας έδωσαν ήταν να επιλέγουμε το ανθρώπινο δυναμικό με βάση τις αξίες μας. Αυτός να είναι ο κύριος πυλώνας αξιολόγησης. Ακριβώς έτσι το βλέπουν κι εκείνοι σαν εταιρεία. Με βάση τις αξίες τους επιβραβεύουν τους συνεργάτες και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, με βάση τις αξίες τους στελεχώνουν την εταιρεία. Γύρω από αυτό πρέπει να κινηθούμε κι εμείς.

-Δεν ήταν αυτονόητο αυτό;

Όχι, δεν ήταν αυτονόητο. Πίστευα ότι οι εταιρείες κοιτούν μόνο το τι μπορείς να προσφέρεις, ποιες δεξιότητες έχεις, ποια είναι η δυναμική σου, πόσο μπορείς να εξελιχθείς. Δεν πίστευα ότι κοιτούν τόσο πολύ τις αξίες και κατά πόσον εναρμονίζονται οι δικές σου με τις αξίες της εταιρείας. Αυτό που κερδίσαμε λοιπόν σε αυτό το επίπεδο είναι ότι καταλάβαμε πως πρέπει να αλλάξουμε τη διαδικασία με βάση την οποία δεχόμαστε μέλη στον οργανισμό και να κινούμαστε πολύ περισσότερο γύρω από τις αξίες μας.

-Τι άλλο σου έχει μείνει από τη συνεργασία και την εκπαίδευσή σας στο περιβάλλον της P&G;

Οι άνθρωποι. Συνήθως όταν μπαίνεις σε μια μεγάλη εταιρεία, έχεις στο μυαλό σου ένα πιο αυστηρό προφίλ για τα στελέχη της. Αυτό είναι κάτι που δεν θα βρεις στην P&G. Θα βρεις ανθρώπους που έχουν όρεξη, διάθεση, είναι πάρα πολύ φιλικοί. Κάθε φορά που μπαίνουμε με την ομάδα στα γραφεία τους, νιώθουμε πάρα πολύ άνετα. Αστειευόμαστε, μιλούμε για οτιδήποτε, είναι ανοιχτοί στο να ακούσουν ιδέες, θέλουν να μας ακούσουν. Δεν θέλουν απλά να μας "πουν". Εμπνέουν την καινοτομία, δεν λειτουργούν σε καλούπια. Μας άρεσε πάρα πολύ αυτό, γιατί ένας εικοσάχρονος που μπαίνει σε μία μεγάλη εταιρεία νιώθει ανασφάλεια. Νομίζω ότι στην P&G έχουν ένα πάρα πολύ ωραίο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο πραγματικά θα ήθελες να βρεθείς και να δουλέψεις. Θέλεις όταν είσαι σε μία εταιρεία να νιώθεις ότι αυτή η εταιρεία ενδιαφέρεται για σένα, σε νοιάζεται. Θα σε αναπτύξει, θα σου δώσει γνώση, δεξιότητες. Θα σου κάνει τις ώρες που θα περνάς στη δουλειά ακόμη πιο ευχάριστες, ώστε να είσαι ακόμα πιο παραγωγικός, να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις και να μην είναι αγγαρεία. Θέλεις ασφάλεια αλλά και προκλήσεις για να αναπτυχθείς, αυτό είναι το ιδανικό.