Οι θεσμοί επιστρέφουν. Τα επόμενα βήματα και οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Οι θεσμοί επιστρέφουν. Τα επόμενα βήματα και οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Eurokinissi

Με το χρέος να παραμένει το βασικό στοιχείο που χωρίζει ακόμα το ΔΝΤ με το Βερολίνο, Θεσμοί και κυβέρνηση αναζητούν το δρόμο που θα τους οδηγήσει στην τελική συμφωνία. «Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος», ήταν το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου στην HuffPost Greece μετά την ολοκλήρωση της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Οι τριήμερες επαφές στην έδρα του ΔΝΤ οδήγησαν στο αναμενόμενο, δηλαδή την επιστροφή στην Αθήνα των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση. Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι τεχνικά απομένουν λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA).

Αυτή η αποδοχή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ολιγοήμερη παραμονή των τεσσάρων επικεφαλής, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα μετά το 2018, τα «αντισταθμιστικά» και τη λίστα των προαπαιτούμενων τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 6,1δις ευρώ.

Η επιστροφή των Θεσμών

Ήδη από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι πιθανότατα σήμερα θα λάβει τα κείμενα από τους Θεσμούς (EMFP-Economic Memorandum of Financial Policies και το MOU- Memorandum of Understanding) προκειμένου να προετοιμαστεί το Οικονομικό επιτελείο για το νέο κύκλο επαφών στην Αθήνα. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν μερικές ημέρες (πέντε έως έξι και σίγουρα λιγότερες από δέκα), προκειμένου έως τις 15 Μαΐου να προχωρήσει στη νομοθέτηση του πακέτου με τα μέτρα, αλλά και τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στη συγγραφή του compliance report (έκθεση συμμόρφωσης) η οποία θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαϊου, προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη «global agreement» (παγκόσμια συμφωνία) μεταξύ όλων των πλευρών.

Ωστόσο το τελευταίο βήμα το οποίο θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, περνά πρώτα από τη συμφωνία του ΔΝΤ με το Βερολίνο στα θέματα της διάρκειας και του ύψους των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και της μεθόδου διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

Διαφωνίες και ανησυχίες

Όπως έγραψε η HuffPost Greece, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αναφορικά με το χρόνο αλλά και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αντίθετα υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στο θέμα της διευθέτησης του χρέους καθώς το Ταμείο επιμένει να ζητά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της λύσης, αλλά και το χρόνο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Στελέχη που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε και στην Ουάσιγκτον αμετακίνητος στις θέσεις του αναφορικά με το χρόνο υλοποίησης των μέτρων για το χρέος, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καμία παρέμβαση τουλάχιστον έως τη λήξη του προγράμματος το 2018. Πλέον μένει να φανεί αν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να γεφυρωθούν το επόμενα διάστημα, με ένα κρίσιμο σταθμό τη συνάντηση των G7 στο Μπάρι στις 11-13 Μαϊου, καθώς εκεί θα βρεθούν όλοι οι πρωταγονιστές του Ελληνικού ζητήματος.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό τόσο στην πλευρά της Κομισιόν, όσο και στην Ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την πρόκληση νέων εμπλοκών οι οποίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί και το ορόσημο της 22ας Μαϊου.

Αναφορικά με αυτό το ενδεχόμενο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση όλων των πλευρών παραμένει η ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του χρονοδιαγράμματος προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Από την πλευρά των Θεσμών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να δεσμευτούν για την ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ακόμα στο ενδεχόμενο οι αποφάσεις να μεταφερθούν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Το μόνο για το οποίο εκφράζουν τη βεβαιότητα τους είναι ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν η εκταμίευση της δόσης να γίνει στην ώρα της ώστε να γίνουν κανονικά οι πληρωμές των ομολόγων τα οποία λήγουν τον Ιούλιο.

Δημοφιλή