Μεταξύ σφύρας και άκμονος είναι πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο ρόλος του ΔΝΤ και οι προσδοκίες της Αθήνας

Μεταξύ σφύρας και άκμονος είναι πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο ρόλος του ΔΝΤ και οι προσδοκίες της Αθήνας
Eurokinissi

Μεταξύ σφύρας (ΔΝΤ) και άκμονος (Βερολίνου) είναι πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς μετά και την ολοκλήρωση της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ είναι σαφές ότι η απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί το κρίσιμο παράγοντα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία συζήτηση μεταξύ των δανειστών, με την Αθήνα να παρακολουθεί και να ενδιαφέρεται, αλλά να μην της ασκείται πίεση: μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος 4,2% (σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος) η Ελλάδα βγήκε από το κάδρο των ευθυνών για ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση θα προχωρήσουν με την διαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας με την Ε.Ε. και του κειμένου της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Ο στόχος είναι να έχουν διαμορφωθεί τα κείμενα και να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχει συνταχθεί η θετική έκθεση των τεχνικών κλιμακίων.

Υπογραμμίζεται ότι με δεδομένο πως δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν έχει διαμορφωθεί μία συνολική συμφωνία – κάτι που μπορεί να μην έχει γίνει ούτε έως τότε – έχει πέσει η ιδέα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να συζητηθεί το ενδεχόμενο νομοθέτησης και της αρχής μη εφαρμογής των μέτρων για το 2019 και το 2020.

Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι να προχωρήσει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και να εξασφαλιστεί η ομαλή εκταμίευση της δόσης του δανείου – σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως πλέον μετά και το πλεόνασμα του 3,9% «ακυρώθηκαν τα σχέδια για επανάληψη του σεναρίου του 2015 για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα υπό οικονομική ασφυξία». «Σε κάθε περίπτωση το κλίμα δεν είναι αυτό», πρόσθεταν.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται μα πρέπει πλέον να περάσει στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Γι’ αυτό και από χθες ανακοινώθηκε το τριετές σχέδιο δράσης για επενδύσεις από την Κίνα, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το σύνθημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση στις συναντήσεις που θα έχει με τους περιφερειάρχες και τους φορείς της αγοράς.

Δημοφιλή