Γιατί συνηθίζουμε να τρώμε αβγά για πρωινό;

Γιατί συνηθίζουμε να τρώμε αβγά για πρωινό;
Avocado, egg open sandwiches on whole grain bread with tomatoes on paddle board with rustic wood table
jenifoto via Getty Images
Avocado, egg open sandwiches on whole grain bread with tomatoes on paddle board with rustic wood table

Ποσέ, τηγανητά, βραστά, όπως και να τα καταναλώσει κανείς, τα αβγά όχι μόνο αποτελούν μία τροφή εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και πολύ νόστιμα.

Φαντάζομαι όλοι μας θυμόμαστε την μοναδική στιγμή εκείνη που σπάει ο κρόκος και τρέχει αυτό το πορτοκαλί υγρό πάνω στο πιάτο και θέλεις να αναστενάξεις από χαρά.

Τα αβγά έχουν συνδεθεί πολύ με το πρωινό, αλλά πώς προέκυψε αυτή η σύνδεση και καθιερώθηκαν τα αβγά ως το τέλειο πρωινό; Το Bon Appetit έχει την απάντηση. Τα αβγά ήταν μέρος του πρωινού ήδη από τα Ρωμαϊκά Χρόνια, αλλά στην συνέχεια μετά την διάλυση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τα αβγά έφυγαν από το προσκήνιο.

Στην Δύση, τα αβγά αναφέρονται και πάλι ως μέρος του πρωινού το 1620 όταν ο Άγγλος Tobias Venner έγραψε ότι τα αβγά πρέπει να είναι μέρος του πρωινού και, μάλιστα, ποσέ, με αλάτι, πιπέρι και ξύδι, και να σερβίρονται μαζί με ψωμί και βούτυρο. Επίσης, σε ένα από τα παλαιότερα γνωστά βιβλία μαγειρικής, «The Closet of Sir Kenelm Digby Knight Opened» (1669), ο Sir Digby προτείνει επίσης αβγά για πρωινό, και μάλιστα αβγά ποσέ.

Η βασική θεωρία για τα αβγά στο πρωινό βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι κότες κάνουν αβγά το πρωί, οπότε είναι λογικό να τα τρώνε οι αγρότες το πρωί. Βέβαια, αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια, αφού οι κότες κάνουν αβγά σε διάφορες φάσεις μέσα στην ημέρα, μέχρι τις 3 το μεσημέρι όπου ξεκινά και πάλι ο κύκλος.

Οι Άγγλοι ξεκίνησαν να τρώνε το βραδινό τους όλο και πιο αργά, πηγαίνοντας και το μεσημεριανό αντίστοιχα αργότερα δημιουργώντας την ανάγκη για ένα τρίτο γεύμα, το πρωινό. Στην δεκαετία του 1800 το πρωινό αρχίζει να γίνεται ένα από τα σημαντικότερα γεύματα. Η βιομηχανική επανάσταση δημιούργησε την ανάγκη να τρώνε οι εργάτες ένα καλό πρωινό, ενώ η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και η άνοδος της άρχουσας τάξης οδήγησε στην δημιουργία του Αγγλικού πρωινού (English Breakfast).

Καθόλη την διάρκεια της ιστορίας το πρωινό ήταν ένα σημαντικό γεύμα για τους εργάτες, οι οποίοι είχαν ανάγκη την πρωτεΐνη και τα λιπαρά για να βγάλουν όλη την ημέρα και τα αβγά ήταν μία πιο φτηνή εναλλακτική σε σχέση με το κρέας.