Στενό χρονοδιάγραμμα. Τι πρέπει να συμφωνήσουν μέσα σε 28 ημέρες κυβέρνηση και δανειστές

Στενό χρονοδιάγραμμα. Τι πρέπει να συμφωνήσουν μέσα σε 28 ημέρες κυβέρνηση και δανειστές
milangonda

Ένας ακόμα γύρος δύσκολων διαπραγματεύσεων ξεκινά από σήμερα στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών και της Ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να επιτευχθεί οριστική συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ήδη από χθες το βράδυ κατέφθασαν στην Αθήνα οι τρεις επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει και η επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων περιλαμβάνει ένα ραντεβού στις 17.00 με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με θέμα την αγορά ενέργειας και τη ΔΕΗ, ενώ στις 19.00 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τους δανειστές προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις σχετικά με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Ο προγραμματισμός από την πλευρά των Θεσμών είναι ότι οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα παραμείνουν στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει παράταση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι στόχος είναι οι επαφές να διαρκέσουν πέντε έως έξι ημέρες και σίγουρα λιγότερες από δέκα, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Κύριο θέμα των επαφών θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσθετα, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019. Οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν επί των δύο κειμένων τα οποία ήδη οι Θεσμοί έχουν αποστείλει στην Ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στο τραπέζι θα βρεθούν το συμπληρωματικό μνημόνιο των Ευρωπαίων (MOU- Memorandum of Understanding) και κυρίως πάνω στο μνημόνιο (ΕMFP - Economic Memorandum of Financial Policies), το οποίο εφόσον συμφωνηθεί θα εξεταστεί στη συνέχεια από το διοικητικό του συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα με δική του χρηματοδότηση.

Το χρονοδιάγραμμα

Τα χρονικά περιθώρια για ακόμα μια φορά είναι ιδιαίτερα στενά. Για να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου, θα πρέπει κυβέρνηση και δανειστές να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς νέες εμπλοκές και να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA).

Συγκεκριμένα τις επόμενες 28 ημέρες κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει:

-Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία και στην ολοκλήρωση του SLA.

-Η κυβέρνηση έως τις 15 Μαΐου να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια με τα επιπλέον μέτρα 3,6δις ευρώ.

- Στο περιθώριο της συνεδρίασης του G7 (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών) από τις 11 ως τις 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Εάν το χρονοδιάγραμμα έχει κυλήσει ομαλά και κυρίως εάν έχει ξεπεραστεί το εμπόδιου του χρέους το οποίο μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις και προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ, τότε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου μπορεί να επιτευχθεί η λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal).

Εναλλακτικά, η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει με έναν «αστερίσκο» για το θέμα του χρέους, αφήνοντας σε εκκρεμότητα για αργότερα τις οριστικές αποφάσεις για τη διευθέτηση του. Το αρνητικό σενάριο θα ήταν να προκληθούν νέες εμπλοκές παραπέμποντας τη συνολική συμφωνία για αργότερα και μαζί και την εκταμίευση της δόσης των 6,1δις ευρώ.

Δημοφιλή