Fast Forward Festival 4: Οι τέσσερις δράσεις που δεν πρέπει να χάσετε από το πιο καινοτόμο φεστιβάλ της Αθήνας

Fast Forward Festival 4: Οι τέσσερις δράσεις που δεν πρέπει να χάσετε από το πιο καινοτόμο φεστιβάλ της Αθήνας

Brett Bailey, Sanctuary

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά φεστιβάλ της Αθήνας. Το Fast Forward Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει κάθε χρόνο στην πόλη ό,τι πιο φρέσκο και πειραματικό από το πεδίο των παραστατικών τεχνών παγκοσμίως, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που καλεί το κοινό όχι μόνο να παρακολουθήσει αλλά να πάρει μέρος στις δράσεις του.

Η 4η διοργάνωση του Fast Forward Festival έρχεται στη Στέγη και σε διάφορους χώρους όχι μόνο της Αθήνας αλλά και του Πειραιά, από τις 2 έως τις 14 Μαΐου, με αναθέσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και παγκόσμιες πρεμιέρες δράσεων, ενώ εστιάζει στην έννοια της «οικίας», τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, της πρόσκαιρης και της μόνιμης, της οικείας και της ανοίκειας. Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο μιλούν για την έννοια του σπιτιού, της εκδίωξης, της μετανάστευσης, μέσα από 9 projects στην αιχμή της πρωτοπορίας.

Akira Takayama, Port B, Piraeus / Heterotopia

«Μπορεί η τέχνη να φανταστεί μια εναλλακτική απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα ζωής; Μπορεί ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ να διαταράξει τις τρέχουσες παγκόσμιες στρατηγικές της επισφάλειας και της επιστροφής στην πολιτική της ταυτότητας; Μπορούν οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέους «χώρους κοινής χρήσης» που να διαρρηγνύουν τους κυρίαρχους μηχανισμούς περιχαράκωσης και να ξεπεράσουν τον κοινωνικό στιγματισμό του Άλλου;» λέει η Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου & Χορού στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην παρουσίαση του προγράμματος του φετινού FFF. «Απορρίπτοντας δογματικές στρατηγικές που θολώνουν τα όρια τέχνης και ζωής, οι διεθνείς και οι Έλληνες καλλιτέχνες του 4ου FFF θα αποπειραθούν να εμπλέξουν τους θεατές σε ισχυρές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που είναι μορφολογικά ποικίλες, καθώς λειτουργούν στα όρια μεταξύ εγκατάστασης, περφόρμανς, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής. Επανακτώντας δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και στην περιφέρεια της πόλης, το 4ο FFF θα διερευνήσει με κριτικό και ευφάνταστο τρόπο τα τρέχοντα ζητήματα της επισφάλειας και του ακούσιου νομαδισμού, της έλλειψης στέγης και γειτονίας μέσα στη σφαίρα του κοινωνικού και του πολιτικού», προσθέτει.

Η HuffPost Greece ξεχώρισε τέσσερα από τα φετινά έργα του Fast Forward Festival, τα οποία αξίζουν την προσοχή σας:

1.

2-14 Μαΐου 2017

Akira Takayama, Port B

Piraeus / Heterotopia

Στην πρώτη ευρωπαϊκή εκδοχή αυτού του πολυσυζητημένου πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2013 στο Τόκυο, ο Πειραιάς και η μακραίωνη προσφυγική ιστορία του αποκαλύπτονται ως μια «ετεροτοπία», ένας «άλλος» τόπος, άγνωστος αλλά οικείος, μυθικός αλλά πραγματικός. Εξοπλισμένοι με smartphones, apps και χάρτες, οι θεατές, ως περιπατητές-γεωγράφοι, τον επανανακαλύπτουν βάσει ενός audio-walk mapping, φορτισμένου από ιστορικές μνήμες, μύθους και μυθοπλασίες. Ο διεθνώς διακεκριμένος Ιάπωνας δημιουργός site-specific πρότζεκτ μεγάλης εμβέλειας συμπράττει με επτά ποιητές, πεζογράφους και στοχαστές από όλο τον κόσμο.

Ανάθεση – Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Ενάρξεις διαδρομής: JANEIRO CAFÉ Σταδίου και Πλατεία Ομονοίας (εντός της Στοάς) ή ΜΟΥΣΕΙΟ LIBERTY HELLAS, Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, Πειραιάς, (Πύλη Ε2)

2-14 Μαΐου 2017

Hikaru Fujii

Piraeus / Heterochronia

Το Piraeus/Heterochronia είναι ένα έργο video art, στο οποίο καταγράφηκαν τέσσερις διάλογοι με τους ανθρώπους εκείνους που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό, δηλαδή της κεντρικής σιταποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά. Το Piraeus/Heterochronia δεν παρουσιάζει την ιστορία του Πειραιά, αλλά καθρεφτίζει «το χρόνο της ετερότητας» (αυτό που δηλώνει η λέξη «ετεροχρονία») των συνεντευξιαζόμενων, ο οποίος ζει και επιβιώνει με την πραγματικότητα του Πειραιά, που είναι ισχυρά συνυφασμένη με την περίπλοκη ιστορία του. Κάθε συνεντευξιαζόμενος/-η σε αυτό το βίντεο έχει ιδιαίτερη και διαφορετική ζωή, κοινωνικές καταβολές και χρόνο. Προκειμένου όμως να φανεί ο κοινός ρους του πραγματικού χρόνου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διάλογοι και κινηματογραφήθηκαν την ίδια ώρα σε διαδοχικές ημέρες.

Κάθε ώρα, το ρολόι του Σιλό, το οποίο είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο του Πειραιά, παίζει το περίφημο τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», από την ταινία Ποτέ την Κυριακή. Στην πραγματικότητα, το ρολόι δεν είναι πλέον καθόλου ακριβές, καθώς η ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου είναι υποκειμενική. Τότε, πώς μπορούμε να θωρούμε το «χρόνο της ετερότητας», που έχει μια μεταβλητή ταχύτητα, βαίνοντας είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά;

Το Piraeus/Heterochronia, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το διαδραστικό έργο του Ακίρα Τακαγιάμα, Piraeus/Heterotopia, είναι εγκατεστημένο και θα προβάλλεται σε δύο αφετηρίες: στο καφέ Janeiro στην Πλατεία Ομονοίας της Αθήνας και στο Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty”, στο Λιμάνι του Πειραιά. Αυτό το έργο προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν, αισθανόμενοι όλους τους διαφορετικούς χρόνους –το χρόνο της ετερότητας, το χρόνο των ίδιων των θεατών και τον πραγματικό χρόνο που περνάει– να διασταυρώνονται.

Ανάθεση – Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Ενάρξεις διαδρομής: JANEIRO CAFÉ Σταδίου και Πλατεία Ομονοίας (εντός της Στοάς) & ΜΟΥΣΕΙΟ LIBERTY HELLAS, Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, Πειραιάς, (Πύλη Ε2)

2.

3-7 & 9-10 Μαΐου 2017

Brett Bailey

Sanctuary

Σε συμπαραγωγή με τη Στέγη και σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, θα δούμε τη νέα περφόρμανς-εγκατάσταση του Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη και εικαστικού που τάραξε τα παγκόσμια ύδατα της τέχνης με το Exhibit B, το οποίο είδαμε στο περσινό Fast Forward Festival. Μέγας ουμανιστής και επικριτής της μετα-αποικιοκρατικής Ευρώπης, ο Μπρετ Μπέιλυ εμπνέεται από το μύθο του Μινώταυρου και στήνει μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση – μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης. Φυλακή, άσυλο, ναός ή θυσιαστήριο, το Sanctuary, με μια ιερατική εικαστικότητα, εκθέτει τις χαμένες, απειλούμενες και ποθητές οικίες του σήμερα, μέσα από μια σειρά ζωντανών ταμπλό, φορτωμένων με συμβολισμούς. «Κάτοικοί» τους, οχτώ άνθρωποι –πρόσφυγες, μετανάστες, ακτιβιστές και διερμηνείς– ηλικίας 20-70 ετών.

Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Χώρος: Πέτρινη Αποθήκη, ΟΛΠ - Πύλη Ε2, Λιμάνι Πειραιώς

3.

3-8 Μαΐου 2017

Daniel Wetzel (Rimini Protokoll)

Evros Walk Water 1 & 2

Σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, η κορυφαία γερμανική ομάδα «θεάτρου της πραγματικότητας» στήνει ένα ευφάνταστα στοχαστικό οπτικοακουστικό χάπενινγκ-ντοκιμαντέρ, για μικρούς και μεγάλους, συνδέοντας την περιπέτεια έξι ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών με τη μουσική φαντασία του John Cage και το λόγο περί ελευθερίας. Έξι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, που πρωτοσυναντήθηκαν με τον Ντάνιελ Βέτσελ στην Αθήνα το 2015, από τους νέους προορισμούς τους ανά την Ευρώπη γίνονται οι μαέστροι, αλλά και οι άτυποι εισηγητές των θεατών σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα όρια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

Χώρος: Εκθεσιακός Χώρος Στέγης -1

4.

9-14 Μαΐου 2017

Dries Verhoeven

Phobiarama

Ένα αλλιώτικο «τρενάκι του τρόμου». Μια διαδραστική εγκατάσταση-χάπενινγκ, εκτός Στέγης, στην καρδιά της πόλης. Σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελλάδα, το Phobiarama μάς καλεί να μπούμε στη μαύρη τέντα του και να καταδυθούμε στα άδυτά του για να ξορκίσουμε ό,τι μας φοβίζει: τη διεθνή τρομοκρατία, την οικονομική κρίση, την πολιτική απογοήτευση… Ένα πρότζεκτ του φημισμένου Ολλανδού εικαστικού και σκηνοθέτη, ο οποίος στο 1ο Fast Forward Festival, με το No Man’s Land, μας κάλεσε να περπατήσουμε στην Αθήνα παρέα με έναν μετανάστη.

Χώρος: Πλατεία Συντάγματος

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα του FF4 εδώ

INFO

Fast Forward Festival 4

2 – 14 Μαΐου 2017

Εντός και εκτός Στέγης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Τηλ: 210 900 5 800

Γραμμή εισιτηρίων

Τ.: 210 900 5 800

ΔΕ-ΚΥΡ: 09:00-21:00

Δημοφιλή