Ο Τραμπ δεν απαιτεί πλέον να μπει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό στον αμερικανικό προϋπολογισμό

Ο Τραμπ δεν απαιτεί πλέον να μπει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό στον αμερικανικό προϋπολογισμό
U.S. President Donald Trump speaks during a signing ceremony with Treasury Secretary Steve Mnuchin at the Treasury Department in Washington, U.S., April 21, 2017. REUTERS/Aaron P. Bernstein
U.S. President Donald Trump speaks during a signing ceremony with Treasury Secretary Steve Mnuchin at the Treasury Department in Washington, U.S., April 21, 2017. REUTERS/Aaron P. Bernstein
Aaron Bernstein / Reuters

Ο κίνδυνος της διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο φαίνεται να απομακρύνθηκε, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει την απαίτησή του σχετικά με την πρόβλεψη κονδυλίου για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο ήταν αντίθετο σε μία τέτοια απαίτηση και παρά το γεγονός ότι το εμπόδιο αυτό, φαίνεται να ξεπεράστηκε τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν πολλά άλλα ζητήματα να επιλύσουν.

Η σχετική προθεσμία χρηματοδότησης πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών λήγει την Παρασκευή το βράδυ, ενώ όλα και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου συμφωνούν στην ψήφιση μίας σύντομης παράτασης του προϋπολογισμού, έστω και για μία εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Η χρονική αυτή επέκταση του προϋπολογισμού θα δώσει το απαραίτητο περιθώριο για διαβουλεύσεις ως προς την επίλυση άλλων νομοθετικών ζητημάτων που εκκρεμούν και θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Είναι πιθανό να έχουμε μία τέτοια εξέλιξη», δήλωσε η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκόβσκι, που είναι μέλος αρμόδιας επιτροπής στη Γερουσία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης στην εφαρμογή του υπάρχοντος προϋπολογισμού δαπανών.

Εν τω μεταξύ ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατέθεσε μια πρόταση στη Γερουσία χθες που θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα μέτρα ασφάλειας των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με περιουσιακά στοιχεία που έχει κατασχέσει από τους "βαρώνους" των ναρκωτικών όπως ο Χοακίν Γκουζμάν ("Ελ Τσάπο") και άλλοι επικεφαλής καρτέλ ναρκωτικών.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κρουζ είπε ότι το σχέδιο νόμου που έχει προτείνει "θα κρατήσει ως εφεδρεία κάθε ποσό που έχει κατασχεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της εγκληματικής δίωξης του "Ελ Τσάπο" και άλλων βαρώνων ναρκωτικών για χρηματοδότηση της ασφάλειας συνόρων και την ολοκλήρωση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού".

Έως τώρα βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης από την αμερικανική κυβέρνηση πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια (12,8 δις ευρώ) σε εισπράξεις από ναρκωτικά και άλλες παράνομες δράσεις του Γκουζμάν, σύμφωνα με τη δήλωση.

Ο Γκουζμάν απελάθη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, για να αντιμετωπίσει την ισόβια κάθειρξη στη Νέα Υόρκη για την οργάνωση συμμορίας ναρκωτικών και για άλλα εγκλήματα που αφορούν ναρκωτικά.

Το καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, που ονομάστηκε από την πολιτεία από την οποία κατάγεται ο Γκουζμάν, διακινεί κοκαΐνη από την Κολομβία στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού. Η συμμορία Σιναλόα ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό της κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας που πωλούνται στους δρόμους των ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Sputnik, Reuters)

Δημοφιλή