Αγοράζετε πολλά βιβλία χωρίς να τα διαβάζετε ποτέ; Υπάρχει μια ιαπωνική λέξη που σας χαρακτηρίζει

Αγοράζετε πολλά βιβλία χωρίς να τα διαβάζετε ποτέ; Υπάρχει μια ιαπωνική λέξη που σας χαρακτηρίζει
Young fashion designer working in her store
Eva-Katalin via Getty Images
Young fashion designer working in her store

Θυμάστε τη σκηνή από το «Seven» του David Fincher, όταν ο Brad Pitt και ο Morgan Freeman εισβάλλουν μέσα στο διαμέρισμα του John Doe (Kevin Spacey) και, μεταξύ άλλων, βρίσκουν μια αχανή συλλογή ημερολογίων που καταλαμβάνουν σχεδόν το μισό σπίτι;

Εναλλακτικά, θυμάστε μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά που έπαιζε κατά καιρούς είτε στο Discovery Channel είτε στο TLC, με τον τίτλο «Hoarders», και έμπαινε σε σπίτια ανθρώπων που είχαν τη συνήθεια να συλλέγουν αντικείμενα σε τέτοιο «αρρωστημένο» βαθμό που στο τέλος έφταναν να καλύπτουν κάθε επιφάνεια του σπιτιού τους;

Η, στα όρια του ψυχαναγκασμού, συλλογή αχρείαστων πραγμάτων είναι μια συνήθεια που έχουν αρκετοί άνθρωποι, όπως για παράδειγμα όλοι εμείς που αγοράζουμε συνεχώς βιβλία, ξέροντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε χρόνο να τα διαβάσουμε όλα εγκαίρως. Για την ακρίβεια, αρκετά από αυτά μπορεί και να μη τα διαβάσουμε ποτέ. Αυτό όμως δεν μας σταματά από το να τα αγοράζουμε ανά ντουζίνες και να τα στοιβάζουμε στις βιβλιοθήκες μας.

Οι Ιάπωνες, λοιπόν, έχουν μια λέξη που περιγράφει ακριβώς αυτό το είδος του φανατικού βιβλιοφάγου. Και αυτή είναι το «Tsundoku».

Tsundoku, στην ιαπωνική αργκό, είναι η συνήθεια να αγοράζεις βιβλία και μετά να τα αφήνεις να στοιβάζονται, χωρίς να τα διαβάζεις. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το tsundoku προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη διαδικασία του να συγκεντρώνεις πολλά πράγματα που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις αργότερα (tsunde-oku) και τη λέξη που σημαίνει «διαβάζω βιβλία» (dokusho).

Οπότε πλέον ξέρετε τι να απαντήσετε σε όσους σας κάνουν παρατηρήσεις για τα 10 νέα βιβλία που αγοράσατε, παρότι έχετε άλλα 30 αδιάβαστα στα ράφια του σπιτιού σας. Δεν είστε αχόρταγοι συλλέκτες. Είστε Tsundoku. Που είναι το ίδιο πράγμα, αλλά στα ιαπωνικά ακούγεται καλύτερα.