Stealthing: Το νέο επικίνδυνο φαινόμενο στο σεξ που καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών

Stealthing: Το νέο επικίνδυνο φαινόμενο στο σεξ που καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών
man holding condom
Jfanchin via Getty Images
man holding condom

Stealthing. Μία λέξη που έως σήμερα μας ήταν άγνωστη, αλλά κρύβει δυστυχώς μία τρομακτική πραγματικότητα.

Τι σημαίνει; Αφορά το φαινόμενο κατά το οποίο ο άνδρας αφαιρεί το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς να πάρει τη συγκατάθεση της συντρόφου του.

Αν και λίγοι από εμάς έχουν ακούσει ξανά αυτόν τον όρο, τις τελευταίες μέρες όλα τα μέσα γράφουν για αυτόν μετά τη δημοσίευση μίας αμερικανικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η επικίνδυνη αυτή πρακτική έχει αρχίσει να γίνεται «μόδα».

Η υπεύθυνη της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Columbia Journal of Gender and Law, Alexandra Brodsky, λέει ότι μέσα από τις συνεντεύξεις της έχει διαπιστώσει ότι «πρόκειται για μία κοινή πρακτική ανάμεσα σε νέος ανθρώπους που είναι ενεργοί σεξουαλικά», ενώ τονίζει ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί της πολλά θύματα.

H Brodksy εξηγεί στην HuffPost ότι θέλησε να ερευνήσει το φαινόμενο επειδή, όταν μπήκε στη νομική σχολή το 2013, συνειδητοποίησε ότι πολλές φίλες της «πάλευαν με είδη κακομεταχείρισης από τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, τα οποία δεν θεωρούνταν μέρος της αναγνωρισμένης βίας που βασίζεται σε φυλετικές διακρίσεις – αλλά που έμοιαζαν να προκύπτουν από τον ίδιο μισογυνισμό και την απουσία σεβασμού.»

Καθώς ερευνούσε το θέμα, διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με το φαινόμενο, αλλά δεν ήξεραν ούτε πώς να το περιγράψουν, αλλά και ούτε πώς να το αντιμετωπίσουν. Τα θύματα αυτής της πρακτικής όχι μόνο κινδυνεύουν από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, HIV, AIDS και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά αντιμετωπίζουν και τα ίδια συναισθήματα ντροπής και σύγχυσης με τα άτομα που έχουν πέσει θύματα άλλου είδους σεξουαλικής επίθεσης.

Όπως είναι φυσικό, το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Θεωρείται το “stealthing” βιασμός;». Αυτό που θα πρέπει αρχικά να πούμε είναι ότι οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα της απαράδεκτης αυτής τακτικής έχουν στην ουσία εξαναγκαστεί σε ένα είδος σεξουαλικής πράξης για την οποία δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, εφόσον δεν γνωρίζουν ότι το προφυλακτικό έχει αφαιρεθεί. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι τον Ιανουάριο ένας άνδρας στην Ελβετία είχε καταδικαστεί για βιασμό ακριβώς επειδή αφαίρεσε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς τη συγκατάθεσή της γυναίκας.

Με νομικούς όρους, εάν κάποιος συμφωνήσει να κάνει σεξ με προφυλακτικό, αλλά στη συνέχεια το αφαιρέσει, χωρίς να ενημερώσει, τότε το άλλο άτομο στην ουσία κάνει σεξ χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Ότι πλέον μιλάμε για βιασμό.

Η έρευνα της Brodksy έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για να εμπλουτίσει τη συζήτηση γύρω από την κουλτούρα του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης και την πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες παγκοσμίως. Στόχος της είναι όχι μόνο να μπορέσουν τα θύματα να κυνηγήσουν δικαστικά το άτομο που τις υπέβαλε στο «stealthing», αλλά και να τους προσφέρει ένα βήμα από το οποίο μπορούν να κατανοήσουν αυτό που έγινε και φυσικά να μιλήσουν ανοιχτά.

Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε στο μέλλον να στοχοποιήσουμε και εμποδίσουμε τις απαράδεκτες «τάσεις» που πολλές φορές απλώς θεωρούνται «ατυχήματα» και «κακό σεξ», συχνά και από τις ίδιες τις γυναίκες, καθώς ντρέπονται πως εάν μιλήσουν για αυτό είτε θα κατηγορηθούν είτε απλά θα θεωρηθούν υστερικές.