Ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,5% εκτιμά ο ΙΟΒΕ για το 2017. Κίνδυνοι και προσδοκίες

Ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,5% εκτιμά ο ΙΟΒΕ για το 2017. Κίνδυνοι και προσδοκίες
SOOC

Μικτή είναι η εικόνα για την πορεία της οικονομίας σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην οποία μεταξύ άλλων διαπιστώνει στασιμότητα όσον αφορά στην οικονομία για τους πρώτους μήνες του 2017.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,5%, ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί υπό την υπόθεση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα καθυστερήσει και άλλο, καθώς η αποκλιμάκωση (έστω και με χαμηλό και μειούμενο ρυθμό) της ανεργίας έχει θετική επίδραση όπως και η περαιτέρω στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν, έστω και πολύ κάτω από τον επιθυμητό ρυθμό, καθώς ξεκινούν από χαμηλή βάση, ενώ οι δημόσιες μπορούν επίσης σχετικά να ανακάμψουν στο σύνολο του έτους. Η συνολική επίδραση του εξωτερικού ισοζυγίου αναμένεται να είναι αρνητική, παρά την αύξηση εισοδημάτων στις χώρες στις οποίες εξάγουμε, καθώς σημαντικό μέρος της αύξησης της κατανάλωσης θα διαρρεύσει στο εξωτερικό ως εισαγωγές.

Ακόμη τονίζεται ότι η πλέον σημαντική αρνητική επενέργεια των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, είναι η αναβολή της απόφασης σχετικά με την ένταξη ή όχι της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (Q-E) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο έχει παραταθεί έως το τέλος του 2017. Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις του ΙΟΒΕ, μια ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και θα τονώσει την εμπιστοσύνη στην ευρωστία τους. Προς το παρόν, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προξενεί η πολύμηνη διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνεται νέα εκροή καταθέσεων, παρά τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Φιλοδοξίες και κίνδυνοι

Αν και ο στόχος που έχει τεθεί από τον προϋπολογισμό για μεγέθυνση 2,7% είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, ρυθμοί περί το 1,5% (ή ελαφρά χαμηλότερα, ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση) θα είναι εφικτοί. Σε αυτήν την τάση θα πρέπει να προστεθεί και η άνοδος τιμών, που αναμένεται περί το 1,5% κυρίως λόγω της αύξησης φόρων και της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η βασική ανησυχία προκύπτει λόγω της σταδιακής εξάντλησης του αποθέματος φοροδοτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Συνεπώς, η επίτευξη των στόχων στην πλευρά των εσόδων για την τρέχουσα και τις αμέσως επόμενες χρονιές, θα εξαρτηθεί άμεσα από την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι πως, χωρίς πραγματική ισχυρή στήριξη για την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, μια πρόσκαιρη ανάκαμψη στο τρέχον έτος και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε εφησυχασμό αλλά και σε οπισθοδρόμηση. Σε απόλυτη συνάφεια, από το εξωτερικό της χώρας υπάρχει ο κίνδυνος το πλεόνασμα να παρερμηνευθεί ως τελική απόδειξη επιτυχίας του προγράμματος και ότι άρα δεν χρειάζεται υποστήριξη των δομικών μεταρρυθμίσεων ή περαιτέρω διασφάλιση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Άλλες διαπιστώσεις

Ο ΙΟΒΕ στην έκθεσή του εκτιμά νέα πτώση της ανεργίας το τρέχον έτος, μικρότερης έκτασης από την περυσινή.

Ειδικότερα, κατόπιν της νέας υποχώρησης της ανεργίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, αυτή διαμορφώθηκε στο σύνολό του στο 23,5% του εργατικού δυναμικού, 1,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι στο προηγούμενο έτος. Το μέσο ποσοστό ανεργίας πέρυσι ήταν το μικρότερο της τελευταίας πενταετίας.

Η ανεργία θα περιοριστεί εκ νέου το 2017, για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Όμως η κάμψη της, σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, θα είναι λίγο μικρότερη από πέρυσι, λίγο μεγαλύτερη από μια ποσοστιαία μονάδα (22,2%).

Επίσης, εκτιμά αύξηση τιμών κυρίως από άνοδο τιμής πετρελαίου και έμμεσους φόρους το 2017. Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ο γενικός δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερα έτη, κατά 1,4%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα υποχωρούσε, κατά 0,9%.

Δημοφιλή