Γιατί οι γαλλικές δημοσκοπήσεις δεν «έπεσαν έξω»;

Γιατί οι γαλλικές δημοσκοπήσεις δεν «έπεσαν έξω»;
Emmanuel Macron, head of the political movement En Marche !, or Onwards !, and candidate for the 2017 presidential election, attends a campaign rally in Arras, France, April 26, 2017. REUTERS/Benoit Tessier
Emmanuel Macron, head of the political movement En Marche !, or Onwards !, and candidate for the 2017 presidential election, attends a campaign rally in Arras, France, April 26, 2017. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier / Reuters

Τους λόγους για τους οποίους οι γαλλικές δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα στο αποτέλεσμα του α' γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, εν αντιθέσει με αυτές που διεξήχθησαν πριν το βρετανικό δημοψήφισμα και τις αμερικανικές εκλογές, εξηγεί το Politico.

Το καλοκαίρι, η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης στην Βρετανία μετέδιδαν ότι οι πολίτες θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βασιζόμενα στα αποτελέσματα των δημοσκοπικών εταιρειών. Το φθινόπωρο, οι αμερικανικές δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά, ανάμεσά τους και το HuffPost Pollster, «έβλεπαν» νίκη της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, οι προβλέψεις διαψεύστηκαν, με την Βρετανία να διαπραγματεύεται πλέον την έξοδό της από την Ένωση και τον Ντόναλντ Τραμπ να υπογράφει διατάγματα στον Λευκό Οίκο. Αρκετοί πολίτες είχαν χάσει την πίστη τους στις δημοσκοπικές εταιρείες, με τους δημοσκόπους να τονίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία τους.

Οι δημοσκοπήσεις όμως στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν κέρδισε το 23,75% των ψήφων και η Μαρίν Λεπέν ακολούθησε με 21,53%, είχαν προχωρήσει σε άκρως επιτυχημένες προβλέψεις. Το Politico εξηγεί ότι τα προηγούμενα αποτυχημένα παραδείγματα είχαν προϊδεάσει τους Γάλλους δημοσκόπους, οι οποίοι είχαν χρόνο να επαναπροσδιορίσουν την μεθοδολογία τους.

Όπως εξήγησε ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, εκπρόσωπος της εταιρείες Harris Interactive, οι Βρετανοί και Αμερικανοί δημοσκόποι είχαν αποκλείσει από τις έρευνές τους νέους που θα ψήφιζαν για πρώτη φορά, τους ηλικιωμένους και όσους έμεναν σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές, οι οποίοι τελικά έκριναν το αποτέλεσμα. Οι τελευταίοι μάλιστα δεν έχουν συνήθως πρόσβαση στο διαδίκτυο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσέγγισή τους.

Σύμφωνα με το Politico, οι Γάλλοι δημοσκόποι αναλογίστηκαν αυτούς τους παράγοντες και συμπεριέλαβαν τους νέους και τους ηλικιωμένους στις έρευνές τους. Τώρα αναμένεται να αποδειχτεί κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν και στον β' γύρο, όπου φαίνεται μια πτώση του Μακρόν.

Δημοφιλή