Τέρμα πια τα μυστικά. Στο μικροσκόπιο η ιδιωτική ζωή των υποψήφιων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Τέρμα πια τα μυστικά. Στο μικροσκόπιο η ιδιωτική ζωή των υποψήφιων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 έθεσαν ως έναν βαθμό στο μικροσκόπιο την ιδιωτική ζωή της πολιτικής ελίτ με τρόπο που ίσως θεωρούνταν αδιανόητος πριν από δεκαετίες.

Πράγματι η ιδιωτική ζωή του Φρανσουά Φιγιόν και συγκεκριμένα οι ισχυρισμοί του ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του έπαιρναν από εκείνον μισθούς για δουλειές που δεν έκαναν, κατέστρεψαν την εκστρατεία του.

Η διαμάχη που ακολούθησε «έσπασε» μία δεκαετία άτυπης παράδοσης βάσει της οποίας η ιδιωτική ζωή των Γάλλων, οι οικογένειές τους και οι κοντινοί τους φίλοι αντιμετωπίζονταν με σεβασμό οποίος διατηρούνται και έξω από τη δημόσια σφαίρα.

Το συναίσθημα που επικρατούσε για πολλούς στη Γαλλία ήταν ότι η ιδιωτική ζωή των πολιτικών δεν επεκτεινόταν εκτός του κυβερνητικού τους γραφείου. Για παράδειγμα, μία εξωσυζυγική υπόθεση δεν ισοδυναμούσε με προδοσία του κράτους.

Οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Μιτεράν, Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, Ζωρζ Πομπιντού, Ζακ Σιράκ είχαν όλοι ενδιαφέρουσες ιδιωτικές ζωές ενώ βρίσκονταν στην εξουσία. Οι δεσμοί τους δεν ήταν κρυφοί, αλλά ούτε εξετάστηκαν ποτέ ανοιχτά.

Αυτό, άλλαξε, ωστόσο, με τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο του Ελυσέ, έχοντας ζήσει μια πολύ δημόσια και ταραχώδη σχέση με τη δεύτερη σύζυγό του, την Σεσιλιά Ατιάς.

Ο Σαρκοζί θα παντρευτεί τη τραγουδίστρια το μοντέλο Κάρλα Μπρούνι το 2008, αλλά φημολογείται ότι δύο χρόνια αργότερα το ζεύγος είχε ερωτικές σχέσεις που διαδόθηκαν σε όλη τη Γαλλία μέσω του διαδικτύου. Στην εποχή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, οι φήμες έγιναν παγκόσμια κουτσομπολιά.

Ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, έχει εξίσου ένα ενδιαφέρον μέρος στην ιδιωτική του ζωή. Ένα βιβλίο που δημοσίευσε πρώην συνεργάτης του και δημοσιογράφος, ο Βαλέριε Τριεργέιλερ, το 2014 προκάλεσε απογοήτευση στο κοινό σχετικά με τον χαρακτήρα του. Ήταν ένα από τα κορυφαία βιβλία στη Γαλλία εκείνη την περίοδο.

Οι αναδρομές στις ζωές των ηγετών της χώρας είχαν να κάνουν με αποκαλύψεις σχετικά με την ιδιωτική ζωή των προέδρων. Η σχέση του Μιτεράν και της ερωμένης του Αν Πενζό για παράδειγμα «απογυμνώθηκε» μόλις το περασμένο έτος, αφότου εκείνη δημοσίευσε ένα βιβλίο με τις ερωτικές του επιστολές. Αποκάλυψε περισσότερες από 1.000 επιστολές που της είχε στείλει κατά τη διάρκεια της ερωτικής τους περιόδου, 30 χρόνων του ζευγαριού.

Tώρα, καθώς οι Γάλλοι ψηφοφόροι προετοιμάζονται να ψηφίσουν στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου, η σχέση του κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγο Μπριζίτ Τρονιέ μαγεύει τη λαϊκή φαντασία. Μπορεί μάλιστα να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι Γάλλοι αποφασίζουν ποιον θα ψηφίσουν.

Η κατά 24 χρόνια μεγαλύτερη του,Τρονιέ, λέγεται ότι είναι μία από τους πιο κοντινούς συμβούλους του Μακρόν. Έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην οργάνωση της εκστρατείας του, συμβουλεύοντας τον σε ομιλίες και ακόμη και βοηθώντας τον καθορισμό της ατζέντας του.

Στην πρώτη ομιλία του για την εκλογική νίκη, ο Μακρόν ευχαρίστησε δημοσίως τη σύζυγό του: «Πάντα δίπλα μου, χωρίς αυτήν δεν θα ήμουν αυτός που είμαι». Είναι η γυναίκα στην οποία στηρίχθηκε από την ηλικία των 15 ετών. Η σχέση τους σε σχέση με τα προηγούμενα ζευγάρια προτείνει ένα είδος συμβίωσης που ίσως ενισχύσει τη θέση της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας στο επίπεδο που παρατηρείται στον Λευκό Οίκο, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζευγάρι είναι εξοικειωμένο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και καλεί τους φωτογράφους να τους συνοδεύσουν στις διακοπές τους ή σε εξορμήσεις, με απώτερο σκοπό να τους καταστήσουν προσιτούς η ακόμη και γοητευτικούς στους ψηφοφόρους.

Σε αντίθεση με τον ιδεολογικό της αντίπαλο, η Λε Πεν δεν προβάλλει την ιδιωτική της ζωή σε δημόσιες γκαλερί. Ξεκάθαρα

ιδιωτική και γνωστή είναι η απομάκρυνσή του πατέρα της από το Εθνικό Μέτωπο το 2011, από την οποία η Λε Πεν έκτοτε προσπαθεί να υφαίνει την ιδεολογία του κόμματός της γύρω από την εικόνα της δικής της υποψηφιότητας.

Αλλά αυτό δεν σταμάτησε τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να ασχοληθούν με τη σχέση της και ιδιαίτερα με το τι μπορεί να κάνει ο σύντροφός της Λουί Αλιό, εάν η Λε Πεν κερδίσει την προεδρία.

Η Telegraph, δημοσίευσε μία ιστορία για τη σχέση του Αλιό με τη Λε Πεν αυτή την εβδομάδα και αποκάλυψε μία ρομαντική selfie που είχε αναρτήσει το ζευγάρι στο Twitter το 2014.

Πηγή: Euronews

Δημοφιλή