Τα τέσσερα κείμενα των θεσμών και η λίστα με τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης. Που συμφωνούν και που διαφωνούν

Τα τέσσερα κείμενα των θεσμών και η λίστα με τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης. Που συμφωνούν και που διαφωνούν
Sooc

Στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων και της κυβέρνησης έχουν μπει από χθες Τετάρτη τα τέσσερα κείμενα τα οποία κατέθεσαν οι Θεσμοί , αλλά και η λίστα με τις «παρατηρήσεις» τις οποίες παρέδωσε στους δανειστές το οικονομικό επιτελείο.

Κατά τη διάρκεια των επαφών έχει καταγραφεί πρόοδος σε αρκετά σημεία των δύο κειμένων τα οποία κατέθεσαν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κείμενο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς σε αυτό υπάρχουν αρκετά σημεία με τα οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγαλύτερες διαφορές έχουν καταγραφεί στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς το Ταμείο εμμένει στις Θέσεις του. Συγκεκριμένα στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την επαναφορά τους μετά το 2018. Αντίθετα έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς φαίνεται ότι το Ταμείο έχει αποδεχθεί να μην αυξηθεί το όριο από το 5% στο 10% και μένει να αποφασιστεί το οριστικό ποσοστό για μια μικρότερη αύξηση.

Διαφορές υπάρχουν και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι τα μέτρα δεν αρκούν ώστε να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8δις ευρώ) και εμφανίζεται αντίθετο με την πρόταση των Ευρωπαϊκών Θεσμών για το πλαφόν 22% στις περικοπές. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου φαίνεται να έχουν διαμηνύσει ότι εάν δεν αποσυρθεί το πλαφόν ή δεν βρεθούν και άλλες πηγές για την εξοικονόμηση πόρων στο Ασφαλιστικό, τότε θα πρέπει η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου να γίνει από το 2019 και όχι το 2020.

Παρά τις πρώτες διαφορές οι οποίες έχουν καταγραφεί στις επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παραμένει εφικτός το στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου

Επιστροφή Ντάισελμπλουμ

Μετά την αισιοδοξία για την ολοκλήρωση εγκαίρως των διαπραγματεύσεων, την οποία εξέφρασε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στην ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις δηλώσεις του για τις χώρες του Νότου και την άρνηση του να παραβρεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση με θέμα την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο κ. Ντάισελμπλουμ θα αναφερθεί στην πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση "Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εν μέρει επειδή η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπορεί να διατηρήσει μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση" όπως επισημαίνεται.

Δημοφιλή