Η Ελίνα Ψύκου κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Tribeca Film Festival με την ταινία της «Ο Γιος της Σοφίας»

Η Ελίνα Ψύκου κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Tribeca Film Festival με την ταινία της «Ο Γιος της Σοφίας»

Πριν λίγο καιρό είχαμε μιλήσει για τη δεύτερη ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Ο Γιος της Σοφίας», ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης με φόντο την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο σκληρό ρεαλισμό και το όνειρο, και το γεγονός πως θα συμμετέχει στο έγκριτο Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης.

Χτες, 27/4, ο «Γιος της Σοφίας» έφυγε νικητής από το TFF, καθώς κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Μυθοπλασίας .

Στην τελετή απονομής των βραβείων, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, Willem Dafoe, παρουσίασε στη σκηνοθέτη Ελίνα Ψύκου και τον παραγωγό Γιώργο Καρναβά το βραβείο, με το εξής σχόλιο εκ μέρους όλης της επιτροπής: «Βλέποντας τις ταινίες, αναζητούσαμε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Ομόφωνα καταλήγουμε ότι μία ταινία μάς προκάλεσε να δούμε τα πράγματα με νέα τρόπο και μας γοήτευσε με την αναπάντεχη ανθρωπιά των δύσκολων χαρακτήρων της. Η σκηνοθεσία έδειχνε σιγουριά, ο τόνος ήταν μοναδικός. Ανυπομονούμε να δούμε τη νέα δουλειά της Ελίνας Ψύκου».

Βασικός ήρωας της ταινίας είναι ο 11χρονος Μίσα, που καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλους τους συντελεστές της βραβευμένης ταινίας.

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου

Παραγωγοί: Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης Συμπαραγωγοί: Janja Kralj, Boris Chouchkov

Πρωταγωνιστούν: Victor Khomut, Valery Tscheplanowa, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμης Havalits, Αρετή Σεϊνταρίδου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές και ο Χρήστος Στέργιογλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πηνελόπη Βαλτή

Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη

Σκηνικά: Σταύρος Λιόκαλος

Μοντάζ: Nelly Ollivault

Ηχοληψία: Boris Trayanov

Σχεδιασμός ήχου: Περσεφόνη Μήλιου

Μακιγιάζ: Valentin Valov, Petya Simeonova

Κομμώσεις: Μαρία Κούκια

Βοηθοί σκηνοθέτες: Κατερίνα Μπαρμπατσάλου, Ρηνιώ Δραγασάκη, Μίλτος Ντζούνης

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Ζέρβας

Συντονισμός παραγωγής: Λήδα Μπουζούκου

Κάστινγκ: ready2cast, Αρασέλη Λαιμού, Asya Smekalova

Σχεδιασμός αφίσας: Ιφιγένεια Βασιλείου

Φωτογραφία αφίσας: Έφη Γούση

Δημοφιλή