Αντιδράσεις στην Ιταλία λόγω «φάρσας» με σεξουαλική παρενόχληση τραγουδίστριας από χορευτή στην τηλεόραση

Αντιδράσεις στην Ιταλία λόγω «φάρσας» με σεξουαλική παρενόχληση τραγουδίστριας από χορευτή στην τηλεόραση
Screenshot

Τη θέσπιση κανόνων- κατευθυντηρίων γραμμών στα ΜΜΕ όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης ζητούν ακτιβιστές κατά της σεξουαλικής βίας στην Ιταλία, μετά από «φάρσα» σε ιταλικό talent show.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιταλικού The Local, στο πλαίσιο της φάρσας, ένας χορευτής παρενόχλησε σεξουαλικά την Ιταλίδα τραγουδίστρια Έμμα Μαρόνε, κατά τη διάρκεια πρόβας- και το βίντεο μεταδόθηκε τη Δευτέρα στο Canale 5.

Η Μαρόνε έδειχνε εμφανώς τη δυσφορία της, ζητώντας του να σταματήσει να τρίβεται πάνω της, να χαϊδεύει τους γοφούς της και να τη φιλά, αλλά αυτός συνέχισε να αγγίζει τα μαλλιά, τα πόδια, τα οπίσθια και τη στήθη της, καθώς και να τη φιλά στα οπίσθια και τον ώμο.

«Δεν θέλω να φανώ σεμνότυφη, αλλά όταν με αγγίζει τόσο πολύ, δεν μπορώ να τραγουδήσω. Αυτός δεν είναι χορός» ακούγεται να λέει σε έναν από τους τεχνικούς βοηθούς.

Αφού επαναλαμβάνει τη φράση «όχι, πιο λίγο», η Μαρόνε εκνευρίζεται όλο και περισσότερο, σπρώχνοντάς τον και ρίχνοντάς τον κάτω, φωνάζοντάς του. Σε εκείνο το σημείο οι παραγωγοί παρεμβαίνουν και δείχνουν πως επρόκειτο για «φάρσα».

Το βίντεο προβλήθηκε τη Δευτέρα, προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα στο κοινό, περιλαμβανομένης της Μαρόνε. Σύντομα κυκλοφόρησε ευρέως στα social media. Άλλοι αντέδρασαν θετικά, κάνοντας λόγο για μια «σέξι φάρσα», και για «υπερβολική αντίδραση» από πλευράς της τραγουδίστριας, και άλλοι – όπως οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών- αντέδρασαν, επικρίνοντας το ότι η σεξουαλική παρενόχληση παρουσιάζεται ως «αστείο».

Η οργάνωση La Malafemmina κυκλοφόρησε μια αίτηση με την οποία ζητείται η παραίτηση αυτών που εμπλέκονταν στη φάρσα και ζητά από τους Ιταλούς πολιτικούς να θεσπιστούν κώδικες ηθικής στην τηλεόραση που θα αποτρέπουν μελλοντικά περιστατικά τέτοιου είδους. Η αίτηση αυτή έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές.

Η ίδια η τραγουδίστρια γελούσε όταν της δόθηκε το βραβείο “Tapiro d'oro” - ένα βραβείο που δίνεται από τους παρουσιαστές της εκπομπής Striscia La Notizia στους διάσημους που έπεσαν θύματα φάρσας, ωστόσο είπε πως «εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ δυνατά συναισθήματα».

Οι συντελεστές της εκπομπής αρνούνται πως τίθεται θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξισμού όσον αφορά στο περιστατικό.

Δημοφιλή