«Το μνημόνιο είναι κακό για τον λαό σας»: Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τις συζητήσεις με Σόιμπλε

«Το μνημόνιο είναι κακό για τον λαό σας»: Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τις συζητήσεις με Σόιμπλε
(GERMANY OUT) German Finance Minister Wolfgang Schaeuble talks with his Greek counterpart Giani Varoufakis at the press conference February 5, 2015 at the Federal Ministry of Finance. (Photo by A.v.Stocki/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) German Finance Minister Wolfgang Schaeuble talks with his Greek counterpart Giani Varoufakis at the press conference February 5, 2015 at the Federal Ministry of Finance. (Photo by A.v.Stocki/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Αναφορές και λεπτομέρειες σχετικά με συζητήσεις που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, περιλαμβάνει στο νέο βιβλίο του, Adults in the Room («Ανίκητοι ηττημένοι- Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες»- εκδόσεις Πατάκη) ο πρώην υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε προδημοσίευση από την «Καθημερινή», ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε περιστατικό στις 11 Μαΐου του 2015, λίγο πριν το Eurogroup, όπου ο Σόιμπλε διατύπωσε την πρότασή του για Grexit. Όπως γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τον προέτρεψε να μην πιστεύει αυτά που του έλεγε η Κομισιόν, ενώ τον συμβούλεψε να αγνοήσει την καγκελάριο Μέρκελ. «Ξέρω ότι ο πρωθυπουργός σου μιλάει μαζί της όλη την ώρα. Γιατί μιλάει μαζί της τόσο πολύ; Για ποιο πράγμα; Τι περιμένει από κείνη; Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να του δώσει» είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τέλεια ιδέα το δημοψήφισμα, ωστόσο είπε πως «πρέπει να τους πείτε ότι αν θέλουν το ευρώ πρέπει να δεχτούν το μνημόνιο. Αν δεν θέλουν το μνημόνιο, δεν πειράζει, ας προχωρήσουν».

Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε πως «το μνημόνιο είναι κακό για τον λαό σας. Δεν θα σας αφήσει να ανακάμψετε. Δεν βοηθάει την ανάπτυξη. Γι'αυτό χρειάζεστε το δημοψήφισμα. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο» είπε, ενώ συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο Grexit, «μην το λες Grexit τότε, δεν είναι ανάγκη να το σκέφτεσαι ως μόνιμη έξοδο. Σκέψου το σαν time-out. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, βγαίνετε για λίγο, ανακτάτε την ανταγωνιστικότητά σας μέσω της υποτίμησης κι έτσι επανακάμπτετε πολύ γρήγορα. Και μετά από έναν χρόνο περίπου, όταν θα έχετε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης σας ανταγωνιστικότητας, μπορείτε να ξαναμπείτε».

Στη συνέχεια, ο Σόιμπλε είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη- πάντα σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ- πως «μέσα στο Eurogroup είσαι ο μόνος που καταλαβαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη, φτιάχτηκε με λάθος τρόπο. Πρέπει να αποκτήσουμε μια πολιτική ένωση, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

«Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η ένωση, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας κρατήσει, είναι περισσότερη πειθαρχία. Όποιος θέλει το ευρώ, πρέπει να αποδεχτεί τη πειθαρχία. Η Ευρωζώνη θα δυναμώσει πολύ αν ένα Grexit επιβάλει την πειθαρχία» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα το ευρώ όταν φύγετε, με τεράστια βοήθεια από εμάς προς εσάς, και μετά ξαναγυρνάτε».

«ΟΚ, όταν λες τεράστια βοήθεια, τι εννοείς με τον όρο “τεράστια”; Παρεμπιπτόντως, η καγκελάριος είναι ενήμερη για αυτό;» τον ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης.

«Κοιτώντας με έντονα και με ένα χαμόγελο γεμάτο σημασία, μου είπε: “Αν σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και το διαρρεύσεις, θα σε σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια!». Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «είναι ενήμερα και θα την πείσω ότι είναι καλή ιδέα». Ωστόσο, όπως γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «όπως είχα υποψιαστεί, η καγκελάριος ήξερε το σχέδιο του Βόλφγκανγκ, αλλά δεν το ενέκρινε».

Δημοφιλή