Ο Τσίπρας ξανά στο Πεκίνο. Ενδεχόμενη συνάντηση με Ερντογάν

Ο Τσίπρας ξανά στο Πεκίνο. Ενδεχόμενη συνάντηση με Ερντογάν
SOOC

Συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο στο περιθώριο φόρουμ στα μέσα Μαΐου.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην κινεζική πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένο για τις 13 του μήνα. Εκεί θα συμμετάσχει στις εργασίες του «Belt and Road Forum», για την αναβίωση του χερσαίου και θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές και με άλλους ηγέτες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται εκεί να συναντήσει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εάν η συνάντηση πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη συνάντηση Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο ύστερα από τη νίκη του στο δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενδεχόμενη αυτή συνάντηση θα έχει ενδιαφέρον καθώς ζητήματα όπως το προσφυγικό, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το Κυπριακό απασχολούν και τις δύο πλευρές.

Η συνάντηση, άλλωστε, ενδέχεται να διεξαχθεί τη στιγμή που οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι τεταμένες με την Αυστρία να παραμένει επικριτική της Άγκυρας και να επιμένει να τάσσεται υπέρ ενός επίσημου παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν με το 2015 αλλά βρίσκονται πλέον σε νεκρό σημείο. Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, τάχθηκε κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή διεμήνυσε ότι η πόρτα της Άγκυρας είναι ανοικτή, παρά την εκστρατεία υπέρ του «όχι», την οποία όπως είπε διεξήγαγε η ΕΕ.

Δημοφιλή