Το απίστευτο φιάσκο με πολυδιαφημισμένο μουσικό φεστιβάλ που έχει εξοργίσει όλο το διαδίκτυο

Το απίστευτο φιάσκο με πολυδιαφημισμένο μουσικό φεστιβάλ που έχει εξοργίσει όλο το διαδίκτυο
Twitter2

Το Fyre Festival πλασαριζόταν μέχρι πρόσφατα στην Αμερική ως ένα «μουσικό φεστιβάλ πολυτελείας» που θα πραγματοποιούταν κατά τη διάρκεια μιας σειράς Σαββατοκύριακων σε ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες. Διοργανωτής του είναι ο γνωστός ράπερ Ja Rule και την προώθησή του είχαν αναλάβει διάφορα διάσημα μοντέλα, όπως η Bella Hadid και η Kendall Jenner, τα οποία περιφέρονταν με μπικίνι στις χρυσές αμμουδιές του νησιού και παρουσίαζαν έναν πραγματικό παράδεισο επί Γης.

Τα πακέτα εισιτηρίων κόστιζαν από $1.200 έως $250.000 ενώ, με το κατάλληλο αντίτιμο, μπορούσες να νοικιάσεις μέχρι και ιδιωτικό γιοτ.

Ωστόσο, το φεστιβάλ αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτε από όλα όσα υποσχόταν.

Οι κάτοχοι των πανάκριβων εισιτηρίων έφτασαν τις προάλλες στο νησί για να έρθουν αντιμέτωποι με μια απελπιστική κατάσταση ανοργανωσιάς και απόλυτου χάους. Οι σκηνές ήταν μισό-στημένες, το catering διέθετε μόνο μπαγιάτικες φέτες ψωμιού με μια φέτα τυρί και οι headliners του φεστιβάλ, οι Blink 182, αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή. Οι επισκέπτες που δεν έκαναν επί τόπου μεταβολή για να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο και να φύγουν μακριά από αυτό το αίσχος, αναγκάστηκαν να περάσουν τη βραδιά σε ένα μέρος που οι ίδιοι περιέγραψαν ως μια πόλη από σκηνές που παρέχονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίστηκαν πως έπρεπε να επέμβει η Αμερικανική Πρεσβεία της περιοχής για να τους βοηθήσει να επιστρέψουν σπίτι τους.

Τώρα, ο Billy McFarland, ο 25χρονος υπεύθυνος διοργάνωσης του Fyre Festival, λέει πως σκέφτεται να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει ξανά το φεστιβάλ του χρόνου, μια δήλωση που κάνει τους πάντες να σκέφτονται: μας κάνεις πλάκα, σωστά;

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Rolling Stone, ο McFarland, ο οποίος πριν αναλάβει το φεστιβάλ είχε στήσει μια ύποπτη εταιρεία πιστωτικών καρτών με target group τους millennials, προσπάθησε να εξηγήσει την άνοδο και την πτώση του φεστιβάλ. Ξεκίνησε αφηγούμενος την ιστορία της αδελφικής του φιλίας με τον Ja Rule.

«Γίναμε φίλοι και συνέταιροι», λέει ο McFarland στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, την ίδια περίπου στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι έβλεπαν στο timeline τους αμέτρητα σαρκαστικά memes και νοσηρές φωτογραφίες που ανέβαζαν οι δύσμοιροι επισκέπτες του φεστιβάλ απεικονίζοντας το χάος γύρω τους, με το hashtag #FyreFestival.

Lolz ok I'm done #fyrefestival

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Harry (@louisvuittonbackpack) στις

«Ήμασταν λίγο φιλόδοξοι», συνέχισε ο McFarland. Εξήγησε πως το υπανάπτυκτο νησί δεν είχε νερό και αποχετευτικό σύστημα. Μέχρι να φτάσουν οι επισκέπτες, όπως είπε, μια καταιγίδα είχε καταστρέψει τις σκηνές και τους σωλήνες νερού, προκαλώντας καθυστερήσεις στις πτήσεις. Τότε, πρόσθεσε, αποφάσισαν να ακυρώσουν το φεστιβάλ και να δώσουν πίσω μέρος των χρημάτων σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια.

«Ήμασταν λίγο αφελείς όταν σκεφτήκαμε πως μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας από την πρώτη κιόλας φορά», παραδέχτηκε ο McFarland. «Του χρόνου θα ξεκινήσουμε σίγουρα πιο νωρίς. Η πραγματικότητα είναι πως δεν είχαμε την απαιτούμενη εμπειρία για να το φέρουμε εις πέρας».

Μάλιστα έδωσε από τώρα και την ημερομηνία για την επόμενη διοργάνωση: τον Μάιο του 2018.

Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο το γιατί ο McFarland και ο Ja Rule πιστεύουν πως το φεστιβαλικό κοινό θα τους εμπιστευτεί ξανά μετά από το φετινό φιάσκο. Ο McFarland ωστόσο φαίνεται αποφασισμένος να δεσμευτεί στη διοργάνωση του φεστιβάλ, ενώ προσφέρθηκε ακόμα και να δωρίσει μέρος των εσόδων από κάθε εισιτήριο -$1.50 για την ακρίβεια- στον Ερυθρό Σταυρό στις Μπαχάμες.

«Η πρώτη αλλαγή που θα κάνουμε, θα είναι να μην προσπαθήσουμε να το κάνουμε μόνοι μας», είπε ο McFarland. «Θα σιγουρευτούμε πως υπάρχουν υποδομές στο μέρος για να μας στηρίξουν».

Ο Ja Rule, από την πλευρά του, απολογήθηκε για την καταστροφική διοργάνωση και έγραψε στο Instagram: «αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΛΑΘΟΣ».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του McFarland στο Rolling Stone εδώ.