Βόρειο Ιράκ: 14 μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές

Βόρειο Ιράκ: 14 μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές
Riccardo Niccoli/Stocktrek Images via Getty Images

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 14 μέλη του PKK σκοτώθηκαν σε επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ χθες Σάββατο, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης και παρατάξεων που θεωρεί ότι συνδέονται με αυτήν στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις επιδρομές εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ κι εναντίον της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι έως και 210-220 αντάρτες σκοτώθηκαν στα πρόσφατα πλήγματα στο βόρειο Ιράκ.

Έξι αντάρτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Σινάτ-Χαφτάν και άλλοι οκτώ κοντά στην Αντιγιαμάν σε δύο χωριστές επιδρομές χθες το πρωί στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το τουρκικό επιτελείο.

Το PKK, που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους, έχει βάσεις σε ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ. Η Τουρκία αλλά και οι ΗΠΑ θεωρούν το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα τρομοκρατική οργάνωση.

Όμως οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο NATO διαφωνούν όσον αφορά την οργάνωση YPG, που η Ουάσινγκτον θεωρεί χρήσιμο εταίρο στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας και προειδοποιεί ότι η προέλασή τους θα μπορούσε να ενισχύσει το κουρδικό αντάρτικο εντός της χώρας του.

Ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα αυτό όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή