Φονική μανία: Φάλαινες όρκες επιδίδονται σε επιθέσεις άνευ προηγουμένου εναντίον άλλων φαλαινών στην Καλιφόρνια

Φονική μανία: Φάλαινες όρκες επιδίδονται σε επιθέσεις άνευ προηγουμένου εναντίον άλλων φαλαινών στην Καλιφόρνια
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Ivan_Sabo via Getty Images

«Άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη «μανία» που δείχνει να έχει πιάσει τις φάλαινες όρκες (γνωστές και ως «φάλαινες δολοφόνους») στο Μοντέρει Μπέι, στην Καλιφόρνια: Όπως έχει αναφερθεί, οι όρκες σκότωσαν τέσσερις γκρίζες φάλαινες μέσα σε μία εβδομάδα, περιλαμβανομένου ενός μικρού, ο θάνατος του οποίου κατεγράφη σε βίντεο, σύμφωνα με θαλάσσια βιολόγο.

Στην πιο πρόσφατη επίθεση, μία ομάδα από εννιά όρκες την Τετάρτη χρειάστηκε μόλις 20 λεπτά για να απομονώσει το μικρό από τη μητέρα του και να το σκοτώσει. Συνήθως οι επιθέσεις αυτές χρειάζονται ώρες, και συχνά είναι ανεπιτυχείς, είπε στον Guardian η Νάνσι Μπλακ, θαλάσσια βιολόγος, που κατέγραψε τις επιθέσεις. «Τις μελετώ εδώ και 30 χρόνια στην περιοχή. Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ρεκόρ από τις φάλαινες του κοπαδιού, που περιλαμβάνει φάλαινες τεσσάρων γενεών. «Είναι κάπως συναρπαστικό να βλέπεις αυτή την ομάδα και πώς έχουν γίνει τόσο ικανές στο κυνήγι. Είναι άνευ προηγουμένου» πρόσθεσε.

Όρκες που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο κοπάδι συμμετείχαν σε κάποια κυνήγια, σύμφωνα με τη Μπλακ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου, την τελευταία εβδομάδα, 33 φάλαινες συμμετείχαν στην επίθεση και μετά στο «φαγοπότι». «Μία φάλαινα είναι πολύ φαγητό για μια ομάδα» είπε η θαλάσσια βιολόγος.

Δημοφιλή