«Ρουβίκωνας»: Δεν ιδρύσαμε ποτέ πολιτιστικό σύλλογο

«Ρουβίκωνας»: Δεν ιδρύσαμε ποτέ πολιτιστικό σύλλογο
Eurokinissi

Διαψεύδει με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου την ίδρυση «πολιτιστικού συλλόγου» η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας.

Τα μέλη της ομάδας απαντούν με ανάρτησή τους σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» που ανέφερε ότι ο Ρουβίκωνας ίδρυσε πολιτιστικό σύλλογο.

Σε κείμενό τους αναφέρουν: «Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι ουδέποτε ο Ρουβίκωνας ίδρυσε "πολιτιστικό σύλλογο". Ο λόγος που ΔΕΝ συνέβη κάτι τέτοιο είναι απλός. Στη παρούσα φάση της συλλογικότητάς μας, με βάση τις προτεραιότητες και τις επιλογές αγώνα που έχουμε, δεν υπάρχει ανάγκη να έχουμε κάποιο νομικό πρόσωπο. Αν στο μέλλον παραστεί μια τέτοια ανάγκη δεν θα διστάσουμε στιγμή να διαλέξουμε την μορφή εκείνη νομικού προσώπου που θα ταιριάζει καλύτερα στις τότε ανάγκες του αγώνα μας και μια πιθανή επιλογή θα ήταν και ο "πολιτιστικός σύλλογος". Όπως συχνά έχουν πράξει, στην επαναστατική ιστορία, οι πολιτικές οργανώσεις που δεν μπορούν, ή αρνούνται όπως εμείς, τη νομική μορφή του πολιτικού κόμματος.

Προφανώς ακόμα και αν κάνουμε κάποτε "πολιτιστικό σύλλογο" θα ήταν παράλογο να κατέβουμε σκαλοπάτι στον πολιτικό πολιτισμό κι από τις οριζόντιες διαδικασίες μας να αρχίσουμε να έχουμε πρόεδρους, διοικούσες επιτροπές και τα ρέστα».

Τι ανέφερε το ρεπορτάζ

Νομική υπόσταση απέκτησε η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» δύο και πλέον χρόνια μετά εμφάνισή της. Βασικά μέλη της προχώρησαν στην ίδρυση πολιτιστικού συλλόγου κατόπιν αίτησης που κατέθεσαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας. Η επωνυμία του νέου φορέα είναι «Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων “Αθήναιον”» και στους σκοπούς του συγκαταλέγονται η διοργάνωση δράσεων που προωθούν την αλληλεγγύη, η ίδρυση γραφείων, η έκδοση εντύπων κ.ά. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εξελέγη γνωστός αναρχικός και «ιδρυτικό» μέλος του «Ρουβίκωνα», ενώ μέλη της ίδιας συλλογικότητας κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ. Σήμα-σύμβολο του νέου συλλόγου είναι το αστέρι των αναρχικών, το οποίο στη μέση έχει –καθόλου τυχαία– το γράμμα «Ρ». Η παρθενική συνεδρίαση του προεδρείου έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου σε γνωστή κατάληψη στην πλατεία Εξαρχείων.

Το καταστατικό του «Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων “Αθήναιον”» συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2016. Οι σκοποί του συλλόγου περιγράφονται στα πρώτα άρθρα του και εστιάζουν σε πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, η έκδοση εντύπων που διαφημίζουν το έργο του συλλόγου, η ίδρυση γραφείων και καφενείων, καθώς επίσης η δημιουργία χώρων φυσικής άσκησης και ομάδων δημοτικών χορών! Οπως συμβαίνει στα περισσότερα σωματεία, τα μέλη του συλλόγου χωρίζονται σε τακτικά και επίτιμα, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εκπρόσωποι κερδοσκοπικών εταιρειών. Οργανα του συλλόγου είναι η γενική συνέλευση, το διοικητικό συμβούλιο και η ελεγκτική επιτροπή, που αποφασίζουν για την έγκριση του προϋπολογισμού, την εγγραφή νέων μελών, τον πειθαρχικό έλεγχο των συμμετεχόντων κ.ο.κ. Πόροι του συλλόγου θεωρούνται οι τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών, δωρεές και εισοδήματα από την περιουσία του. Στην προσωρινή διοίκηση συμμετείχαν πέντε άτομα, που έχουν κατ’ επανάληψιν προσαχθεί ή συλληφθεί σε δράσεις της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικό του σωματείου και διέταξε την εγγραφή του στο βιβλίο σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Δημοφιλή