As long as you want: Η Έλλη Τσάτσου συστήνει τον ονειρικό κόσμο της στο ελληνικό κοινό

As long as you want: Η Έλλη Τσάτσου συστήνει τον ονειρικό κόσμο της στο ελληνικό κοινό

Η Έλλη Τσάτσου, στην πρώτη ατομική της έκθεση «as long as you want», στην Gallery Iris στην Αθήνα, συστήνεται στο ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας μια πολυσυλλεκτική και πολυεπίπεδη δουλειά που συνοψίζει τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική της πορεία. Η έκθεση έχει μεν ως κεντρικό της άξονα το φωτογραφικό της έργο, ωστόσο συγκροτείται σαν ένα ανθολόγιο εικόνων, ήχων και κειμένων που αντικατοπτρίζουν την αισθητική ταυτότητα της και καταγράφουν τα στιγμιότυπα μιας δημιουργικής διαδρομής από το 2008 μέχρι σήμερα μέσα από μια αλληλουχία τόπων και γεγονότων.

«Πολλά διαφορετικά στοιχεία μαζί συνθέτουν ένα δημιουργικό κλίμα μέσα από το οποίο αντλώ ιδέες και ώθηση», είχε πει η Έλλη Τσάτσου στη HuffPost Greece σχετικά με τις επιρροές της ως καλλιτέχνις. «Το φάσμα είναι ευρύ και πολλές φορές τελείως ασύνδετο από άκρη σε άκρη: τα γραπτά του αστρονόμου Carl Sagan, τα ποίηματα του Rumi, οι πίνακες της Helena Frankenthaler, τα βιβλία του Mark Borthwick, η ιαπωνική φωτογραφία και το wabi-sabi, η σύγχρονη ευρωπαική κεραμική, οι μαρμαρογλύπτες στην Τήνο, η φύση των Κυκλάδων, το χαμόγελο ενός ευγενικού ανθρώπου, οι φίλοι μου και η οικογένεια μου είναι μερικά από τα κομμάτια του puzzle», πρόσθεσε.

Τα έργα της έκθεσης συνδέονται μεταξύ τους μέσα από τη θεματική του τοπίου, το οποίο περιγράφεται είτε οπτικά (μέσω των φωτογραφικών του αναπαραστάσεων), είτε ηχητικά (ως soundscapes στην ηχητική εγκατάσταση Somewhere), είτε λεκτικά (με μια αποσπασματική, κειμενική φόρμα). Ο θόρυβος από τους δρόμους του Μανχάταν, οι συνομιλίες στο φωτογραφικό στούντιο κατά τη διάρκεια της μαθητείας, ένα καλοκαιριάτικο δειλινό κάτω από τον ουρανό της Μεσογείου, ένας στίχος - μνεία στην απεραντότητα της θάλασσας, μια εντύπωση του γυναικείου σώματος σε απόλυτο παραλληλισμό με τις παραγωγικές δυνάμεις της φύσης. Το τοπίο γίνεται ένα μέσο ανάγνωσης και προσδιορισμού του χώρου και ταυτόχρονα χρησιμοποιείται σαν ερμηνευτικό εργαλείο, σαν μια κατασκευή που μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Έλλη αντιλαμβάνεται και αποκωδικοποιεί την καθημερινότητα.

«Μέσω της φωτογραφίας μαθαίνω την τέχνη της αφαίρεσης. Επίσης με την φωτογραφία νιώθω πιο κοντά στη ζωγραφική και την ποίηση που με ελκύουν μυστηριωδώς. Είναι για εμένα ένας τρόπος παρατήρησης του κόσμου, και τέλος, ένα μαγικό εργαλείο μνήμης», λέει η ίδια.

as long as you want

Φωτογραφική Έκθεση Έλλης Τσάτσου

Συγγραφή και επιμέλεια κειμένου έκθεσης: Ματίνα Χαραλάμπη, ιστορικός τέχνης

Εγκαίνια: 11 Μαίου 2017, 8μ.μ.

Γκαλερί Ίρις - Μαρίζα Φασσιανού

Αντήνορος 12, Αθήνα

Διάρκεια Έκθεσης: έως 31 Μαίου 2017

Παράλληλες δράσεις

18.05.2017, 8μ.μ.

Διάδραση μουσικής και φωτογραφίας: ακουστικό σετ από τον μουσικό, drummer Στέφανο Χυτήρη

Ένας αυτοσχεδιασμός προέκταση στην ηχητική εγκατάσταση Somewhere

31.05.2017, 8μ.μ.

Closing night: ανάγνωση ποιήματος From the path the water από τον βρετανό εικαστικό και ποιητή Wessie du Toit και παρουσίαση συνεργατικού βιβλίου με ομώνυμο τίτλο

Για περισσότερες πληροφορίες: ellietsatsou.com

Δημοφιλή