Μήπως τελικά τα τρόφιμα «διαίτης» μας κάνουν περισσότερο κακό από καλό;

Μήπως τελικά τα τρόφιμα «διαίτης» μας κάνουν περισσότερο κακό από καλό;
Clare Jackson / EyeEm via Getty Images

Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά όποιος έχει κάνει δίαιτα στην ζωή του. Για τις δίαιτες και τις διαφορετικές διατροφές μπορεί να ακούσει κανείς πάρα πολλά. Κάθε τόσο μία καινούρια δίαιτα υπόσχεται αποτελέσματα και συνίσταται ως «η καλύτερη που έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα». Επειδή το κεφάλαιο της δίαιτας και της υγιεινή διατροφής είναι πολύ μεγάλο, θα επικεντρωθούμε στα τρόφιμα διαίτης με χαμηλές ή και καθόλου θερμίδες. Για πολύ καιρό υπήρχε η πεποίθηση ότι όλα αυτά τα τρόφιμα μας βηθούν να χάσουμε βάρος, αλλά η επιστήμη έχει άλλη άποψη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον διευθυντή του Center of Human Nutrition του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες, τα τρόφιμα αυτά δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε.

Όσο κι αν ακούγεται δελεαστικό να καταναλώνεις τρόφιμα τα οποία δεν έχουν θερμίδες, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι επεξεργασμένα. Και όπως γνωρίζουμε, οι επεξεργασμένες τροφές ισοδυναμούν με περισσότερη ζάχαρη που οδηγεί στην υπερφαγία. Αν και αυτή είναι η πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές θεωρούν ακόμα ότι τα φαγητά με χαμηλά λιπαρά κάνουν καλό, ακόμα κι αν δεν εγγυώνται την διατροφική ποιότητα.

«Τα χαμηλά λιπαρά δεν ισοδυναμούν με το υγιεινό. Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά και υψηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να μην μειώνουν τις θερμίδες που λαμβάνει κανείς ούτε να βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής σε σύγκριση με τα φαγητά που έχουν υψηλά λιπαρά», είπε ο Li στην HuffPost.

Ειδικοί όπως ο Li, υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα διατροφής στην πραγματικότητα οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το University of Georgia, τα προϊόντα διαίτης που δεν έχουν λιπαρά, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, η οποία οδηγεί στην αύξηση του βάρους. Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά μπορεί να βλάψουν το συκώτι. Να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή έγινε αποκλειστικά σε ποντικούς, οπότε σίγουρα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση για να βγουν αποτελέσματα. Παρ' ολ' αυτά, και άλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα χωρίς λιπαρά επιδρούν αρνητικά στο βάρος.

Πέρα από το κομμάτι της σωματικής υγείας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα τρόφιμα διαίτης ενισχύουν τις λανθασμένες πεποιθήσεις απέναντι στο φαγητό. Το φαγητό δεν είναι εχθρός, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι που δημιουργεί ενοχές.

Η σωστή διατροφή και η απώλεια βάρους δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε μία μέρα. Μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές, αλλά και η σωστή υποστήριξη από ειδικούς είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.