Η Documenta 14 απαντά στην καταγγελία εργαζομένων

Η Documenta 14 απαντά στην καταγγελία εργαζομένων

Πριν από λίγες ημέρες, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στη Documenta 14 εξέδωσε μια ανώνυμη καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην έκθεση. Στην καταγγελία αυτή αναφερόταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«...η αρχική σύμβαση πρόσληψης, με μισθό 9 ευρώ μεικτά την ώρα, μετατράπηκε σε 5,62 ευρώ μεικτά, με τη δικαιολογία ότι τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε με μπόνους. Λέγοντας μπόνους, βέβαια, εννοούσαν αυτά που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, δηλαδή το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο τέλος της σύμβασης».

Το Σάββατο, 29/4, η Documenta 14 έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της επιστολή-απάντηση στην καταγγελία των εργαζομένων, παίρνοντας επίσημα θέση και ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.

Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω:

«Στην documenta und Museum Fridericianum gGmbH (μη κερδοσκοπική εταιρεία) αποδίδουμε την προσήκουσα προσοχή στο θέμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εργασιακών συνθηκών στην Ελλάδα, στη Γερμανία και οπουδήποτε αλλού. Ενθαρρύνουμε τον διάλογο ανάμεσα στη μεγάλη ομάδα όλων των εργαζομένων της documenta und Museum Fridericianum gGmbH, documenta 14, καθώς και του documenta Archiv, σεβόμαστε τις απόψεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και προσπαθούμε διαρκώς να βρίσκουμε ικανοποιητικές λύσεις.

Μετά τις αρχικές συζητήσεις στην Αθήνα σχετικά με τις συμβάσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων στις θέσεις των επιτηρητών, όλοι οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους, που καλύπτουν πλήρως την περίοδο λειτουργίας της έκθεσης στην Αθήνα, από τις 5 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου 2017. Δεν υπάρχουν πλέον διεκδικήσεις από την πλευρά τους.

Οι λεπτομέρειες των συμβάσεων έχουν συζητηθεί σε προσωπικές συναντήσεις με τον κάθε εργαζόμενο, προκειμένου να καλυφθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οποιεσδήποτε προσωπικές ανάγκες.

Οι επιτηρητές της documenta 14 αναλαμβάνουν εργασία ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις ανάγκες της έκθεσης στην Αθήνα. Συνεπώς, οι ώρες εργασίας μπορεί να ποικίλλουν για τον καθέναν. Οι ελάχιστες ώρες εργασίας έχουν συμφωνηθεί σε συζητήσεις με τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Εκτός από αυτή τη συμφωνημένη ελάχιστη εγγυημένη απασχόληση, προσφέρουμε στους επιτηρητές τη δυνατότητα να εργαστούν περισσότερες ώρες, για τις οποίες ασφαλώς και αποζημιώνονται επιπλέον.

Στους κύριους εκθεσιακούς χώρους της documenta 14, όπου απασχολείται η συντριπτική πλειονότητα των επιτηρητών, αυτοί εργάζονται κατά μέσο όρο πεντέμισι ώρες την ημέρα, πέντε έως έξι ημέρες την εβδομάδα. Σε μικρότερους χώρους, σε έργα που παρουσιάζονται σε δημόσιους χώρους και σε ειδικές εκδηλώσεις, τα ωράρια διαφέρουν και συνεπώς μπορεί να διαφέρουν και οι συμβάσεις, οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν ελάχιστη εγγυημένη απασχόληση (δύο μέρες την εβδομάδα, τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα). Τέτοιοι χώροι και οι αντίστοιχες συμβάσεις επιλέχθηκαν για συναδέλφους που δήλωσαν περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Όλοι οι επιτηρητές της documenta und Museum Fridericianum gGmbH αμείβονται με ωρομίσθιο. Οι μηνιαίες απολαβές της πλειονότητας των επιτηρητών της documenta 14 στην Αθήνα, που εργάζονται 30 ώρες την εβδομάδα, κυμαίνονται μεταξύ 800 και 940 ευρώ, ανάλογα και με το αν καταβάλλεται προσαύξηση λόγω Κυριακής ή βραδινής εργασίας. Όλα τα νόμιμα επιδόματα καταβάλλονται πλήρως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Τέλος, λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων (200 άτομα) που απαιτήθηκε να προσληφθούν ταυτόχρονα και να απασχοληθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η documenta und Museum Fridericianum gGmbH συνεργάζεται για διαδικαστικούς λόγους με πάροχο υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού που ανέλαβε την ολοκλήρωση των συμβάσεων και των προσλήψεων των επιτηρητών κατ’ ανάθεση της documenta und Museum Fridericianum gGmbH. Η documenta und Museum Fridericianum gGmbH διαχειρίστηκε την όλη διαδικασία αιτήσεων και επιλογής προσωπικού και φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συμβάσεις αυτές. Η αμοιβή του παρόχου υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού ουδόλως σχετίζεται με το ωρομίσθιο και/ή τις αποδοχές των επιτηρητών.»

Δημοφιλή