Στο Final Four ο Ολυμπιακός, 87-78 την Αναντολού Εφές

Στο Final Four ο Ολυμπιακός, 87-78 την Αναντολού Εφές
Sport 24

Μετά από διάλειμμα ενός έτους, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final Four. Οι "ερυθρόλευκοι" επιβεβαίωσαν τον κανόνα που θέλει τον γηπεδούχο να κερδίζει το Game 5 των playoffs (σ.σ.: πλέον μετρά 9/9) επικρατώντας της Αναντολού Εφές (87-78) στο ΣΕΦ, στο οποίο πανηγυρίστηκε έξαλλα η πρόκριση στο Final Four της Κωνσταντινούπολης.

Σε ένα παιχνίδι που ήταν ντέρμπι σε όλο το σαραντάλεπτο, η άμυνα των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο β' μέρος έκανε τη διαφορά, για να φέρει το εισιτήριο για το Sinan Erdem, εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει το τέταρτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο.

Ο MVP

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι απλά ο πολυτιμότερος του Game 5, αλλά κι ολόκληρης της σειράς με την Αναντολού Εφές. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδειξε τον δρόμο στους υπόλοιπους (και) απόψε έχοντας, 22 πόντους (με 4/6 δίπ., 2/7 τρίπ., 8/11 βολ.), 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη και 10 κερδισμένα φάουλ σε 32'42'' συμμετοχής.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Για ένα ακόμη παιχνίδι, ο Ολυμπιακός κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ (35 έναντι 29), αλλά κι αυτή των ασίστ (15 έναντι 13), στοιχεία που βοήθησαν σημαντικά -ειδικά στην τελευταία περίοδο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς εντός παιδιάς καλάθι για περίπου τέσσερα λεπτά στην τελευταία περίοδο, αλλά δεν έχασε το προβάδισμα. Κι αυτό γιατί ήταν συνεπής στο πίσω μέρος του παρκέ, διατηρώντας το πάνω χέρι στο σκορ. Κι όταν ο Γιώργος Πρίντεζης ευστόχησε για τρεις (στο 1'44'' για το τέλος), δημιουργώντας το +9 για την ομάδα του, όλα τελείωσαν.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό από την αρχή, κάτι που ευνοούσε κατά κύριο λόγο την Αναντολού Εφές που της αρέσει να αυξάνει τις κατοχές ανά παιχνίδι. Μόνο που η τουρκική ομάδα δεν είχε απάντηση στην δράση του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το α' δεκάλεπτο, έχοντας 13 πόντους με 2/2 δίπ., 2/2 τρίπ., 3/5 βολ. και 2 ασίστ.

Οι υπόλοιποι "ερυθρόλευκοι" πάντως δεν "μπήκαν" στο παιχνίδι, με το κακό αμυντικό transition να είναι η κύρια πηγή του κακού για την άμυνά τους. Με τον Τσεντί Οσμάν να τελειώνει τις φάσεις και τους υπόλοιπους να τρέχουν το γήπεδο σε κάθε ευκαιρία, οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν την επαφή τους με το σκορ (25-21 στο 10'), δείχνοντας πως δεν θα αφήσουν τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να ξεφύγουν στο σκορ.

Στη β' περίοδο, τα ποσοστά του Ολυμπιακού έπεσαν σημαντικά για να δούμε τα 5/14 δίποντα και 0/5 τρίποντα, με τον Βασίλη Σπανούλη να μένει στον πάγκο για να πάρει ανάσες. Αυτό έφερε σημαντικά επιθετικά προβλήματα, την ώρα που η Αναντολού Εφές άρχιζε να "χτίζει" την ψυχολογία της μέσα από προσωπικές φάσεις και καλάθι στο "βαμμένο" (7/13 δίπ. στο β' δεκάλεπτο).

Οι φιλοξενούμενοι πήραν μάλιστα το προβάδισμα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το +4 (37-41) που τους έδινε ένα μικρό ψυχολογικό αβαντάζ εν όψει του β' μέρους. Παρεμπιπτόντως, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μοίρασαν μόλις μία (!) ασίστ στο δεκάλεπτο, δείγμα της αδυναμίας τους να διαβάσουν τις φάσεις και να υποχρεώσουν την αντίπαλη άμυνα να κινηθεί.

Μόλις οι παίκτες των ομάδων βγήκαν στο παρκέ -μετά την ανάπαυλα- τα δεδομένα άλλαξαν. Πολύ γρήγορα. Οι "ερυθρόλευκοι" ανέβασαν κατακόρυφα την ενέργεια στο πίσω μέρος του παρκέ, ο Βασίλης Σπανούλης ξαναβρήκε τον στόχο και η διαφορά έφτασε στο +7 (54-47 στο 36'), την ώρα που η Αναντολού Εφές έβλεπε τα δύο "πεντάρια" της (Μπράιαν Ντάνστον, Άλεξ Κερκ) να πηγαίνουν στον πάγκο, φορτωμένα με τέσσερα φάουλ.

Ο Μπράντον Πολ απάντησε προς στιγμήν στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού, αλλά ο Ιωάννης Παπαπέτρου "μίλησε" δις από την περιφέρεια μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, για να αποτελέσει τον βασικό λόγο του +5 (63-58) της ομάδας του στο τέλος της γ' περιόδου. Εκεί όπου είδαμε τα ποσοστά των ομάδων να πέφτουν και τα φάουλ να γίνονται το ένα μετά το άλλο.

Με το μομέντουμ να είναι εμφανώς στην "ερυθρόλευκη" πλευρά του γηπέδου, η διαφορά ανέβηκε κι άλλο με τα hustle plays να κάνουν τη διαφορά. Με αυτά άλλωστε ως "όπλο", η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφτασε στο +9 (73-64 στο 34'), ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ντεσιμπέλ στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός έμεινε για περίπου τέσσερα λεπτά χωρίς εντός παιδιάς καλάθι, αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα, όσο οι παίκτες του έβρισκαν τον στόχο από την γραμμή των βολών.

Κι όταν ήρθε το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη για να "γράψει" το +9 (83-74 με 1'44'') για το τέλος, όλα τελείωσαν. Ο Ολυμπιακός προστάτευσε το προβάδισμα που είχε και στο τέλος πανηγύρισε την πρόκρισή του στο Final Four, το 10ο της ιστορίας του (87-78).

Τα δεκάλεπτα: 25-21, 37-41, 63-58, 87-78.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9 (11 ριμπ.), Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2 τρίπ., 6 ασ.), Ουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8 (5 ριμπ.), Μάντζαρης 4.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Περάσοβιτς): Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10 (4/10 δίπ., 0/3 τρίπ., 6 ασ.), Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4 (7 ριμπ.).

Πηγή: Sport 24

Δημοφιλή